DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Én is az igazságügyi fejezet egyes részeihez szeretnék hozzászólni jelen felszólalásommal.
Demokratikus alapelv Magyarországon - és nemcsak Magyarországon, hanem a felvilágosodás óta minden országban - a hatalmi ágak szétválasztása. Három hatalmi ág, ezeknek a függetlensége nyilván az egyik legalapvetőbb dolog, akkor beszélhetünk csak demokráciáról. Jelen esetben a bírói hatalomról, a harmadik hatalmi ágról szeretnék néhány gondolatot elmondani, illetve ennek a költségvetési fejezetét érintő, illetve ezzel párhuzamosan az ügyészséget érintő költségvetési fejezetről szeretnék beszélni.
Nagyon fontos az ezen igazságügyi szakterületen lévő dolgozók, bírák, ügyészek függetlensége. Nagyon fontos alapelv a bírói függetlenség. Hogy miért is fontos ez? Azért nagyon fontos, mert a bírák, az ügyészek minden befolyástól mentesen kötelesek eljárni. Az ügyfelekkel szemben tisztességes és pártatlan magatartást kell tanúsítani. Köteles ezenkívül minden bíró és az ügyész is tartózkodni minden olyan megnyilvánulástól, amely a bírósági eljárásba vetett bizalmat vagy a bírói tekintélyt csorbítaná. Fontos titoktartási kötelezettségük van, adott esetben minősített adatokat kezelnek, ezzel is fokozott a terhelésük. Általában nem fogalmazhatnak meg véleményt, illetve soha nem fogalmazhatnak véleményt a folyamatban lévő ügyekről. Munkájukon kívül az igazgatási intézkedéseket is teljesíteni kell. Részt kell venniük az utánpótlásuk szakmai nevelésében, a fogalmazók, a titkárok tanításában. Folyamatosan járnak továbbképzésekre. Munkaidőn felül kötelezhetők ügyeletre, készenlétre. Egyéb keresőtevékenységet nem végezhetnek, néhány kivétellel. Nagyon szigorú összeférhetetlenségi szabályaik vannak. Nyilván korlátozott a politikában való részvételük is.
Tehát nagyon sok olyan dolog van, ami korlátozza őket. Mindezekért mi az, amit válaszként megkapnak? Nyilván az egyfajta bizonyos juttatás, amely a fizetésük, a munkájuk, a megbecsülésük. Nagyon fontos az, hogy a megfelelő bérezés, megfelelő juttatás egyensúlyban legyen azzal, amit elvárunk tőlük.
A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény is kimondja, hogy a bírót hivatása méltóságának és felelőssége súlyának megfelelő, függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg. Ez a javadalmazás lehetővé kell hogy tegye a jól képzett jogászok megszerzését, megtartását és a bírák életszínvonalának a biztosítását.
Az Országos Bírói Egyesület megállapítja ezzel szemben, hogy a jelenlegi bér nem alkalmas a bírói munka zavartalan fenntartására sem. Elmaradásuk a bírói bérek tekintetében Európában és az Európai Unió területén is látványos. Ha megnézzük azt a kimutatást, amelyet nemrég készítettek el az Európai Unióban, amely elemzi a bírák, illetve az ügyészek fizetését, akkor azért döbbenetes adatokat fogunk kapni. Összehasonlítja az európai béreket, az európai uniós államokban az igazságügyben dolgozók bérét, a bírák és az ügyészek bérét. Azt fogjuk látni, hogy Magyarország az utolsó helyen áll, az utolsó helyen, Románia is, Bulgária is és bármelyik környékbeli állam megelőzi.
Csak nézzük az adatokat: Ausztriában háromszoros a fizetés, Bulgáriában 10 százalékkal magasabb a bírák fizetése, Romániában 60 százalékkal haladja meg a bírák fizetése a magyarországi fizetéseket, és ugyanígy az ügyészeknél is, hiszen általában minden európai uniós államban a bírák fizetése és az ügyészek fizetése azonos. Tehát amikor erről beszélek, akkor mind a kettő bért kell érteni rajta. Csehországban szintén közel dupla fizetést kapnak a bírák, és még Oroszországban is mint Európai Unión kívüli állam területén is magasabb a fizetésük. Lengyelországban is közel 60 százalékkal magasabb, Horvátországban is közel 60 százalékkal magasabb, Észtországban két és félszer akkora fizetést kapnak a bírák. Tehát a saját térségünkben is messze lemaradnak a bírák, ügyészek a saját térségünk területétől, és utolsó helyen állunk.
Éppen ezért is adtam be e tekintetben módosítót a költségvetési javaslathoz, amelyben azt indítványozom, hogy 30 százalékkal történjen meg a bírák, ügyészek, Kúrián dolgozó bírák - tehát e fejezetek személyi költségvetése - egy 30 százalékos bérfejlesztése. Ha ezt megnézzük, és ezt hozzáadjuk a jelenlegi fizetésekhez, és tételezzük fel, hogy a többi országban sehol nem emelik a fizetést most a következő, 2015. évi költségvetésben, azt látjuk, hogy akkor is Magyarországon abban az esetben éppenhogy meg fogja előzni a magyar fizetés 30 százalékos bérfejlesztés esetén a bulgáriai fizetéseket, és el fogja érni a litván fizetések szintjét. Tehát akkor hátulról a harmadik helyre fog feljönni Magyarország egy 30 százalékos bérfejlesztés mellett. Persze, mondhatjuk azt, akik a költségvetés készítői, hogy igen ám, könnyű mondani, hogy emeljük a bért, mindenütt kellene bért emelni, mindenütt le vagyunk maradva, azonban ez egy fontos önálló hatalmi ág.
Annak idején, amikor az alkotmányt tárgyaltuk, illetve az Alaptörvényt elfogadtuk, a Jobbik Magyarországért Mozgalom tett is arra vonatkozóan javaslatot, illetve módosító javaslatot, hogy úgy legyen meghatározva a bíróságok és ügyészségek költségvetési fejezete, a költségvetés nagysága, hogy mindenkor az Alaptörvény szabályozza egy bizonyos százalékban, a költségvetés bizonyos százalékában, hogy ne a mindenkori Országgyűlés tudja a költségvetési törvényben meghatározni a bírák fizetését meg a bíróságok juttatásait, mert így a bíróságok függetlensége, a bírói függetlenség kerül veszélybe, hiszen az egyik hatalom, a törvényhozói hatalom kézben tartja anyagilag a bíróságok intézményét. Tehát ez már kérdőjelessé teheti a bíróságok függetlenségét és a bírói függetlenséget.
Ahhoz, hogy szakmailag megfelelően felkészültek legyenek, hogy a bíróságok, ügyészségek megfelelő utánpótlással legyenek ellátva, szükség van a megfelelő bérre, és nyilván akkor beszélhetnénk arról is, hogy azért is fontos, hogy a bírák ne lehessenek korrumpálhatók, ne érje meg nekik csúszópénzt, bármit elfogadni, és erről ne is beszéljünk többet, de már ezért is nagyon fontos lenne.
(19.40)
Ha megnézzük a bírák, ügyészek alapilletményeinek a változását, akkor azt látjuk, hogy gyakorlatilag 2002-t követően, a 2002-es kormányváltást követően három lépcsőben emelték meg a bírák fizetését, és gyakorlatilag azóta nem nyúltak ehhez. Egy-két nagyon pici bérfejlesztés volt, legutoljára látszólagosan 2012-ben, amikor is az alapilletmény megemelkedett, de hát azt már mellé kell tennünk, hogy a 13. havi fizetésüket a bíráknak akkor meg is vonták, és annyit emeltek, amennyi a 13. havi fizetések megvonásával csökkent. Összességében valójában egy 0,5 százalékos tényleges bérfejlesztésről beszélünk. És akkor még nem mondhatjuk ki, hogy reálbér-emelkedés lenne, hiszen folyamatosan az inflációt sem követte a bírák és az ügyészek díjazása. Tehát reálértékben ezekben az években, az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a bírák, ügyészek fizetése.
És ha már itt tartunk, azért picit lépjünk a bírósági rendszeren belülre. Amikor ott ül egy bíró, és igénybe veszi az eljárás során az eljáró szakértőket szakkérdésekben, akkor azt látjuk, hogy ezek a szakértők is óradíjban is jóval többet fognak kapni, mint azok a bírák, akik majd meg fogják hozni a döntést, akik az ítéletet meg fogják hozni. Tehát aki a legmagasabb szakmai csúcson van, ő kapja a legkisebb díjazást, hiszen az önálló bírósági végrehajtók is, akik ott lesznek az igazságszolgáltatási rendszer végénél, ők is nagyobb óradíjjal dolgoznak, ők is jóval nagyobb jövedelemmel rendelkeznek. Tehát ennek az egyenlőtlenségnek a kiegyenlítése miatt lenne fontos az, hogy valahol legalább az inflációt meghaladóan jelen pillanatban, mivel nagyon lemaradtak ezek a bérek, legalább annyira emeljük. Ezért kérném majd, hogy ezt a módosítónkat a kormánytöbbség is támogassa.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me