DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Felszólalásának csak arra a részére reagálnék, ami a költségvetési törvénnyel szorosabb összefüggésben van. Azokra, amelyek általában más törvényeket érintenek, e vita keretei között talán nem is házszabályszerű, hogy reagáljunk.
Ez a kormányzat valóban egy olyan nyugdíjrendszert hozott létre, amelyik önfenntartó. Azt mondtuk, hogy a nyugdíjjárulékokból tudjuk kifizetni a nyugdíjakat minden nyugdíjas számára, és azért kellett átalakítani a rendszert, hogy ez stabil legyen. Abban az időben a Jobbik álláspontja a kötelező magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban még körülbelül 180 fokkal tért el a mostanitól, hiszen akkor még a választási programjukban is követelték ennek a középső pillérnek a megszüntetését. Eltelt pár év, és valahogy a Jobbik is változtatott ezen az álláspontján. De nem csak ebben a kérdésben, mert láttuk, hogy a Jobbik négy év alatt mekkora fordulatokat tudott hozni más fontos kérdésekben is. Nos, azóta egy olyan nyugdíjkasszánk van, amit nem kell tömködni, nincsenek rajta lyukak, hanem évről évre a saját maga bevételéből tudja fedezni a saját kiadásait, nincs 400 milliárd forintos állami kisegítésre szükség évről évre a költségvetési törvényben.
A jövő évi törvényünk is inflációkövető nyugdíjjal számol, 1,8 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak a jövő évben is, ezzel biztosítjuk a nyugdíjak értékállóságát. Ugyanakkor az elmúlt években, mivel az infláció sok esetben jóval alacsonyabban alakult a tervezettnél, ezért 3-4 százalékos reálnyugdíj-emelkedés volt tapasztalható minden nyugdíjasnál, hiszen ha nőne év közben az infláció mértéke, akkor emelnénk a nyugdíjemelés mértékét, de ha kisebb az infláció annál, mint ahogy terveztük, akkor ezt a nyugdíjasok megkapták, kvázi megnyerték. A kormány helyes gazdaságpolitikája, amelyik leszorította az inflációt, a nyugdíjasok számára duplán is előnnyel járt.
Ezen túlmenően míg a szocialisták az IMF utasítását vagy ukázát követve 2008-2009-ben elvették a 13. havi nyugdíjat a nyugdíjasoktól, és ezzel csökkentették a nyugdíjak értékét - amire nagyon ritkán volt példa azért a modernkori demokráciák történetében, hogy a nyugdíjasoknak nemcsak hogy nem emelnek, de még el is vesznek tőlük 8 százaléknyi nyugdíjat -, ehhez képest mi a rezsicsökkentéssel körülbelül egyhavi nyugdíjösszeget tudtunk megspórolni a nyugdíjasoknak. Ha más oldalon is, nem a költségvetési kiadási oldalon, hanem az árcsökkentési oldalon ezt az egyhavi nyugdíjösszeget ott tudtuk hagyni a nyugdíjasoknál, amit magukra tudnak költeni, nem pedig a rezsiköltségekre kell hogy elköltsék.
Az pedig, hogy hosszú távon fenntartható legyen a nyugdíjrendszer, ahogy ön is mondta, képviselő úr, egyrészről a népesedési folyamatok pozitív befolyásolásának a függvénye. Nagyon sokat beszéltünk már ebben a háromnapos vitában is arról, hogy a családpolitikában minden évben, amikor polgári kormány van, van előrelépés, nincs olyan költségvetés, nincs olyan adótörvény, ami a családokat valamiben ne hozná kedvezőbb helyzetbe a polgári kormány időszaka alatt, mint az előző évben. Ez más kormányokra nem volt elmondható.
Ezen túl pedig a munkahelyteremtés az, amire ebben a kormányzati ciklusban sokkal többet fordítottunk, akár a munkahelyvédelmi akciótervben, akár a közmunkaprogramban.
Úgy gondolom, ha ön fenntartható nyugdíjkasszát szeretne, akkor talán jó lenne, ha a Jobbik is ebben a két irányban gondolkozna. Azt hiszem, hogy a népesedési kérdésben nagyjából egyetértünk, sőt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom petícióját vagy javaslatát az összes parlamenti párt elfogadta az előző ciklusban, s volt egy nemzeti minimum ebben a kérdésben, de arra kérem önöket, hogy támogassák a kormányzat munkahelyteremtési politikáját, akár a közmunkák tekintetében, akár a piaci munkahelyteremtés tekintetében, mert ez fog fenntartható nyugdíjat biztosítani mindenkinek, a most 65 év alattiaknak, tehát a mi generációnknak is. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me