DR. MOLNÁR ÁGNES

Full text search

DR. MOLNÁR ÁGNES
DR. MOLNÁR ÁGNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az általános költségvetési kérdések tisztázása után engedjék meg, hogy most két olyan területről beszéljek, amelyekkel a magyar emberek, a betegek a legtöbbet találkoznak a mindennapjaik során. Az egyik a gyógyszerellátás, a másik pedig az alapellátás ügyei.
A gyógyszerellátásban és az alapellátásban évente több mint 100 millió orvos-beteg találkozás, és közel 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás adja meg az alapját e két terület kiemelt jelentőségének, fontosságának. Nagyon örömteli az a kormányzati célkitűzés, hogy az egészségügyi ellátórendszert népegészségügyi szemlélettel kell átalakítani és tovább erősíteni. A mai napon több képviselőtársamtól is elhangzott, hogy mindenki aggódik gyermekei egészségéért, saját egészségéért, felelősen szeretne gondolkodni családja egészségéért. Kérem szépen, itt a nagy lehetőség, itt az ideje, hogy népegészségügyi szemlélettel elkezdjük az egészségügyi ellátórendszert rendbe tenni.
Ahhoz, hogy a népegészségügyi szemléletű ellátórendszer átalakításához hozzákezdjünk, ehhez kulcskérdés, hogy a rendszer alapjait, méghozzá az alapellátást meg tudjuk erősíteni. Ezt a következő években a kormányzat prioritásként kezeli. Az elmúlt négy évben is már jelentős előrelépések történtek, több körben is sikerült emelni a finanszírozást, amely a háziorvosok mellett a házi gyermekorvosokat, az iskolaorvosokat, a védőnőket és a területi ellátást végző fogorvosokat egyaránt érintette, a praxisváltó programmal pedig a fiatal háziorvosokat tudta a kormány segíteni.
Ma már 26 százalékkal, sőt, ha a 2015-ös költségvetési tervet nézzük, összesen már több mint 30 százalékkal több pénz jut az alapellátás finanszírozására, mint 2010-ben. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy ez még nem elég, és tovább is kell lépnünk. Tehát olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyekkel az alapellátás a mostaninál szakmai és anyagi szempontból egyaránt megbecsültebb lesz. A 2015-ös költségvetési tervezetben 10 milliárd forint többletpénz van már erre a célra, és kormányzati szándék, hogy a későbbiekben még több forrás álljon rendelkezésre, folytatódjék az alapellátás megerősítése 2016-ban is.
Nagyon fontos cél lesz az is, hogy a háziorvosok a mostaninál magasabb szintű ellátást biztosítanak szorosan ehhez kapcsolódó népegészségügyi feladatokkal. Tehát a jövő átalakításában az alapellátásában részt vevő orvosoktól azt várjuk, hogy a törzsét, az alapját adják a népegészségügyi ellátórendszer kialakításának, és ebben aktívan vegyenek részt. Vonzóvá kell tennünk a háziorvosi, védőnői pályát, és ehhez a jelenleginél is jobb személyi, anyagi és működési feltételeket kell teremteni. Ha az alapellátást erősíteni tudjuk, azzal tudjuk tehermentesíteni a kórházainkat, szakrendelőinket, és ez egyértelműen a betegeknek, az orvosoknak és a költségvetésnek is egyaránt kedvező lesz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a gyógyszerügyeket nézzük, talán a legfontosabb kérdés, hogy a betegeknek milyen gyógyszerterhekkel kell szembenézniük, azaz milyen a támogatások rendszere. 2002-2010 között az egyes gyógyszertámogatási kulcsok csökkentésével jelentősen, 60 milliárd forinttal növekedtek a betegterhek a támogatott gyógyszerek körében.
(16.50)
Például egyes olyan nagy népegészségügyi jelentőségű betegségek esetében rendszeresen szedett gyógyszereknél, mint a magas vérnyomás, a koleszterinszint-csökkentők, a térítési díj megduplázódott. Ezzel szemben az elmúlt években a gyógyszertámogatási rendszer átalakításának következtében a lakossági gyógyszerterhek 10 milliárd forinttal csökkentek. Nem tévedés, csökkentek. Mindezek mellett az elmúlt években lehetőség volt új gyógyszerek befogadására, többek között szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegek, vírusos májgyulladás, sclerosis multiplex kezelése terén. Tehát a 2015. évi költségvetés a gyógyszertámogatás rendszerének a szükséges egyensúlyát biztosítja.
Ha a közvetlen lakossági gyógyszerellátást nézzük, 2010-ben a helyzetet gazdasági, szakmai és morális válság egyaránt jellemezte. Minden negyedik gyógyszertár veszteségesen működött. A patikaliberalizációval kialakult struktúra a népegészségügyi célkitűzések végrehajtására alkalmatlan volt. 2010-től a kormány egy új gyógyszerellátó modell alapjait rakta le. Szükség is volt rá. A lakossági gyógyszerellátás ennek eredményeként újra az egészségügy része, a liberalizáció leállt, ismét érvényesül a szükségleti elv, a gyógyszertárak gyógyszerészi többségi tulajdonlására vonatkozó döntések megszülettek, és a gyógyszerellátás első számú felelőse a gyógyszerész.
Mindezek mellett három nagyon fontos és a gyógyszerellátás megerősítését biztosító finanszírozási elem is megjelent a gyógyszertárak működtetésében. Először is, a költségvetés a patikáknak évi 3,6 milliárd forintos úgynevezett generikus ösztönzőt biztosít, hogy a betegek és a finanszírozó részére is a legkedvezőbb árú, preferált generikus gyógyszerek kiadása történjen meg. A gyógyszerellátás biztonságát, eredményességét, illetve a betegbiztonságot növeli a költségvetésben szereplő 4,5 milliárd forintos gyógyszertári szolgáltatási díj. Ezzel tovább tudjuk erősíteni a gyógyszertárak mint népegészségügyi találkozó helyek ellátásában és a népegészségügyi mozgósításban vállalt szerepét. Tehát fontos második finanszírozási elem a 4,5 milliárdos gyógyszertári szolgáltatási díj, ami a 2015-ös költségvetésben szerepel. Ezenkívül 700 millió forint áll rendelkezésre az egy települést egyedül ellátó, kis forgalmú gyógyszertárak működési támogatására, amellyel a kormányzat közel ötszáz település folyamatos gyógyszerellátását segíti. Ezeket a fontos gyógyszer- és betegbiztonságot garantáló elemeket a 2015. évi költségvetés is biztosítja.
Tehát összességében elmondható, hogy a delibe-ralizáció, valamint a jelzett finanszírozási változások eredményeként a veszteséges gyógyszertárak száma 2013-ig az egyharmadára csökkent, az ágazat adózás előtti eredménye a 2010-eshez képest 2013-ban több mint két és félszeresére nőtt, a beszállítói tartozások pedig több mint 30 százalékkal csökkentek. A gyógyszerellátás elindult kifelé a gazdasági, szakmai és etikai válságból, és a stabilizáció jeleit mutatja. Az új modell gazdaságilag racionálisabb, szakmailag biztonságosabb és etikailag is érzékenyebb az előzőnél. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me