CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Három olyan témát említett, amely a mi államtitkárságunkhoz tartozik.
Azt gondolom, hogy elöljáróban átfogóan meg kell hogy köszönjem az észrevételeit mind a célok tekintetében, mind az elkötelezettség tekintetében, de azt gondolom, hogy egynémely javaslat tekintetében is ugyanazon az alapon állunk. Azt gondolom, hogy nemcsak most, hanem a jövőben is fogjuk kérni a segítséget, illetve várjuk a javaslatokat, és azokat meg fogjuk fontolni, hogy hogyan tudjuk beépíteni a saját javaslatainkba valamennyi területen, mind a három területen.
Az első kérdés a gyermekétkeztetés volt. Azt gondolom, hogy az meglehetősen összecsúszása a számoknak, ha azt mondjuk, hogy az rgyk-ban, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekeknek - akik valóban hátrányos helyzetűek - a számát összevetjük a gyermekétkeztetési számokkal, hiszen a gyermekétkeztetés alapvető célja az, hogy ne fordulhasson elő - és azt gondolom, ez közös ügyünk - ma Magyarországon, hogy bármely családban egy gyermek is éhezik. Azt gondolom, hogy ez közös alapunk kell hogy legyen. Ebben tehát az 530 ezres szám nem valid, hiszen az az rgyk-s gyerekek száma, és nem azoknak a gyerekeknek a száma, akik valamilyen módon érintettek abban, hogy éheznek, mondjuk, az elmúlt egy hónapban előfordult velük, hogy éheznek, ezt a statisztikák néhány tízezresre becsülik.
Tehát ennélfogva azt gondolom, hogy alapvetően arra kell céloznunk, hogy a nyári gyermekétkeztetésben, amely viszont 124-125 ezer gyermeket érint alapvetően, a következő évben tovább tudjuk szélesíteni azoknak a gyermekeknek a körét, akiket ebbe be tudunk vonni, és az, hogy 25 százalékkal nő az erre fordított keret, az pontosan ezt teszi lehetővé. Mi magunk is most dolgozunk azon, hogy a jövő évi pályázaton, az önkormányzatok számára kiírt pályázaton hogyan lehetne még több önkormányzatot bevonni. Mi is érzékeljük ezt a tartózkodást az önkormányzatoktól.
Végeztünk egy felmérést, hogy körülbelül miért, milyen okok miatt látnak az önkormányzatok korlátokat. Ezeket mi fogjuk kezelni, vissza fogunk kérdezni olyan önkormányzatokra, amelyek nyilvánvalóan hátrányos helyzetű térségben vannak. Nyilvánvalóan nagyon sok hátrányos helyzetű gyermek él azon a településen, és rá fogunk kérdezni, hogy no, te miért nem pályázol, miért nem pályáztál tavaly, és ezeket a válaszokat, ezeket a reakciókat fel fogjuk dolgozni, és igyekezni fogunk olyan pályázatot kiírni, hogy minél több önkormányzat részt tudjon venni. A célzottságát erősíteni fogjuk ennek a programnak, és ennek nyomán azt gondolom, hogy további gyermekezrek tudnak bekapcsolódni a programba.
Azt is osztom, amit úgy fogalmazott, hogy bőven van adósságunk a gyermekek felé, hiszen itt nem lehet megállni. Tehát abban, hogy a tanévben, illetve a nyári gyermekétkeztetésben a források jelentősen növekednek a következő évben - az egyik 25 százalékkal, a nyári gyermekétkeztetésben és 5,5 milliárddal a tanév közben a kedvezményre fordítható összeg -, azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos eredmény. De nem lehet megállni, tovább kell gondolkodnunk, hiszen hétvége is van, amikor az intézmények zárva tartanak. Azt gondolom, hogy a következő év tavaszán ki kell dolgozni olyan szakpolitikát, amely azokra a további napokra is valamilyen lehetőséget ad, amelyek ebben a két rendszerben nincsenek lefedve. Én minden erre irányuló javaslatot örömmel fogadok.
A második kérdés az életpálya és a béremelés kérdése. Azt gondolom, hogy megint közös az ügy. A kormány ugyanígy, teljes mértékben tisztában van azzal, hogy ma a nemzetgazdaságban a leginkább alulbérezett szektor a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók. Azt gondolom, hogy ugyanígy értékeli és nagyra becsüli a kormány - ahogy itt hallottuk miniszterelnök úrtól is - az ágazatban dolgozók munkáját. Azt gondolom, hogy itt is van adósságunk, ez teljesen természetes, de azt gondolom, hogy ez a kormány tett is ezen a területen. Az ön által is említett idei bérpótlék egy fontos eredménye volt ennek, és az is fontos eredménye volt, hogy január 20-án elindultak az életpálya-munkacsoportok, amelyek őszre az első tervezeteiket lerakták mind a továbbképzés, mind a rekreáció, mind a bértábla, mind az ágazati egyeztetések területén, sőt egy ötödik csoport az ágazatszabályozással kapcsolatban is fogalmazott meg javaslatokat. Tehát azt gondolom, hogy ezek elindultak, és szeretnénk ezeket a munkacsoportokat, amelyek a szakterületi dialógus fontos fórumai, tovább működtetni, nemcsak az életpálya bevezetéséig, hanem azt követően is fontos, hogy legyen egy folyamatos egymásra figyelés és egy folyamatos egymásra tekintés ebben az egyeztetési folyamatban.
A következő lépésnek annak kell lennie, hogy az ágazat kapacitásainak hosszú távú terveit összerakjuk. Ahogy ön is tudja, és szerintem mások is tudják, a szociális és a gyermekvédelmi szektorban úgynevezett kapacitásegyenetlenségek és finanszírozási egyenetlenségek vannak.
(16.10)
Vannak olyan területei a szolgáltatási szektornak, szociális, gyermekvédelmi szektornak, ahol nagyon kemény munkát végeznek, viszonylag kevés forrás van ehhez allokálva, de vannak olyan részei is ennek a szektornak, ahol - hogy mondjam - mérsékeltebb a szakmai eredményesség és a teljesítmény. Nem mondom nyíltan pazarlásnak, de azt gondolom, hogy felülvizsgálatra szorul egy-egy területe ennek a szolgáltatási szektornak. Amíg hosszú távú garanciákat nem tudunk letenni annak érdekében, hogy fenntartható, hosszú távon fenntartható, kiszámítható legyen a szolgáltatási szektor kapacitásstruktúrája mind terület-, mind szakterület-specifikusan, addig, azt gondolom, nagyon nehéz mit mondani a jövőről. Én azt gondolom, a kormány felelőssége az, hogy azt mondja, hogy itt van egy középtávú fejlesztési koncepció, amely tehát hosszú távon fenntarthatóvá teszi a szolgáltatásstruktúrát, amelyből következik az életpálya és a béremelés. Mi arra teszünk ígéretet, hogy a következő hónapokban ez a középtávú fejlesztési terv elkészül, és ennek megfelelően akár már júliustól a béremelés következő üteme meg tud valósulni.
A harmadik pedig az országos fogyatékosügyi program. Az első teendőm volt az, amikor államtitkár lettem, hogy ezt elővettük, meg is jelent, és most készen van az intézkedési terv is. Valamennyi javaslatot örömmel veszünk, és be fogjuk fogadni. Közös ügy, hogy a fogyatékosügyet megemeljük, azt gondolom, és a fogyatékosok ügyét előtérbe helyezzük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me