DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem marad más, mint hogy megpróbálom kétpercesekben összefoglalni a módosító indítványaim indoklását.
A 29. pontban: természetes szervezet géntechnológiával való módosítására irányuló tevékenységet a hasznosítónál önállóan. Azt gondolom, hogy a hasznosítónál géntechnológiai tevékenységet folytatni, amiben benne van a genetikai manipuláció is, ott van a felhasználó is, a forgalmazó is - ha ezt így fogalmazzuk meg, akkor gyakorlatilag milyen szerepe van a géntechnológiai laboroknak? Tudniillik vannak tevékenységek, amelyeket csak zárt rendszerben tehetünk meg. Ehhez képest itt van egy paragrafus, ez pedig a Gtv. 10. §-a helyébe lépne, hogy "a hasznosítónál önállóan".
Tehát azt gondolom, hogy ezt kicsit körbe kellene írni. Nem mondom azt, hogy ez pont így jó, ahogy én ezt most itt módosítottam, én a figyelmet hívtam fel rá, hogy nem helyes ez, hogy a hasznosítónál önállóan ilyen tevékenységet folytathat.
Ha továbbmegyünk, a 33. pontban - már említettem talán -: géntechnológiával módosított szervezetből álló, illetve ilyen szervezetet a külön jogszabályban meghatározott határérték felett. Tessék mondani, tisztelt hölgyeim és uraim, több ezer gén esetén, ha egyet módosítunk, milyen határértéket nem ér el, milyen határértéket lép túl? Semmilyet.
Csak hadd kérdezzek meg egy dolgot. Durva hasonlat, nyilván, és szeretném, ha nem is szó szerint úgy értenék, ahogy mondom. Azt szeretnénk, ha a nyuszinak innentől kezdve szarva nőne? Nem tud ugrálni a ketrecben, mert beakad a ketrecbe a szarva. Egy gén egy tulajdonságért felel. Egyet cserélünk ki, határérték alatt marad. Mit okoz? Bekerül az élelmiszerláncba, megesszük. Mit okoz? Nem lehet határértéket tenni! Módosítsunk, a tudomány ezt kéri, a ma embere ezt kéri - legyen módosítás, bármennyire nem értek egyet vele. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ne tegyünk határértéket! Módosítottuk, és az genetikailag módosított - legalább aki megeszi, tudja, hogy mit eszik meg.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me