DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért arra hívnám fel a tisztelt képviselő úr figyelmét, hogy amikor ilyen nagy szavakat mondogat a választókkal kapcsolatban, azért tekintsen rá a parlamenti arányokra, hiszen a választók ebben az évben háromszor véleményt mondtak, és önök nemhogy kormánypárti frakciót nem tudnak alapítani, de még frakciót sem. És amikor a kritikát megfogalmazza, akkor bízom benne, hogy ön is demokrataként a nép akaratát tartja legfőbb döntéshozónak ebben az országban.
Márpedig az emberek azt mondták, hogy az elmúlt négy év politikája nem az elszegényítésről szólt. Az elmúlt négy év politikája nem a tudástól való elzárásról szólt, hanem az elmúlt négy év egy olyasfajta politikát hozott nekik, szemben Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon politikájával, amelyiket úgy gondolták, hogy folytatni kell, és nem pár szavazattal többen gondolták ezt úgy, hanem markánsan többen gondolták, hogy ezt folytatni kell. Tehát, amikor ön azt mondja, hogy négy évig elszegényítés volt, és ez az újabb költségvetés ebbe a sorozatba illeszkedik bele, akkor kérem, vegye figyelembe ne csak a párttársainak a véleményét, hanem Magyarország közvéleményének a véleményét.
Önnek is és Schmuck Erzsébetnek is mondanám a következő pár gondolatot, bár ő - szokás szerint, ahogy szinte mindegyik ellenzéki képviselő csinálja -, amint befejezi a felszólalását, máris veszi a kártyáját, a kalapját, és már itt sincs, hiszen nem vitatkozni jött, csak elmondja a rá kirótt penzumot, és utána már itt sincs. Ezzel nagymértékben csökkenti a hitelességét, hogy utána megvédeni az álláspontját már nem akarja, csak egyszerűen felolvasni adott esetben. Tisztelet a kivételnek, azon képviselőknek, akik itt vannak, ezúton is kifejezem elismerésemet (Novák Előd: Nem, ez a dögöljön meg a szomszéd tehene!), nem akarok olyan lenni, mint a rossz plébános, aki az ott lévő híveknek szidja azokat, akik nincsenek ott. Tehát köszönöm azoknak, akik itt vannak. Az LMP-frakcióból, most úgy látom, éppen senki sincs bent a parlamentben.
Tehát képviselő asszony ugye, azt mondta, hogy ez a megszorítások költségvetése. Szeretném kérdezni, hogy abban az országban, ahol a nemzeti össztermék 3,9 százalékkal emelkedik ebben az évben, és a jövő évben is hasonló mértékben, bízunk benne, hogy emelkedni fog, ebben a 2-3 százalék közötti sávban mi szükség van megszorításra akkor (Dr. Varga László: Ezt kérdezzük!), amikor bővül az országnak a gazdasága. Megszorításra akkor lenne szükség, amikor, mint a szocialisták idején, 7 százalékkal csökkent az ország gazdasági teljesítménye 2008-2009-ben, akkor ők valóban ehhez az eszközhöz nyúltak, de egy bővülő gazdaság esetében szerencsére arra van lehetőségünk, hogy egyes ágazatoknál többletforrásokról is dönthessünk.
Azt is mondták, azt is mondta Schmuck Erzsébet, talán független képviselőtársam is, hogy növekszik Magyarországon az elszegényedés. Én úgy látom, hogy a foglalkoztatottság nő. Márpedig, ha egy országban több százezerrel többen dolgoznak, évről évre egyre többen, akkor azt mondhatjuk, hogy az elszegényedés is csökken, hiszen a legnagyobb szegénységben nyilván azok élnek, akiknek nincsen munkája, akik 20-30 ezer forintos segélyből tengették az életüket, azok viszont most már akár 70 ezer forintos közmunkabérből vagy 100 ezer forint fölé emelt, legalább minimálbérből tudnak megélni. (Dr. Varga László: Ki kell mozdulni a belvárosból!) Ez még mindig nem egy nagy összeg nyilvánvalóan, de már jóval több, mint amiből korábban segélyből éltek.
Amikor önök az egykulcsos adót említik, akkor kérem, hogy mindig tegyék hozzá, hogy ez egy egykulcsos, családi típusú adózás, hiszen óriási differencia az, hogy azok számára, akik gyermeket nevelnek, mind az adó mértékéből, mind a járulékból olyasfajta kedvezményeket engedtünk, olyasfajta adómértéket hagytunk a családoknál, ami talán Franciaországban még fellelhető, de más európai országban nem nagyon, és ezt így kell társadalompolitikai hatásában értékelni; az egykulcsos adó teljesítményre ösztönzését, az egykulcsos adó fehérítő hatását, hogy a kis személyi jövedelemadó-kulcs nyilvánvalóan ösztönöz arra, hogy mindenki a teljes jövedelmét vallja be legálisan, megszűnjön az a rendszer, ami azért öt évvel ezelőtt mindenki előtt ismert volt, hogy valaki be volt jelentve minimálbérre, és a maradék pénzt zsebbe kapta. Ez senkinek nem jó, sem az illetőnek, sem a munkáltatónak, sem az államnak, sem a közkasszának. Ezt kellett valahogy megállítani, ezért volt szükség az egykulcsos alacsony adózásra.
(14.50)
Képviselőtársam említette a gimnáziumi férőhelyek számának a csökkentését. Árulja már el nekem, hogy melyik sorából olvasta ezt ki a magyar költségvetési törvénytervezetnek. Honnan veszik a költségvetésből ezt a számot? Az kétségtelen, azt szeretnénk, hogy többen tanuljanak szakmunkásképzésben, szakiskolai képzésben, hiszen a képzetlenségből, a munkanélküliségből ez az egyik kivezető út, ha ilyesfajta végzettséget szereznek 3 év alatt, 4 év alatt, de a középfokú oktatásra az idei 196 milliárd forint helyett jövőre 209 milliárd forint, 13 milliárddal több szerepel a költségvetésben. Azzal, hogy a 14-18 éves korosztályra többet költünk, önök honnan vonják le azt a következtetést, hogy 24 százalékkal csökken az oktatásra fordított összeg és mindemellett csökken a gimnáziumi férőhelyek száma; ez igencsak élénk fantáziára utal, tisztelt képviselőtársam.
De mondhatnám a felsőoktatás területén is a pluszforrásokat 7 milliárd forint értékben, mondhatnám az új kutatási-fejlesztési, innovációs nagy támogatási csomagot, amelynek 70 milliárd forint része a költségvetésből kiolvasható, további 100 milliárd kiolvasható lesz az európai uniós források felosztásából. Ez 170 milliárd forint a leginkább hightech kutatásokra, a leginkább innovatív gazdasági ágazatoknak, egyetemi kutatási irányoknak a fejlesztésére. Emellett - ma már én is elmondtam, mások is elmondták - a szociális életpályának az idén bevezetett első lépésére 12 milliárd forintos pluszforrás szerepel, a szociális szolgáltatók, gyermekvédelmi szolgáltatások esetében szintén súlyos milliárdokkal nagyobb összegek szerepelnek ebben a költségvetésben.
Úgyhogy bízom benne, hogy ha az önök támogatását ez nem is nyeri el, de ahogy az előző négyévnyi hasonló politikai lépésünket utólag is a választók egy egyöntetű döntéssel jóváhagyták, úgy bízom benne, hogy az ő szándékaikkal találkozik, hogy Magyarországon minél többen munkából élhessenek, és minél kevesebbeknek kelljen a szociális ellátórendszerben segélyekből élnie. Köszönöm szépen. (Novák Előd: Kint a téren minden rendben van? Az nem érdemel szót? - Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me