DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársak! A családok hajléktalanságának megelőzéséről szóló H/63. számú országgyűlési határozati javaslatnak mind az általános, mind a részletes vitája lezajlott.
(14.40)
Az előterjesztők nevében megköszönöm a képviselőtársaknak a vitában való aktív részvételt, és hogy felismerték ennek a határozati javaslatnak a jelentőségét. A vitában kirajzolódott, hogy bár a kormánypárt (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) és az ellenzék között alapvető szemléletbeli különbség húzódik, már tudniillik az, hogy mi nem gondoljuk, hogy csak a dolgozni nem akarókat, a munkakerülőket fenyegeti a hajléktalanság veszélye, a felvetett probléma fontosságát a tisztelt ellenzék is elismeri.
Ez az előterjesztés egy feszítő és a társadalmunkban már régóta jelen lévő problémát emel országgyűlési határozat szintjére. A hajléktalanság veszélye olyan méreteket ölt, hogy ezzel itt, a parlamentben szükséges foglalkozni. Kétségtelen, hogy sokféle eszköz és módszer áll ma is rendelkezésre, például lakásfenntartási támogatás, családsegítés, adósságkezelés, azonban azt kell tapasztalnunk, hogy mindezek ellenére sem enyhül ez a veszély. Nekünk, szocialistáknak és szabad demokratáknak (Folyamatos zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) minden család, minden gyermek fontos. Ezért kell felderíteni, hogy a meglévő eszközök ellenére mi az oka az eredménytelenségnek.
A beterjesztett javaslat arra kéri fel a kormányt, hogy széles körű és alapos felmérést követően valódi megoldást találjon. Az előterjesztők, sok egyéb felvetéssel együtt, további jelentős kérdés megoldására kérik fel a kormányt és szakértőit, ez pedig az önkormányzatokat érinti. A hajléktalanná válás kezelésének túlnyomó része az önkormányzatokra nehezedik; nekik kell megbirkózni azzal is, hogy az önkormányzat tulajdonosi jogai és a család védelmével kapcsolatos törvényi előírások végrehajtása ütközik. Egyszerre kell a két, egymást ily módon kizáró jogosítványt gyakorolni. Meg kell tehát találni azt a megoldást, amely feloldja ezt a paradox jogszabályi helyzetet.
Az előterjesztők nem jártak rossz úton, amikor felvetették és az Országgyűlés elé terjesztették ezt az összetett, de a hajléktalanság megelőzését célzó előterjesztést. Ennek alátámasztására engedjék meg, hogy idézzem az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, dr. Lenkovics Barnabás 2002. június 19-én kelt észrevételéből az első mondatot: "Az országgyűlési határozat tartalmával egyetértek, különös tekintettel arra, hogy az mind a korábbi országgyűlési biztosok, ideértve a kisebbségi biztost is, mind a jelenlegi biztosok korábbi ajánlásaival, kezdeményezéseivel, felhívásaival, illetve az e tárgyban benyújtott alkotmánybírósági indítvánnyal egybeesik."
Külön kiemelek egy gondolatot, amely a benyújtott módosító indítványokkal kapcsolatos: szükségesnek tartjuk, hogy a hajléktalanság megelőzését szolgáló programokhoz költségvetési összegek álljanak rendelkezésre, ez azonban a következő évek költségvetési törvényeiben jelenik meg. Szeretnénk, ha ez az országgyűlési határozat segítené az együttműködést, hiszen a parlamentnek, a kormánynak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek és az érintetteknek érteniük kell egymást, hogy a hajléktalanságot meg lehessen előzni, az együttműködés módszereit pedig a szakembereknek kell kidolgozni. Úgy gondoljuk, hogy a szeptember 30-ai határidő lehetőséget ad arra, hogy a következő télen már reménykedni lehet abban, kevesebb ember, kevesebb család kerül az utcára.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az előterjesztők által támogatott módosításokkal együtt mondjanak igent erre a határozati javaslatra. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me