BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt kell mondjam, hogy képviselő úr nyugodtan megszavazhatja a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, hiszen az ön által említett egyik problémára épp a jövő évi költségvetési törvényjavaslat kíván megoldást tenni.
Az áruk megutaztatását említette. Mind a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat indoklása, mind ehhez kapcsolódóan az idei költségvetési törvény módosítása pont ezen áfacsalások kiszűrése érdekében vezeti be az áruforgalmi ellenőrző rendszert. Azért említem ennek kapcsán az idei költségvetési javaslatot is, mert 8 milliárd forintot meghaladó összegben kerül kiépítésre az a rendszer, amely az informatikai hátteret biztosítja az áruk megutaztatásának megszüntetése és ezáltal az áfacsalások visszaszorítása érdekében.
Arra is emlékeztetnem kell mindenkit, hogy nem ez az egyetlen lépés a sokat emlegetett 100 vagy 1000 milliárdos szürke- vagy feketezónában lévő források kifehérítése érdekében. Azt gondolom, a kormányzat bátor volt, amikor új eszközökkel, például az online pénztárgéprendszer bevezetésével lépett egy komoly lépést előre ebbe az irányba. Az idei költségvetésben 150 milliárd forintos tétellel számoltunk, és én azt látom a kincstári adatok alapján, hogy ez nem volt túlzó becslés. Tehát sorolhatnám az intézkedéseknek a listáját, de képviselő úr felvetésére ismét megerősítem: igen, ezen a területen is előrelép a kormány, tehát képviselő úr nyitott kapukat dönget.
Ami pedig a magánnyugdíjpénztári rendszert illeti, hosszú vita volt arról, hogy mennyire jól, mennyire hatékonyan működtek ezek a pénztárak. Azt gondolom, a nyilvános adatok inkább azt támasztják alá, hogy nem volt jó lépés a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése, és azt gondolom, az is elgondolkodtató, hogy a nyugat-európai országok túlnyomó többségében nem is működik ez a rendszer.
Ami pedig az összeget illeti, amely az önként, döntésük alapján az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonának államhoz kerülését illeti, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap éves beszámolóiból kristálytisztán látható, hogy mire használta a pénzt az állam. Az államadósság csökkentésére, illetőleg 2011-ben a nyugdíjkassza lyukainak a betömésére. Tehát megvan a pénznek a hasznosulása, és azt mondom, hogy ez is közrejátszott abban, hogy Magyarország azon három ország egyike az Európai Unióban, ahol az államadósság folyamatosan csökken.
Azt gondolom, amit ezen túl ki kell emeljek, az az, hogy mindnyájan tudjuk, hogy számos magánnyugdíjpénztár negatív hozamot ért el. Az oda befizetett összeg csökkent. Ez mit jelent? A nyugdíjba menőknek a jövedelme csökkent volna. (Korózs Lajos: Ez nem igaz, államtitkár úr!) Képviselő úr, kérem, nézze meg a nyilvános adatokat. Számos ember azt választotta, hogy ehelyett az állami nyugdíjrendszer biztonságára van szüksége, és az elmúlt évek azt mutatták, hogy az öregségi nyugdíjak nemcsak hogy megőrizték a reálértéküket, hanem például a rezsicsökkentésnek is köszönhetően a nyugdíjak reálértéke növekedett. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me