BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Korózs Lajos képviselő úr több problémára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor én a szavaiból nemcsak a problémákat, hanem az elmúlt évek eredményeit is kihallottam. Nézzünk szembe azzal, hogy milyen kihívások álltak az ország egésze előtt, és ha költségvetésről beszélünk, akkor említsük meg azt is, hogy milyen költségvetési helyzetben kellett a kormányzatnak az elmúlt időszakban például az egészségügyi terület problémáit kezelni.
Én azt mondom, és sokadszorra ismétlem, a számok azt mutatják, hogy abban az általános költségvetési gazdasági helyzetben, amikor Európa adósságválsággal küzdött, amikor az államháztartás hiánya Magyarországon tartósan magasan 3 százalék alatt volt, akkor úgy sikerült rendbe tenni az állam pénzügyeit, úgy sikerült érdemi gazdasági növekedést elérni, hogy számos területen, így az egészségügyben is előrelépésről beszélhetünk. Képviselő úr említette azt, hogy a rezidensösztöndíj elindult. Igen, az elmúlt időszakban indult el. Azt gondolom, hogy ez kétségtelenül pozitívum. Ezt az ösztöndíjprogramot folytatja az előttünk lévő jövő évi költségvetési törvény tervezete.
Képviselő úr említette, hogy a béremelés több is lehetett volna. Én rendkívül nagy pozitívumnak tartom, hogy Európa számos országával ellentétben a közszférában nem került sor semmilyen területen bruttó bércsökkentésre. Emlékezhetünk arra, hogy a nettó jövedelmek az új adórendszernek köszönhetően sok esetben nőttek, sőt bruttó béremelés is elindult több területen a közszférában, így az egészségügyben is. Két lépcsőben, 2012-ben és 2013-ban 30-30 milliárd forintos béremelés valósulhatott meg.
Képviselő úr említette, hogy a gyógyszertámogatás rendszere átalakult. Igen, ez nemcsak az államnak jelentett jelentős megtakarítást és volt szükséges például annak érdekében, hogy a béremelések megvalósulhassanak, hanem az úgynevezett vaklicit-rendszernek köszönhetően a generikus termékek használatának előtérbe helyezésével több ezer gyógyszer ára csökkent.
Azok az emberek, akik az említett átalakítás keretében lévő gyógyszereket megvásárolják, ma kevesebbet fizetnek, mint több évvel ezelőtt. Azt gondolom, hogy ezeket az értékeket meg kell becsüljük, és azt gondolom, hogy ezeket az értékeket továbbra is támogatnunk kell.
Képviselő úr többször több problémára hívta fel a figyelmet. Én egyetértek azzal, hogy mindazok a folyamatok, amik elindultak az elmúlt években, önmagukban még nem oldják meg az egészségügy összes problémáját. De mégis az előttünk lévő költségvetési javaslat ismét előrelépést tartalmaz, az elmúlt évekhez hasonlóan. Miért? Azért, mert a sokszor emlegetett alapellátás egyébként az elmúlt években már megvalósult forrásjuttatásán túl egy 10 milliárdos pluszforrás-juttatásban részesül, amennyiben a tisztelt Országgyűlés elfogadja a kormány által beterjesztett javaslatot.
Pont a kórházak tehermentesítése érdekében a háziorvosi rendszer 10 milliárd forintos pluszban részesül. Ha megnézzük a javaslatot, az úgy szól, hogy a háziorvosi rendszer megerősítésének ez az első üteme, és a nyilvános, a 2016-18 közötti számokat tartalmazó javaslat pedig további 10 milliárd forintot tartalmaz 2016-tól.
Képviselő úr említette az adósságállomány kritikus helyzetét. Egy új eszközzel, az eddig nem látott adósságkonszolidáció eszközével kíván élni a kormányzat 2016-ban. Ez azt jelenti, hogy 60 milliárd forint kerül elkülönítésre a költségvetési szervek tartozásának csökkentése érdekében az esetben, ha a tartozáscsökkentés egy hosszabb távú, pénzügyileg fenntarthatóbb rendszer átalakításával párosul.
(18.30)
Azt gondolom, ez azért lényeges, mert nemcsak egy meglévő probléma kezelésére tesz javaslatot a kormányzat, hanem egyidejűleg olyan átalakításokat is kilátásba helyez, amely hosszabb távon meggátolja az adósság újratermelődését. Azt gondolom, ez rendkívül fontos. Nem elég egy problémát esetileg kezelni, hanem hosszabb távon is meg kell oldani. Látunk jó mintákat az elmúlt időszakból, én az önkormányzati adósságkonszolidációt ilyennek tekintem. Nemcsak az adósságállományuktól szabadultak meg az önkormányzatok 1300 milliárd forintos értékben, hanem egy olyan új szabályrendszer és olyan új feladatfinanszírozási rendszer került kialakításra, amely meggátolja az adósság újratermelődését. Azt gondolom, ez jó példa az előttünk lévő problémák megoldása tekintetében is.
Végezetül hadd értelmezzem az egészségügy kérdését tágabban, és hadd idézzem én is miniszterelnök urat csakúgy, ahogy Korózs Lajos képviselő úr említette. A miniszterelnök úr azt mondta, a cél az, hogy ne betegek legyenek az emberek, hanem egészségesek. Képviselő úr, ha megnézzük a kormány elmúlt évekbeli tevékenységét, akkor azt látjuk, hogy nemcsak az egészségügyi rendszer átalakítására fokuszált, hanem pont az egészségesebb életmód elterjesztése, erősítése érdekében a mindennapos testnevelés bevezetéséről döntött, a népegészségügyi programok keretében az egészségesebb életmódot preferálta, vagy a dohányzás ellen számos intézkedést tett. Kérem tehát, átfogóan nézzük azt, hogy mit tett a kormányzat, mit tett az Országgyűlés az egészségesebb életmód irányában.
Végül engedjék meg, hogy a tekintetben is vitatkozzam képviselő úrral, hogy az egészségbiztosítási kasszában a kiadások teljesítésére nincs elegendő forrás, nem lehet elegendő forrás, a kormány nem keres új forrásokat. Képviselő úr említette a szociális hozzájárulási adó összegét. Kérem, nézzük meg azt tényszerűen, hogyan alakult ez az összeg, hogyan alakult az a foglalkoztatás, ami után a szociális hozzájárulási adót fizetniük kell a munkáltatóknak. Ez az összeg jelentősen növekedett. Miért? Mert hál’ istennek, Magyarországon egy érdemi gazdasági növekedés van, olyan foglalkoztatási adatok vannak, amelyek huszonéves csúcsokat döntenek meg. Éppen ezért a szociális hozzájárulási adó összege növekszik, és az Egészségbiztosítási Alap bevételei növekednek.
Képviselő úr, azzal is vitatkoznom kell, hogy a kormány ne keresett volna új eszközöket az egészségügyi kiadások finanszírozására. Mindenkit emlékeztetnék arra, hogy a népegészségügyi termékadó az elmúlt időszakban került bevezetésre. Nem egyszerűen fiskális eszközről volt szó. Nem egyszerűen arról volt szó, hogy az egészségügyi kiadásoknak találjuk meg a fedezetét, hanem egy olyan eszköz került bevezetésre, amellyel az egészségre károsabb élelmiszerek fogyasztását piaci, közgazdasági eszközökkel próbálta visszafogni a kormányzat és az Országgyűlés. Azt gondolom, itt elmondhatom azt, hogy két legyet lehet ütni egy csapásra, hiszen ezek az intézkedések két területen is eredményt érhetnek el, és ismétlem, többletbevételt jelentettek az egészségügyi kassza számára.
Képviselő Úr! Ismétlem azt, egyetértek önnel abban, hogy feladatok vannak még előttünk. Kérem, vegye azt figyelembe, hogy milyen intézkedéseket tett az Országgyűlés és a kormányzat. Ezek az intézkedések, azt gondolom, számos esetben kézzelfoghatóak voltak. Ma többet keresnek az orvosok és az ápolók, mint néhány évvel ezelőtt. És kérem, fontolja meg a költségvetési javaslat szavazásakor azt, hogy az újabb továbblépés lehetőségét, az újabb forrásjuttatást, illetőleg az újabb, az egészségesebb életmód irányába ható intézkedéseket támogatja-e vagy sem.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me