ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes)

Full text search

ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes)
ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes): Köszönöm szépen a szociális bizottság kimerítő indoklását.
A felvetett ügyrendi kérdésekkel kapcsolatosan - mivel az én döntésemre bízta a dolgot - az egyes számú kérésére vonatkozóan azt tudom mondani, hogy az alkotmányügyi bizottságot fel fogom kérni, hogy a kérdésben foglaljon állást. Hogy eseti bizottság felállítására sor kerül-e, ezt, azt hiszem, az alkotmányügyi és ügyrendi bizottság álláspontjától tegyük függővé. Én egyelőre nem javaslom, hanem álláspontot kérek a bizottságtól.
Hogy pontosan miről volt szó, kérem jelezze, hogy jól értettem-e.
A 94. § (3) bekezdése a következőt írja: "Ha a benyújtott törvényjavaslat vagy határozati javaslat jogszabály, vagy országgyűlési határozat módosítására irányul, akkor a módosító javaslat nem terjedhet ki a jogszabály, illetőleg a határozat módosítással nem érintett részeire..." - és itt következik egy olyan kitétel, amire ön hivatkozik - "... kivéve, ha ez a szabályszerű módosító javaslat tartalma miatt nyilvánvalóan szükséges". Magyarul, ha ez esetben a kormány nem kívánta kiterjeszteni a módosítását néhány paragrafusra, ezért az alkotmányügyi bizottság az ezzel kapcsolatosan benyújtott módosító indítványokat formai okokból elutasította, hivatkozva a Házszabály ezen rendelkezésére. Itt tehát azt kell értelmezni, hogy nyilvánvalóan szükséges vagy nem szükséges ezeknek a módosító javaslatoknak a tartalmát vizsgálni.
A második kérése, hogy a házbizottság tárgyaljon ez ügyben és értelmezze a rendelkezést. Korábban úgy döntöttünk, hogy a Házszabállyal kapcsolatosan egy év múlva egy komplex felülvizsgálatra kerül sor, ahol a folyamatosan felmerült problémákat módosító indítványok formájában terjesztjük a tisztelt Ház elé. Tehát ígéretként is tudom mondani: amennyiben a bizottsági ajánlás azt tartalmazza, hogy e kérdésben pontosító rendelkezés szükséges, akkor a Házszabály felülvizsgálatakor ezt a rendelkezést módosítjuk. Természetes dolog: ha az ügyrendi vagy az alkotmányügyi bizottság úgy dönt, akkor e kérdésről tájékoztatjuk a Házat.
Ha a házbizottság állást foglal, az állásfoglalást szintén ismertetjük, tehát a 3. számú kérését szintén nagyon könnyen tudom teljesíteni.
A következő az volt, hogy a vitatott pontokra nézve nyissuk meg a részletes vitát. Úgy gondolom, hogy egy hatalmas ügyrendi vita elkerülése érdekében - mivel az én döntésemre bízta e kérdést - javaslom, hogy nyissuk meg a vitát. De előtte megkérdezem, hogy az alkotmányügyi bizottság elnöke, illetve jelen lévő tagjai látják-e akadályát annak, hogy e kérdésekben megnyissam a részletes vitát. Ha bárki akadályát látja, kérem, jelezze, és felszólalásával segítse a döntést. (Nincs jelentkező.)
Ha az alkotmányügyi bizottság esetleg indokolni kívánná, hogy miért nem tárgyalta ezeket a kérdéseket, akkor - ha már meghallgattuk a szociális bizottságot - az alkotmányügyi bizottság véleményét is szívesen hallanánk. - Dr. Csákabonyi Balázsnak adom meg a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me