DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Nemrég az általános vita kapcsán fejtettem ki nézetemet a tekintetben, hogy a benyújtott törvényjavaslat szándéka helyes és üdvös, azonban a részletszabályozás során esetleg finomítani kellene bizonyos törvényhelyeket. A saját szerény képességeimhez mérten igyekeztem is elvégezni a finomítást, és két módosító javaslattal megpróbálom a helyes irányba terelni a jogalkotó szándékát.
Az egyik módosító javaslat inkább elméleti jellegű problémát vet föl, mint ahogy azt tanult és a szakmában jártas képviselőtársaimtól hallottam. Ugyanis a törvényjavaslat abból a feltételezésből indul ki, hogy a műtárgykereskedő mindig haszonnal tudja eladni az általa megvett műtárgyat. Ebben az esetben nyilvánvalóan nem sért semmiféle magánérdeket, hogy a vételáron felül további 5 százalék úgynevezett járulékot kell fizetnie a vevőnek, illetőleg a vevők meghatározott körének, de erről a másik módosító javaslat kapcsán fogok szólni.
Azonban abban az esetben, ha a műtárgykereskedő az általa megvett műtárgyat nem tudja az általa kifizetett vételáron értékesíteni, mert olyan áron nincs vevő, hanem alacsonyabb áron kell eladnia, akkor éppen amiatt, mert még plusz 5 százalékot meg kell fizetnie a vevőnek, a műtárgykereskedőt ebben az esetben kár éri. Az én javaslatom azt az elméleti problémát akarta kiküszöbölni, hogy csak akkor kelljen az 5 százalék járulékot megfizetni, ha a beszerzési és az eladási ár között - s mind a kettő okirattal bizonyítható - valóban van 5 százalék különbség.
Úgy gondolom, hogy bár elméleti ez a lehetőség, de egy jogszabályalkotásnál mindig fel kell készülni a nem várt esetekre is, és annak ellenére, hogy a műtárgy-kereskedelemben 100-200 százalékos árrések is vannak, mégis előfordulhat olyan, amikor negatív az árkülönbség, és ebben az esetben méltánytalan lenne megfizettetni az 5 százalékos járulékot, ha az áru egyébként eladhatatlan. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me