AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A képviselő asszonynak abban kétségkívül igaza van, hogy most egy sűrű időszak következik az adófizetők és az APEH életében, hiszen az egyes állampolgároknak, az adófizetőknek, a vállalkozóknak, a vállalkozásoknak be kell küldeniük az adóbevallásaikat az adóhivatalnak, ezeket fogadni kell és fel kell dolgozni. Ha ilyen időszak van, akkor - azt gondolom - azzal kellene foglalkoznunk, hogy valóban nyugodt feltételeket tudjunk biztosítani az APEH igen felelősségteljes munkájához, hiszen az APEH munkáján nagyon sok minden múlik, például az is, hogy a költségvetés bevételi oldalán valóban megteremtődnek-e, befolynak-e azok a források, amelyeket a parlament által jóváhagyott költségvetés szerint ki kell adnunk. Sajnálatos módon azok az utóbbi időben a sajtóban megjelent sorozatos eseményhírek, és ennek most már a parlamentbe való begyűrűzése, attól tartok, nem igazán segít ennek a nyugodt hangulatnak a kialakulásához.
Tudniillik, ha ténylegesen megnézzük, hogy milyen ügyekről van szó - és nyilván nem egy napirend előtti megszólalás erre a legalkalmasabb fórum -, akkor tételesen azt tudjuk látni, hogy itt valamilyen luftballon-eregetésekről van szó, olyan ügyeket próbálnak beállítani negatív éllel, amely ügyek tulajdonképpen semmi különöset nem tartalmaznak, a legkülönbözőbb szervezetek normális működéséhez tartoznak nem beszélve arról, hogy számos ügy 5-6-7-8 milliós nagyságrendekben vet fel egy olyan szervezet működésével kapcsolatos kérdéseket, amely több száz milliárd forinttal kell, hogy foglalkozzon.
Vegyük azt a példát, amivel ön is kezdte: hogy is van ennek a bizonyos tesztnek az elvégzése az egyes dolgozókkal kapcsolatosan? Először is nagyon világos mindenki számára, aki valamilyen nagyobb szervezetet vezetett vagy vezet, hogy bizony a személyzeti munka eszközeihez manapság a világban mindenütt és Magyarországon is egyre szélesebb körben hozzátartoznak ilyen típusú tesztek. Szintén megjelent a sajtóban, hogy mondjuk az OTP-nél, amely egy eléggé nagy szervezet, vagy korábban az MNB-nél, ahogy a pénzügyminiszter úr nyilatkozott, hasonló vizsgálatok megvalósultak. Ezek a vizsgálatok valóban segítenek abban, hogy egy szervezet élén álló vezető meghatározza (Dr. Pusztai Erzsébet: Mondjuk a KGB vagy a CIA élén.) a személyzeti politikával kapcsolatos aktuális feladatokat, elsősorban az egyes munkatársak képzésével, továbbképzésével kapcsolatos dolgokat.
Ön felveti, hogy itt milyen borzasztó dolog történhet, mert magáncégek birtokába kerülnek nagyon fontos személyiségi adatok. Először is, gondolom, azt senki nem akarja mondani, hogy miután egyszer egy ilyen felmérés elkészül, ezért főállásban éveken át kellene az adófizetők pénzéből ilyen ügyekhez értő szakembereket foglalkoztatni, tehát nyilván az a racionális, ha ezzel külső szervezeteket bíznak meg. Miután ez jellemzően egy privát gazdaság, így jellemzően akiket meg lehet bízni, azok valószínűleg privát cégek lesznek. Kétségkívül gondot okozhatna, ha mondjuk ez a privát cég vagy akárki hozzájutna ahhoz, hogy X. Y.-nak milyen a személyisége, milyen személyi adatai vannak. De az az apró körülmény elkerülte a figyelmet, ami egyébként szintén megjelent a tömegtájékoztatásban, hogy a felmérést lebonyolító szervezet nem jut a konkrét személyek nevéhez, egy kódolás történik. Ő csak egy számot kap, hogy a tizenhetesnek ezek a válaszai (Dr. Pusztai Erzsébet: És ki jut hozzá?), és pusztán az adóhivatal elnöke van abban a helyzetben (Dr. Pusztai Erzsébet: Neki szabad?), hogy tudja, a tizenhetes mit jelent. Ebből következőleg ilyen értelmű kockázat nincsen.
Egyébként az ügy felvetése azért sem igazán időszerű ebben a pillanatban - ahogy aztán ön is utalt rá -, hiszen az adóhivatal elnöke pont az ügyben kialakult sokféle felvetés hatására és arra tekintettel, hogy az adóhivatalnak most valóban koncentrálnia kell nagyon sok munka elvégzésére, ennek az egész ügynek a végrehajtását elhalasztotta, tehát ez konkrétan ebben a pillanatban nem jelentkezik.
(16.00)
Arra, hogy az információk mennyire pontosak, például az is utal, hogy csak Csobánczy Péter nevű helyettes államtitkár dolgozik a Pénzügyminisztériumban, és az információk egyéb részeinek a megbízhatósága is (Dr. Pusztai Erzsébet: Draskovics úr is!), attól tartok, hogy hasonlóképpen volt jó. Az ön által említett konkrét kft., amelyik ott székel az APEH-székházban, például bérleti díjat fizet, és ha valaki bérleti díjat fizet, azt gondolom, hogy innentől kezdve ezzel kapcsolatosan különösen sok szó nem érheti a ház elejét.
Összefoglalva én azt javasolnám, hogy talán próbáljunk abban közreműködni, mert ez valóban közös érdeke mindenkinek, hogy az APEH nagyon nyugodt körülmények között tudja végezni nagyon felelősségteljes munkáját.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me