DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A négy törvényjavaslatra egy rövid hozzászólásban szeretnék reagálni. Ezek lényege az, hogy a fiókok működéséhez szükséges törvényi feltételeket teremtsük meg, és ezzel a szándékkal és törekvéssel a vitában általában egyetértés mutatkozott meg.
A vitában két kérdéskörrel kapcsolatban merültek fel alapvetően korrekciós indítványok. Az egyik, amelyik a devizatörvényt érintette, és a devizatörvénnyel kapcsolatban több olyan módosító javaslat volt, amely széles értelemben szerette volna a devizatörvény változtatását kezdeményezni. Mint ahogy az előbb említettem, a szándékunk itt elsődlegesen a fiókok működéséhez szükséges törvényi feltételek megteremtése. Ezért nem láttuk úgy, hogy elérkezett az idő egy nagyobb terjedelmű módosításra. Egyetértek azonban azzal, hogy meg kell kezdeni a devizatörvény átfogó újrafogalmazásának előkészítését.
A második kérdéskör az univerzális bankrendszerrel kapcsolatos. Itt a bankok és befektetési vállalkozások közötti versenysemlegesség kérdése volt az, ami vita tárgyát képezte, azzal a szándékkal, hogy a befektetési vállalkozások és a bankok szabályozásának egységesítését célozzuk meg. Szeretném elmondani a tisztelt Háznak, hogy lényeges közelítés történt ezen a téren. Formális egyezőséget minden esetben nem tudtunk és nem is kívánunk vállalni, hiszen a prudenciális szabályok szükségképpen azonos módon érvényesíthetők az úgynevezett brókercégekre és a bankokra. Ez nem is nem lenne indokolt, hiszen más-más módon járnak el az egyes pénzintézetek annak függvényében, hogy betétesek pénzét kezelik vagy pedig a pénzpiacon lépnek fel és szerepelnek. Ebből következően a változtatások a közelítést, de nem a teljes egységesítést célozták.
Mindezek alapján, tisztelt Ház, szeretném kérni, hogy a javasolt módosításokkal szíveskedjen az Országgyűlés megszavazni a törvényjavaslatokat.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me