T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 1993. évi IL. törvény célja az volt, hogy versenysemleges feltételek mellett létrehozzuk az ország biztonságos kőolaj- és kőolajtermék-ellátásához szükséges készleteket. Megteremtettük a biztonsági készlet évenkénti növelésére előírt feltételeket is, a biztonsági készletek kezelésére létrehozott szervezet, a Kőolaj és Kőolajtermékek Készletező Szövetsége működésének feltételei is kialakultak. (Folyamatos zaj.)
A beterjesztett törvénymódosítást két ok tette szükségessé. Az egyik, amelyet a tisztelt képviselők is jól ismernek, hogy hazánkat a múlt évben meghívták a nemzetközi energiaprogrammal létrehozott Nemzetközi Energia Ügynökség tagjainak sorába. Ennek a meghívásnak eleget tettünk. Tagságunkból azonban a nemzetközi energiaprogramban meghatározott együttműködési kötelezettségeink is származnak. Együttműködési kötelezettségünk teljesítésének érdekében szükségessé vált a törvény megfelelő kiegészítése.
A módosítás másik oka az olajpiacon kialakult feketegazdaság visszaszorításának elősegítése. A törvénymódosítási javaslat - elfogadása esetén - lehetővé teszi a hazánkba belépő bármilyen kőolajtermék-szállítmány nyilvántartásba vételét, a kőolajtermékek hazai tárolásának és jogszerű forgalomba hozatalának ellenőrzését.
A kormány az említett okok miatt szükségessé vált törvénymódosítás kivételes eljárásban történő tárgyalását kezdeményezte. Köszönjük a kivételes eljárásban kijelölt gazdasági bizottság munkáját, amely a beterjesztett törvényjavaslathoz a végrehajtást megkönnyítő képviselői és bizottsági indítványokat fogadott, illetve nyújtott be. Köszönjük Miklós László és Kovács Tibor képviselő uraknak, valamint a gazdasági bizottságnak a törvény tárgyi hatályának pontosítására, valamint a Kőolaj és Kőolajtermékek Készletező Szövetsége követeléseinek behajtására és elszámolására vonatkozóan benyújtott indítványait.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 1993. évi IL. törvény módosításáról rendelkező T/4520. számú törvényjavaslatot a gazdasági bizottság által támogatott módosító indítványokkal kiegészítve elfogadni szíveskedjenek.
A kormány ezekkel a bizottság által támogatott módosító indítványokkal egyetért. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me