VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A zárószavazás előtti, úgynevezett koherenciás módosító indítványok ügyében kértem szót. A mai bizottsági ülésen megtárgyalt, és a parlament kormánypárti többsége által támogatott koherenciás indítványokkal párhuzamosan olyan állásfoglalás kiadására került sor, amely, azt gondolom, a tisztelt Ház figyelmére mindenképpen igényt tarthat.
Az elmúlt hetek vitáiban elmondtuk, hogy ennek a törvénynek alapvetően nem szakmai, hanem politikai indokai vannak. Azok az érvek, amelyeket a kormánypárti oldal a vitában elmondott, nem állták ki a valóság próbáját, mindegyik érvről bebizonyosodott, hogy nem felelnek meg a valóságnak, nem képezik alapját ennek a törvénymódosításnak. Az egyik ilyen érv az volt, hogy az ingatlanszövetkezetek ügyében nem tett meg mindent a felügyelet.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, kiderült, hogy az ingatlanszövetkezetek nem is tartoznak a felügyelet hatálya alá, azok bizony a szövetkezeti törvény hatálya alá tartoznak. Ennek ellenére az is kiderült, hogy a felügyelet mindent megtett azért, hogy az ügyfeleket tájékoztassa, saját pénzén, saját költségén figyelmeztette az embereket arra, hogy milyen kockázattal jár az ingatlanszövetkezetekbe történő befektetés, és az is megtörtént, hogy a rendőrség éppen a PSZÁF vizsgálata alapján tudott nyomozást elindítani, ez képezi most a rendőrségi vizsgálat alapját.
(21.30)
Aztán kiderült az is, hogy nem állja meg a helyét (Dr. Avarkeszi Dezső: Elnök úr!) az ellenőrizhetetlenség vádja a kormánypártok részéről. Kiderült, hogy bizony a PSZÁF éves beszámolót készít. (Dr. Avarkeszi Dezső: Elnök úr!) Kiderült az, hogy a kormány ülésein rendszeresen beszámolhat, a kormány ülésein meghívottként ott lehet. (Dr. Avarkeszi Dezső: Házszabály!) Kiderült az, hogy a felügyelet gazdálkodását az ÁSZ ellenőrzi. (Dr. Katona Béla: Melyik módosítóról beszélsz?) Kiderült az, hogy a parlament megtárgyalhatja ezeket a jelentéseket. És az is kiderült, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bármikor vizsgálatot kezdeményezhet a felügyelet működésének az ügyében. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tehát kiderült, hogy ezek az alapvető állítások nem felelnek meg a valóságnak.
Szeretnék arra emlékeztetni, hogy az elmúlt hetekben több olyan, az Európai Unió részéről érkező figyelmeztetés hangzott el (Közbeszólások az MSZP soraiból: Házszabály!), amely mindenképpen óvatosságra intené a kormánypárti képviselőket. Szeretném itt idézni Frits Bolkenstein (Dr. Katona Béla: Elnök úr! - Zaj. - Az elnök csenget.), az Európai Unió biztosának levelét, amelyben kifogásolta ezt a módosítást. (Dr. Katona Béla: Módosító!)
Jellemző egyébként, hogy Kovács László külügyminiszter úr, amikor számon kérték, hogy hol van ez a levél, kádárista reflexeket alkalmazva letagadta ennek a levélnek a valóságtartalmát. (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Házszabály!) Aztán kiderült, hogy a Pénzügyminisztériumban már az a levél bizony ott van, és elmarasztalja a magyar kormányt e miatt a módosítás miatt.
A magyar kormány nem vette figyelembe az Európai Parlament külügyi bizottsága elnökének (Dr. Avarkeszi Dezső: Nem általános vita!), Elmar Brook úrnak azt a véleményét (Dr. Avarkeszi Dezső: Elnök úr!), hogy felháborítónak tartja ezt a módosítást. Sőt, Kovács Lászlótól újra azt hallhattuk, hogy ő beszélt négyszemközt Elmar Brook úrral (Dr. Avarkeszi Dezső: Elnök úr! - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Jó reggelt! - Közbeszólások az MSZP soraiból: Miről beszél! - Tárgyra!), és Elmar Brook bocsánatot kért Kovács Lászlótól. (Dr. Veres János egy iratot felmutatva: Erről beszéljen, elnök úr!) Mi történt ezután? Elmar Brook tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy semmiért nem kért elnézést, nem kért bocsánatot, és fenntartja a véleményét ebben az ügyben. (Dr. Veres János egy iratot felmutatva: Erről beszélj!)
Szeretném azt a mai levelet is idézni az önök számára, amely az Európai Központi Bank elnökétől érkezett ebben az ügyben. Mit tartalmaz ez a levél, tisztelt Kovács László, tisztelt kormánypárti képviselők? Azt tartalmazza, hogy az Európai Központi Bankot aggodalommal tölti el ez a módosítás, a változtatások nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. (Dr. Avarkeszi Dezső: Elnök úr!) Idézem még egyszer: a változtatások nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. Az Európai Központi Bankot aggodalommal tölti el (Közbeszólások az MSZP soraiból: Házszabály!), hogy a törvényjavaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket nehezen lehet az Európai Unió normáival és a nemzetközileg elfogadott normákkal összeegyeztetni. (Dr. Avarkeszi Dezső: Szégyen!)
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Önök néhány perc múlva szavazni fognak erről a törvényjavaslatról. Kérem önöket, mérlegeljék, hogy Magyarország 2004. május 1-je után az Európai Unió teljes jogú tagja kíván lenni. Az Európai Unió rossz néven veszi ezt a módosítást (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ellenzi ezt a módosítást, felháborítónak tartja. Az a magyar képviselő, aki európai képviselőnek tartja magát, nem szavazhatja meg sem ezt a módosító indítványt, sem pedig a törvényjavaslat egészét.
Köszönöm szépen. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van! - Bravó! - Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me