DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal szerettem volna kezdeni a válaszomat, hogy őszinte szívvel köszönetet mondok minden, a vitában részt vevő képviselőtársamnak a vita hangvételéért. Azt hiszem, ebben a tárgykörben sikerült mindenkinek, a vitatkozóknak is méltóságteljes, mértéktartó, egymásra és egymás érveire figyelő hangot használni. Sajnálom, hogy a legutolsó hozzászóló ezt a hangnemet megtörte, és Salamon képviselő úr olyasmivel vádolt meg bennünket, ami lehet, hogy valamikor előfordult; például az önök által 1990-ben benyújtott CII. törvénynél, ahol hét darab törvényt módosítottak - lehet, hogy annak a salátának akkor volt hátsó szándéka. A mi salátánknak azon kívül más hátsó szándéka, hogy szerettük volna, ha január 1-jén egyszerre lép életbe valamennyi kedvező intézkedés, és az érintetteknek nem kell fél évet várniuk arra, hogy a parlament darabonként megtárgyalja külön-külön mind az öt törvényt, más hátsó szándékunk, akárhogy is firtatja ezt képviselőtársam, bizony nem volt.
Szeretnék reagálni arra, vajon megátalkodottak vagyunk-e, és presztízsszempontok miatt tartjuk-e magunkat a törvény szövegéhez. Szó sincs erről. Még egyszer leszögezzük, hogy nem korlátozzuk az intézményes szolgáltatásnyújtási jogot, és hogy nem változik, hanem javul a finanszírozás módszere, éppen ezért nincs szükség semmiféle látszat, üres törvényhely fenntartására. Ha valaki ebből presztízsszempontot csinál, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy azokat a másik oldalon kell keresni.
Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy jobb a helyzet az egyházakkal folytatott tárgyalásokon, ott több megértést, türelmet, figyelmet, együttműködési készséget tapasztaltunk, mint amit itt a képviselőházban tapasztalni lehetett. Hiszen nem megoldhatatlan a feladatunk, összesen 5200 alapellátási szolgáltatás jó finanszírozási lehetőségét kell megtalálnunk. Megmondtam a tárgyaló partnereimnek, ha nekem kell az önkormányzatoknál darabonként utánajárni a szerződéskötésnek, akkor én ezt vállalom. Megígértem a tárgyaló partnereknek, hogy ha nem akarnak velük szerződést kötni, a minisztérium keretéből meg fogják kapni a támogatást, azt a támogatást, amit az elmúlt években semmilyen keretből nem kaptak meg, semmilyen jó szándékú, előző kormányzati támogató politika mellett sem. Ezért tehát nem látom megoldhatatlannak a feladatot.
A jelenlegi szabályozás legalább háromféle jó megoldásra kínál lehetőséget, ezért mindenekelőtt Surján képviselőtársam mondandójához térnék vissza. Lehet, többet kellett volna talán beszélgetnünk ahhoz, hogy azok a félelmek, amelyek fellelhetők az intézkedések értetlensége mögött, csituljanak. A kormány nevében ezt a tárgyalókészséget, ezt a tapintatot, ezt a megértést továbbra is felajánlom, hiszen kölcsönösen szükségünk lesz az együttműködésre. Nem utasítottunk vissza - magam biztosan nem - semmilyen közvetítést, és ha akár Harrach, akár Surján képviselő úr vállalkozik erre, örömmel veszek részt ilyen megbeszéléseken.
Ami a hajléktalanellátást illeti: nem azért van a keresztény egyházhoz közel álló miniszteri biztosunk, mert ezt a feladatot szeretnénk elpasszolni, hanem azért, mert neki van a legtöbb tapasztalata abban, hogy hogyan kell ezt jól csinálni, és ő hajlandó volt segíteni nekünk. Képviselőtársaimtól pedig azt kérem - miután igen üdvös és jelentős figyelmet tanúsítottak a szociális kérdések jó megoldása iránt -, hogy ha érdekli önöket, hogy az állam nevében például a minisztérium a minisztérium garázsában hogyan oldja meg a hajléktalanellátást, önkéntesként vegyenek részt, adjanak segítséget a munkánkhoz, miként ezt megteszik a minisztérium közalkalmazottai és a környéken lakó állampolgárok. Várjuk tehát önöket konkrétan a törvénymódosítások során is és a törvénymódosításon kívül is a gyakorlati munkában. Remélem, hogy ez a hívó szó megértésre talál majd a másik oldalon is.
Ezért nem változtatok mindazon, amit a bevezetőmben mondtam. Arra kérem önöket, hogy változtatás nélkül fogadják el a benyújtott törvénycsomagot, hogy az ellátások minél hamarabb eljuthassanak az érintettekhez.
(13.50)
A kormányom és a magam nevében pedig azt ígérem, hogy igyekszünk csökkenteni a félelmeket, igyekszünk eloszlatni a még megmaradó, jól látható gyanakvást és félreértést, és azt a reményemet fejezem ki, hogy ebben az eljárásban, ebben a módszerben eredményesebbek leszünk, mint ahogy a törvény előkészítése során eddig voltunk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me