KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Szeretném először is megnyugtatni mindenekelőtt önt, illetve a szombathelyieket vagy az ebben érintetteket, hogy semmiképpen sem kerül lakat a szombathelyi laboratórium ajtajára. Nem olyan bonyolult ez a kérdés. Szeretnék két gondolattal rávilágítani, miért volt szükség arra, hogy megváltozott körülmények között működjön tovább a laboratórium.
Az, hogy az igazgatási tevékenységet és az államigazgatási tevékenységet hatékonyabbá tegyük, kétségtelenül létszámleépítéssel is együtt jár. Megválasztottuk tehát a leginkább piacosítható területeket, hogy onnan küldjünk el munkatársakat, ne pedig azokról a hatósági vagy ellenőrzési területekről, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Nyilván éppen a labortevékenység az, amely piacosítható, amely jobban megél a piacon.
A második, hogy valóban van többletkapacitás a laboroknál. Nem általában van többletkapacitás, hanem a hatósági ellenőrző vagy monitoringtevékenység területén van többletkapacitás, ez ugyanis nem tölti ki egy ilyen felszereltségű, ilyen minőségű labor vagy laborhálózat kapacitását. Ugyanakkor a piaci jellegű megbízatások, tehát a kibocsátók oldaláról történő megbízatások területén éppenséggel hiány van. Tehát van tere, van lehetősége ezeknek a laboroknak, hogy a piacon megtalálják a helyüket, az elmúlt néhány évben ugyanis szét kellett választanunk - épp az uniós követelménynek megfelelően -, hogy egyszerűen nem mehet piaci szereplőnek az, aki később ellenőriz. Most azt mondjuk, hogy ilyen módon kialakítjuk egy ésszerű rendszerét a laboroknak. Bizonyos laborok, amelyeket le tudunk kötni kapacitással, azok belül maradnak a rendszeren, amelyeket pedig nem, azok bérleti viszonyban vagy valamilyen más formában, de megmaradva laboratóriumnak, a piacon végezhetnek szolgáltatást. Így az az állami invesztíció vagy európai támogatás, amit az elmúlt években felhasználtunk a laborok fejlesztésére, megmarad, ugyanakkor mégis ésszerűen hasznosul és hatékonyabbá válik.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me