DR. MOLNÁR ÁGNES

Full text search

DR. MOLNÁR ÁGNES
DR. MOLNÁR ÁGNES (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ország költségvetése ugyan egy évre szól, de úgy gondolom, hogy a folyamatok megismerése érdekében a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat vitájánál nem vonatkoztathatunk el a korábbi kormányok tevékenységétől és az ebből fakadó hatásoktól. (Burány Sándor: Öt éve kormányoztok, Ági!) Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a 2010 előtti években a korábbi szocialista kormányok felelőtlen gazdálkodása az egészségügyben is súlyos károkat okozott. (Dr. Rétvári Bence: Így van!) Engedjék meg, hogy ennek alátámasztására néhány tényadatot ismertessek.
Az Egészségbiztosítási Alap egyenlege 2002-2010 között - két év kivételével - negatív volt, ráadásul három egymást követő évben a hiány a 300 milliárd forintot is meghaladta. A 2002-2006-os évek teljes egészségügyi alapot érintő hiánya 1226 milliárd forintot tett ki, ez mai áron számítva közel 2000 milliárd forint. Ez a döbbenetes adat óránként 45 millió forintot jelent, és azt is, tisztelt képviselőtársaim, hogy az így felhalmozott hiány magasabb, mint a teljes egyéves magyar egészségügy költségvetése.
A felelőtlen gazdálkodásnak köszönhetően a GDP-arányos államháztartási hiány 2006-ra történelmi mélypontra süllyedt, és elérte a 9,4 százalékot; ez elképzelhetetlenül magas adat. Az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően egyébként a baloldali kormányoknak egyik évben sem sikerült teljesíteni a maastrichti 3 százalékos hiánycélt, ez viszont az Orbán-kormánynak immár a harmadik évben sikerült. (Hiszékeny Dezső: 2014-15-ről beszélj!)
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Még egy fontos kiegészítés ehhez, ami jól mutatja az akkori szocialista szemléletet: az óriási hiány kialakulásához hozzájárult az a 2002-es béremelés, amelynek nem volt meg a fedezete, ezért ez tulajdonképpen nem volt más, mint pénzért vásárolt választási győzelem. Félreértés ne essék, a béremelésre szükség volt, azt azonban nem hitelből kellett volna megvalósítani, hanem úgy, ahogy az elmúlt négy évben történt, tervszerűen, valódi forrásokra alapozva.
A mostani kormányzat felelős gazdálkodásának köszönhetően az egészségbiztosítási kassza hiányát sikerült lépésről lépésre, fokozatosan csökkenteni. A hiányt a 2009-es 149 milliárd, majd a 2010-es 92 milliárd forintról 2013-ra sikerült közel nullára csökkenteni, sőt idén, a szeptember végi adatok alapján az egyenleg már többletet mutat. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben az egészségügyben közel 100 ezer dolgozó bérét több lépcsőben emeltük, bevezettük a rezidensek ösztöndíjrendszerét, stabilizáltuk a gyógyszerellátást, a népegészségügyi rendszer alapjait leraktuk, 22 új mentőállomást építünk, és további 60 korszerűsítése zajlik, 341 új mentőautót állítottunk munkába, 300 milliárd forint értékben fejlesztéseket indítottunk el, több körben hajtottunk végre konszolidációt a kórházaknál, s a finanszírozás emelésének köszönhetően jövőre az alapellátásra 2010-hez képest már 30 százalékkal több pénz jut.
(15.00)
A kormányzat most folytatja az egészségügy megerősítését, az ágazat jövőre még több pénzhez fog jutni.
A kormányzat által prioritásként kezelt háziorvosi rendszer megerősítésére 10 milliárd forintos többlet a jövő évi költségvetési tervezetben látható, többlet van többek között a mentés helyzetének a javítására, és biztosított az új rezidensösztöndíjakkal kapcsolatos kiadások fedezete.
Az Orbán-kormány idején, 2010-hez képest ma közel 20 százalékkal, egészen pontosan 18,8 százalékkal fordítunk többet az egészségügyre. Védőnői szolgáltatásokra 25 százalékkal, otthoni szakápolásra 30 százalékkal, mentésre 31 százalékkal, a szakrendelőkre és a kórházakra is 13 százalékkal több pénz jut.
Folytatjuk és befejezzük azt a több mint 300 milliárd forint hatalmas értékű fejlesztést, amely az intézményeinkben zajlik 400 projekt formájában. A 2010-ben elkezdett munka folytatását a 2015. évi költségvetés továbbra is biztosítja. Ennek eredményeként a népegészségügyi szempontokon alapuló egészségügyi átalakítást folytatni tudjuk, amely megerősíti 2015-ben, majd 2016-ban is az alapellátást, amely fenntarthatóvá teszi a fekvő- és járóbeteg-intézményeket, amely életpályamodellek bevezetését teszi lehetővé, ami a képzett munkaerő megtartását, megbecsülését eredményezi, amely az egészségügyi ellátórendszer működőképességének az alapja.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me