ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Csak egészen röviden, miután jogászként, ügyvédként és képviselőként a hatalmi ágak megosztásáról hangzott el néhány mondat.
Ebben a vonatkozásban teljes mértékben egyetértek a felszólaló képviselő úrral: a hatalmi ágak Magyarországon megosztottak. Az Országgyűlés ebben a vonatkozásban a Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti, de nem bűnüldöző szerve. (Taps a jobb oldalon.)
Miután a házbizottság megállapította, hogy a képviselői önálló indítványban foglaltak végeredményben bűncselekmény elkövetésére utaltak, nem tehetett mást, mint - a képviselői önálló indítvány felett nyilván szavazni fog a Ház -, hogy elküldte, a hatalmi ágak megoszlása eredményeként a bűnüldözésre hivatott szervekhez, tehát az ügyészséghez. Ezt követően majd a bíróság fog ebben dönteni, mert tényfeltárást valóban végezhet az Országgyűlés állandó bizottsága, de bűncselekménynek a fennforgását, vagy pedig bűnüldözésre alkalmas tevékenységnek az elkövetését nyilvánvalóan nem állapíthatja meg. Ez független az országgyűlési képviselői önálló indítványtól, amiben a Házszabályok alapján az Országgyűlés nyilvánvalóan dönteni fog. De miután a képviselői indítvány bűncselekmény elkövetésével vádol személyeket, arra nem az Országgyűlésnek az illetékes bizottsága, hanem a bűnüldöző szervek jogosultak, tehát teljes mértékben a hatalmi ágak megoszlásának az eredménye fog érvényesülni.
A legfőbb ügyész úr nem szorul az én védelmemre, de tudtommal az Országgyűlés hatalmas többséggel választotta meg erre a tisztségre, annak tudatában, hogy ő volt-e az MSZMP tagja vagy nem volt az MSZMP tagja. Tehát most illegálisnak minősíteni az Országgyűlés által megválasztott legfőbb ügyésznek a tevékenységét, nyilvánvalóan éppen az Országgyűlésnek a hitelességét kérdőjelezi meg. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me