DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Országgyűlés! Igen rövid leszek, de fontosnak tartom, hogy ellenérvek is elhangozzanak. Egyetértek azzal, hogy a kormány által előterjesztett javaslatban egy nyilatkozat kerüljön megfogalmazásra, amely leszögezi, hogy a Magyar Köztársaság - a magyar jog rendelkezéseire való hivatkozással - a kulturális értékű tárgyak visszaszerzésére vonatkozó igények tekintetében az el nem évülés alapján áll.
A nyilatkozat szerint Magyarország kívánja a jogellenesen külföldre vitt kulturális javainak a visszaszolgáltatását... (Általános zaj.) - egy kis figyelmüket kérem! -, és ennek megfelelően a létrejött nemzetközi egyezmény rendelkezései szerint diplomáciai és konzuli csatornákat kíván igénybe venni.
Felhívom a tisztelt kormány figyelmét és a kulturális bizottságét is - az utóbbiét nem kevés nehezteléssel -, hogy a nemzetközi egyezmény kivételesen lehetővé teszi, hogy a sértett fél, ebben az esetben a Magyar Köztársaság egy vagy több eljárás szerint - szó szerint ez szerepel a nemzetközi egyezményben - terjessze elő igényét; tehát egy vagy több eljárás szerint.
Módosító javaslatomban azt indítványozom, hogy ne csak diplomáciai és konzuli úton, hanem a kulturális javakat visszatartó ország bíróságánál is emeljen igényt Magyarország az elhurcolt javaira. Ezt rendkívül fontosnak tartom, kérem tehát a módosító indítvány megszavazását. Amennyiben számomra magyarázatot igénylő módon, de a többség mégis másként határozna, akkor kérem, hogy tartózkodással fejezze ki állásfoglalását a tisztelt Ház.
Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me