SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF)

Full text search

SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF)
SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Önálló képviselői indítványt terjesztek be: az Országgyűlés emlékezzék meg 1994. március 19-én, egyelőre egy alkalommal, a Magyarország náci megszállását követő tragikus események 50. évfordulójáról.
Azt hiszem, erősen nyitott kapu, amit döngetünk, mert hiszen ez tulajdonképpen egy régi, már e Parlament kezdete óta fennálló, több párt programjában is szereplő dolog. Azonban valahogy mindig – ezért vagy azért – kimaradt. Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban a Magyar Demokrata Fórumnak a 89-es októberi programjából felolvassak egy pár mondatot. "Az 1944-es holocaust ténye és ezzel összefüggésben Bibó István kérdésfeltevése, felelősségünk azért, hogy mi történt, közgondolkodásunkban még mindig nem került történelmi súlyának és jelentőségének megfelelő helyre. Nem magyarázat, csupán rideg valóság, hogy a megnagyobbodott országterületre számítottan közel 600000 magyarországi zsidó elpusztítása mellett további nem zsidó százezreknek kellett értelmetlenül meghalniuk a II. világháború folyamán, és ezek a rettenetes emberveszteségek nem tükröződnek megfelelően nemzettudatunkban."
A zsidó honfitársainkkal kapcsolatban még külön is néhány kitétel: "A Magyar Demokrata Fórum, a konfliktusokat is vállalva, kiengesztelésre törekszik nemzetközi, országos és helyi szinten egyaránt."
Talán nem kell részletesen tovább indokolnom, hogy március 19-e és az utána következő időszak tekinthető történelmünk abszolút mélypontjaként. Az idézett szövegből is világosan kitűnik, hogy az e nappal kezdődött időszak hazánk polgárainak különböző szektorait más-más módon érintette. Csak röviden: a legegzisztenciálisabban és legnagyobb mértékben a zsidókat, utána a cigányokat, akik közül szintén eddig meg nem állapított számban hurcoltak el embereket. Hadifogságom ideje alatt és hadifogoly-kórházi működésem során bőségesen találkoztam cigány honfitársainkkal, és cigány ápolónőnk is volt – a legjobbak között, meg kell mondanom. Humoros volna a részleteket elmondani, de erre nyilván nincs idő.
(16.00)
Amíg őket egyik oldalon elhurcolták, ugyanazon idő alatt a harcokban is részt kellett venni. És még egyéb módon is kivették részüket az ország védelméből, illetőleg részt vettek a segítségben. Ezután következett ugye a különböző malenkij robot, a hadifogság és egy csomó más alapon; majd az utána következő időben – bár ez már nem közvetlen ehhez az évhez tartozik – az újabb rendszerváltással, az úgynevezett felszabadításunkkal kapcsolatban további nehézségek vagy további óriási veszteségek érték társadalmunkat.
A programban szerepel egy országosan ismétlődő emlék- vagy gyásznap kijelölése, amit, remélem, még ez a Parlament – bár azt hiszem, ez most már aligha teljesülhet – törvénybe tud iktatni. Ennek előkészületei folyamatban vannak, ezért ezúttal ezzel nem foglalkozom.
Viszont kötelességem a zsidó soah vészkorszak kiemelésének indokait röviden vázolnom. Az elmúlt 50 évben a hatalom ezt az egész problémakomplexust igen átlátszó indokkal a szőnyeg alá söpörte és megakadályozta társadalmunk saját lelkiismeretével való szembesülését – ami szerepel ebben az MDF-programban. És most a megtörtént generációváltás után egy ilyen szembesülés – mert rendszerváltás ugyan egyesek szerint nem volt, azonban generációváltás mégiscsak volt, ez egyszerűen biológiai tény – már nehezebb és kevésbé egyértelmű. Mégis meg kell kísérelnem ezt az aligha népszerű feladatot.
Sokan csak az áldozatok számának tükrében hajlandók a jobb-, illetőleg baloldali diktatúrákat értékelni. Ha így lenne, az eredmény egyértelmű: a baloldali Sztalin Dzsugasvili József nevével fémjelzett diktatúra – a világháborús veszteségeket leszámítva is – több száz százalékkal túlszárnyalta a jobboldalit. A történelem azonban nem ilyen egyszerűen veti fel az ilyen kérdéseket. Gondoljunk csak vissza az 500-300 évvel ezelőtti vallásháborúkra és az úgynevezett fehér ember gyarmati térfoglalására, amikor a kereszténység nevében – persze közismerten a valós motívumok nem ezek voltak – enyhén szólva is több emberáldozatot követelő események történtek.
Ilyen megvilágításban azért az összehasonlítás kissé másképpen mutatkozik. Az úgynevezett keleti, baloldali, kommunista diktatúra – a vallásháborúhoz hasonlóan – egy monumentális és tragikus történeti tévút, a közmondás szerint jó szándékkal kikövezett pokolra vezető út eredménye. Ezzel szemben a jobboldali, náci diktatúra elejétől fogva az ember lelkében szunnyadó – nem akarom tiszteletreméltó biológiai őseinket az állati szóval megsérteni, ezért démonikus kultúrvallások nyelvén: – sátáni erők érvényre jutása.
Politikai kultúra kérdése, hogy ezt a különbséget felismerjük-e és meg merjük-e nevezni. Készségesen elismerem, hogy mindenkinek csak egy élete van, és mindenkinek elidegeníthetetlen joga, hogy ezt tartsa a legnagyobb értéknek. De vannak ennél nagyobb, az ideák világába tartozó értékek, és magyarként ezeket mindenek fölé helyezem. Azzal kapcsolatban, hogy ki milyen vért mennyire sajnál, meg kell mondanom: természetesen az elvesztett vért és életet én is sajnálom, de egyet jobban sajnálok és jobban szégyellek, ez pedig a becsületnek az elvesztése. A becsület a legfontosabb, amelyet most nekünk módunk van – már amennyire – megpróbálni visszanyerni.
Miután itt az idő nagyon a körmünkre égett – bár ezt nem jelentettem be előre, mert magától értetődőnek tartottam, mivel március 19-ig azért valamféle határozatot kell hozni –, ezért kérném, hogyha szükséges, valamilyen eljárást, talán különleges eljárást kellene alkalmazni ahhoz, hogy ezt a határozatot az Országgyűlés meghozza. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me