ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Megköszönöm Király Zoltán felszólalását, s legyen szabad, nem személyemben, hanem az elnöki eljárást illetően néhány reflexióval élnem.
A házbizottság múlt csütörtöki, március 25-i ülésén 3 órakor a terembe lépve kaptam kézhez Torgyán József két nappal korábban keltezett, hozzám címzett, de csak a házbizottság üléstermében kézbesített, másolataiban a házbizottság tagjaihoz korábban, mint hozzám, eljutott előterjesztését.
Annak rendje és módja szerint a házbizottság ezzel foglalkozott, ennek eredményéről megfelelő időpontban az előterjesztés el fog hangozni, és a Ház elnöke - remélem - házszabályszerűen el fog járni.
Legyen szabad azonban mind Torgyán Józsefnek, mind Király Zoltánnak más és más megfogalmazású, de rokon irányultsága folytán (Derültség a jobb oldalon.) a figyelmét a következőkre felhívni:
A Ház elnöke a házbizottság, tehát a Ház valamennyi pártját és frakcióját képviselő testület e kérdésbeni tárgyalásainak lezárásakor tudomására hozta, hogy még aznap, tehát csütörtökön, anélkül, hogy közben a belügyminiszterrel értekezett vagy értekezhetett volna, tehát Torgyán József figyelmét felhívom: nem belügyminiszteri intencióra, hanem a Ház elnökének mérlegelése és döntése alapján, amelyet azon nyomban a házbizottsággal közölt, ennek nyomán az ülés során jelzést adott a Legfőbb Ügyészség vezetőjének, kérve, hogy álljon rendelkezésre, hogy elébe egy fontos okmányt tárjon.
(15.30)
Ez meg is történt, közvetlenül a házbizottság ülése után.
Miért tette ezt a Ház elnöke? Nem azért, mert nincs tisztában a hatalmi ágak megoszlásával, hanem amiatt tette, mert a házbizottság határozata értelmében ma délután kell az előterjesztést megtennie. Az előterjesztett anyagban azonban olyan súlyos vádak fogalmazódtak meg, hogy a házbizottságban kifejtett vagy adott jelzés szerint a Ház elnöke úgy tekintette, hogy ez ügyben nem várhat csütörtök délutántól hétfő délutánig, hanem el kell hárítania az időmúlásból, az esetleges nyomozás megindítása szempontjából fontos veszteséges időnek a következményeit. Ezért úgy járt el, hogy egyfelől az anyagot nyomban eljuttatta a nyomozó hatóságok vezetőihez, másfelől megtette a szükséges lépéseket, hogy ma az Országgyűlés annak rendje és módja szerint döntést hozzon.
Ami a belügyminiszter úr felszólalási szándékát illeti, az közvetlenül most az ülés előtt, telefonon hangzott el, és nem az indítványra vonatkozott, hanem azokra a sajtóban és egyéb médiumokban elhangzottakra - én most egy telefonbeszélgetésről szólok -, amelyek kapcsán a belügyminiszter úr jelzést adott, hogy ő szólni kíván.
Az Országgyűlés elnöke, miután ezzel a felszólalással a kötelességszerű előterjesztéssel kapcsolatban semmiféle mulasztást nem követ el, viszont a Házszabályoknak és más törvényes előírásoknak megfelelően köteles biztosítani a Kormány felelős tagjának a felszólalási lehetőséget, adta meg a szót Boross Péternek. (Taps a jobb oldalon.) Ennyit röviden a történtekről.
Engedjék meg, hogy ügyrendi kérdésben ebben az ügyben a magamra háruló kötelességemnek úgy gondolom, eleget tettem.
Jelezni szeretném, miután Torgyán József ismét megnyomta a gombot, hogy Torgyán József természetesen élni fog a képviselői önálló indítvány előterjesztésével kapcsolatos minden jogával.
Érintettként felszólalni kíván Isépy Tamás igazságügyi államtitkár úr.
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Dr. Isépy Tamás igazságügyi minisztériumi államtitkár

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me