DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlásban 25. szám alatt módosító javaslatot terjesztettünk be az általános forgalmi adót módosító törvénycsomaghoz, az általános forgalmiadó-visszaigénylési kérelem teljesítését szabályozó fejezethez.
Új elem az általános forgalmiadó-törvényben, hogy az általános forgalmi adó havi visszaigénylése mellett megjelenik egy negyedéves ciklikusság, illetve különböző feltételekhez köti a törvény az általános forgalmi adó visszaigényelhetőségét. Ezek közül megítélésünk szerint rendkívüli hátrányt jelent és elfogadhatatlan, hogy az általános forgalmi adót - szintén abban a kisvállalkozói körben - csupán akkor lehet visszaigényelni, ha adóéven belül göngyölítetten eléri az adómentességre jogosító összeghatárt.
(10.50)
Meglátásunk szerint ezzel gyakorlatilag az alanyi mentesség választhatóságától megfosztják a vállalkozót, ebben az esetben kikényszerítik, tehát nincs lehetősége ennek választására. Ezért betettünk egy olyan javaslatot, hogy amennyiben az előzetesen felszámított forgalmi adó összege ötvenezer forinttal meghaladja a fizetendő adó összegét, legyen mód arra, hogy a vállalkozó ötvenezer forintnál nagyobb általános forgalmi adót visszaigényelhessen.
A tárgyi eszközök beszerzése esetén eredetileg csak kettőszázezer forint általános forgalmi adót lehet visszaigényelni. Ez azt jelenti, hogy kizárólag egymillió, illetve egymillió fölötti beruházásoknál teheti meg a vállalkozó, hogy visszaigényli a forgalmi adót. Ezt az összeghatárt - összhangban az előző javaslattal - ötvenezer forintra kívánjuk mérsékelni. Gyakorlatilag ez összességében azt jelenti, hogy azok a kisvállalkozások, amelyek beruházást végeznek egymillió forint alatt is, és akik általános forgalmiadó-visszaigénylése már ötvenezer forintig összegyűlik, ezt visszaigényelhessék. Ezt célozzák a javaslatok. Ezért tisztelettel kérem önöket, hogy az ajánlásban szereplő 25. számú javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me