ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm. Ugyancsak még a múltkori ülésre jelentkezett Sipos Imre a független kisgazdák képviselőcsoportjából. Meg kívánom jegyezni, hogy képviselőtársunk nemzetiségi nyelven kívánja - a hozzám érkezett tájékoztatás szerint - felszólalását elmondani. Valamennyiünknek biztosította az apparátus a fordítás lehetőségét. Sipos képviselő urat illeti a szó.
Felszólaló: Dr. Sipos Imre (FKgP) (német, illetve horvát nyelvű)
DR. SIPOS IMRE (FKgP)
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Alkotmányos jogomnál és lehetőségemnél fogva szeretném ezt az alkalmat felhasználni, hogy a választókerületemben élő kisebbségek nyelvén mondjam el azokat a gondolatokat, amelyeket a róluk szóló törvényjavaslat tárgyalásához szeretnék hozzáfűzni.
(Német nyelven folytatja beszédét. - A képviselők szinkrontolmácsolásban hallgatják) :
Sehr geehrter Herr Präsident, sehr geehrte Abgeordnete! Meine Damen und Herren! Mit einigen Gedanken möchte ich zur Diskussion und zur erfolgreichen Annahme jenes Gesetzvorschlags von großer Bedeutung beitragen, welcher ein nicht minderwertigeres Thema zu klären versucht, wie das Problem der nationalen und ethnischen Minderheiten, ihren Platz sichernd in unserer auf dem Wege des demokratischen Rechtsstaates schreitenden Nation, ihre Rechte sichernd, wie die nationbildenden staatsbürgerlichen Rechte. Für mich als gewähltem Abgeordneten in einem Wahlbezirk, wo drei nationale und ethnische Minderheiten leben, ist dieser Gesetzvorschlag besonders aktuell. Deutsche, Kroaten und auch Zigeuner leben an diesem südlichen Rande des Landes, in Innensomogy. Das Schicksal kehrte ihnen in den letzteren Jahrzehnten sein besonders grausames Gesicht zu. Aussiedlungen und eine Reihe von Unterscheidungen wegen ihrer nationalen Identität machen die schon elenden Umstände noch unerträglicher. Das ungarische Parlament hat die Aufgabe, mit diesem Gesetz dem Unrecht abzuhelfen, ihre Rechte wiederherzustellen, ihre sprachlichen, kulturellen, künstlerischen Werte, Traditionen zu bewahren, und ihnen dazu zu verhelfen, daß sie ihren Platz als nationbildende Staatsbürger in unserer Gesellschaft finden und sich auf dem Gebiet der Lebensbedingungen auf eine würdige Art anschließen können.
Es ist uns nicht unbekannt, sehr geehrter Herr Präsident, daß in unseren Tagen fast in allen Ecken unseres Kontinents das Problem der nationalen Minderheiten zur Schlüsselfrage und zum aktiven Teil unserer Sicherheitspolitik geworden ist. Die beruhigende Lösung der Nationalitätenrechte ist auch ein grundlegendes menschenrechtliches Kriterium. Wird das versäumt, in den Hintergrund verdrängt, verursacht das zahlreiche traurige und tragische Beispiele sowohl in Europa als auch auf anderen Kontinenten. Dieses Gesetz bildete einen Teil des Erfolges jener demokratischen Vorgänge, die für ganz Europa eine große Aufgabe bedeuten. Die Rechte der Nationalitäten wurden von Kroatien und Slowenien im Gesetz, von der Ukraine in einer Deklaration gesichert. Ich bin davon überzeugt, daß die europäische Integration und das Zustandebringen des gemeinsamen Europahauses ohne die beruhigende Bereinigung der Menschenrechte und der Rechte der Minderheiten undurchführbar sind. Um diese Lösung bemühen sich auch zahlreiche internationale Organisationen, wie der menschenrechtliche Kreis des Europäischen Sicherheits- und Einigungsausschusses und die vom Europarat ins Leben gerufene Europäische Charta der Minderheiten, die die am meisten entsprechenden Garantien zu sichern berufen sind. Unter den osteuropäischen Ländern wurde Ungarn als erstes Mitglied des Europarates, und schloß sich damit der Europäischen Konvention der Minderheitsrechte an.
A magyar fordítás:
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Néhány gondolattal szeretnék hozzájárulni e törvényjavaslat vitájához és elfogadásához, melynek igen nagy a jelentősége, amely egy nem kevésbé fontos témát kísérel meg tisztázni, mint a nemzeti és etnikai kisebbségek problémáit. Azt, hogyan lehet az ő helyüket biztosítani a mi demokratikus jogállam irányában haladó nemzetünkben; hogyan lehet biztosítani jogaikat, hogyan lehet számukra az ő nemzetalkotó állampolgári jogaikat biztosítani.
Számomra, egy olyan képviselő számára, aki egy olyan választókörzetben került megválasztásra, ahol három nemzeti és etnikai kisebbség van otthon, ez a törvényjavaslat különösen aktuális. Németek, horvátok és cigányok élnek az ország e déli részén, Somogy belsejében.
Az elmúlt évtizedekben a sors különösen kegyetlen arcát fordította feléjük. Kitelepítések és egy sor nemzetiségi identitásukból eredő megkülönböztetés volt az, amely a már amúgy is nyomorúságos körülményeket még elviselhetetlenebbé tette.
A magyar Parlamentnek az a feladata, hogy ezzel a törvénnyel megszüntesse azt az igazságtalanságot, ami történt, helyreállítsa a jogaikat, hogy kulturális, nyelvi és művészi értékeiket, hagyományaikat segítsen megőrizni, és hogy hozzásegítse őket ahhoz, hogy nemzetalkotó állampolgárokként megtalálhassák helyüket társadalmunkban, és hogy az életfeltételek területén egy méltányos, emberhez méltó szintre juthassanak.
Igen tisztelt elnök úr! Tudatában vagyunk annak, hogy napjainkban földrészünk szinte valamennyi területén kulcskérdéssé vált a nemzetiségi és etnikai kisebbségek kérdése, és aktív részévé vált biztonságpolitikánknak.
A nemzetiségi jogok megnyugtató rendezése alapvető emberi jogi kritérium is. Amennyiben ezt elmulasztjuk, amennyiben ezt háttérbe szorítjuk, úgy ez egy sor szomorú és tragikus példa által dokumentálva - mind Európában, mind egyéb földrészeken - tragédiákat okozhat.
Ez a törvény azon demokratikus folyamatok sikeréhez járulhat hozzá, amelyek egész Európa számára nagy feladatot jelentenek. A nemzetiségek jogait Horvátország és Szlovénia törvény keretében, Ukrajna deklaráció keretében biztosította. Meg vagyok győződve róla, hogy az európai integráció és közös Európa-ház létrehozása az emberi jogok megnyugtató biztosítása, illetve a kisebbségek jogainak megnyugtató biztosítása nélkül nem megoldható.
E megoldáson fáradozik egy sor nemzetközi szervezet is, mint például az Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottság illetékesei, illetve az Európa Tanács által létrehozott kisebbségi charta, amelyek a legmegfelelőbb garanciák biztosítására hivatottak.
Az európai országok közül Magyarország elsőként lett tagja az Európa Tanácsnak, és ezáltal csatlakozott az európai kisebbségjogi konvencióhoz.
(Horvát nyelven folytatja beszédét. - A képviselők szinkrontolmácsolásban hallgatják)
(10.30)
A magyar fordítás:
Nem lehet nem figyelembe venni, hogy a nemzeti kisebbségek és etnikai kisebbségek már eleve kedvezőtlen helyzetben vannak az anyanyelvnemzethez viszonyítva. Anyagi, erkölcsi és politikai eszközökkel kell szavatolni anyanyelvoktatásukat, kulturális és művészeti életük ápolását, nemzeti szokásaik ápolását.
Véleményem szerint a törvény által szavatolt feltételek, a kisebbségi csoportok települési önkormányzatai, a településrészek önkormányzatai, a kisebbségi szószólók ezt szavatolják. De maga a szavatolás nem sokat ér költségvetési háttér nélkül.
Komoly aggályaim vannak, ami a törvény pénzügyi fedezetét illeti. Ugyanis nagyon szűkös az a pénzkeret, melyet eddig a költségvetés a nemzeti kisebbségek számára szavatolt.
Az 1993. évi költségvetés a törvényben szereplő megoldások számára több módot nyújt. Hosszú távon kell ugyanis biztosítanunk a rádió- és televízióműsor-szórást, biztosítani az anyaországgal való kapcsolatokat, anyanyelvű tanárokat, akik a nemzeti általános és középiskolákban, valamint egyetemeken oktatnak.
A Magyar Köztársaság e törvénnyel azoknak az országoknak a sorába kerül, melyek már régen a demokrácia útját járják, így kapcsolódva be a páneurópai folyamatokba, melyek minden ember számára biztosítják a szülőföldön való békés életet, etnikai identitásuk korlátozás nélküli ápolásával.
Mélyen tisztelt Elnök Úr! Állást kell foglalnunk a tény mellett is, hogy határainkon kívül, a szomszédos országokban nagy számban él a magyar nemzeti kisebbség. Életüket figyelemmel kísérve, csak akkor lesz erkölcsi jogunk érdekeik támogatását követelni, ha a határainkon belül is szavatoljuk a nemzeti kisebbségek jogait, éspedig európai szinten.
Részemről néhány módosító javaslattal elfogadom a törvényjavaslatot - az én módosító javaslataimmal -, és azt a Parlamentnek is elfogadásra javaslom. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me