DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Azt elfelejtette hozzátenni a képviselő asszony, hogy az Országos Mentőszolgálat és a helikopteres mentés költségvetési tételei nagymértékben bővülnek, az egyik 500, a másik 400 millió forinttal, tehát jóval többet költünk mentésre. És azt is elfelejtette elmondani, hogy lecseréltük új mentőautókra az elmúlt időszakban a mentőknek körülbelül a 70 százalékát, és kialakítottunk 22 új mentőállomást. Ezeken a területeken tehát igenis előrehaladtunk.
(20.00)
Szerintem azért fáj önöknek a stadionépítések programja, mert volt önöknek is egy ifjúsági és sportállamtitkáruk, aki a párt elnöke is lett, aki ugyanúgy meghirdette a stadionépítési programot, csak önöknek ezt programszintig sikerült elvinni, és nem sikerült megvalósítani. Ha ön azt mondja, hogy a stadionépítés a szociális érzéketlenség jele, és a Magyar Szocialista Párt elfogadott Mesterházy Attila vezetésével egy stadionépítési programot, nem a párt, az akkori kormányzat, önök is megfogalmaztak erre egy tervet, és ön azt mondja, hogy aki stadiont épít, annak nincs szociális érzékenysége, akkor ezzel saját pártjának szociális érzékenységéről beszél.
Mi egyébként nem így gondoljuk. Az, hogy Magyarországon 3,9 százalékos gazdasági növekedés volt az elmúlt időszakban, az többek között az építőipar fellendítésének és a hasonló nagy állami beruházásoknak is köszönhető. És amiről ön beszél, hogy szociális téren vagy máshol megszorításra lenne szükség egy olyan országban, ahol nem úgy, mint a Bajnai-Gyurcsány időszakban, amikor 7 százalékkal csökkent az ország gazdasági termelése, hanem 3,9 százalékkal nő, és a következő költségvetési időszakban is 2-3 százalék közötti növekedéssel számolunk, akkor nincs szükség sehol sem a visszavágásokra. Ön is nagyon jól tudja, hogy a szociális kasszában, ha annak a résznek az összetételét nézzük pontosabban, és ha azt tekintjük, hogy lényegében a közmunka is egy szociális eszköz a reménytelenségből, a nyomorból való kikerülésre, akkor sokkal többet költünk szociális kiadásokra.
Ön is nagyon jól tudja, hogy egy ember segélyezése harmadannyiba kerül, mint egy embernek munkahelyet teremteni. Márpedig mi az utóbbira igencsak sokat fordítottunk. Ön is nagyon jól tudja, ha végigolvassa a költségvetést, hogy a különböző szociális szolgáltatásokra, a gyermekjóléti szolgáltatásokra, a szociális szolgáltatásokra 16 milliárddal több szerepel a költségvetésben, az intézményrendszer javítására is 2 milliárddal több szerepel a költségvetésben. Azt pedig különösen kérem, hogy amit mondanak a családi pótlékkal és a gyessel kapcsolatban, hogy bármennyivel is csökkenne ennek az összege a jövő évben: nem, ugyanakkora összeget fog mindenki családi pótlékban és gyesben kapni, mint amennyit idén kapott.
Az kétségtelen, hogy Magyarországon, bár csökken a népességfogyás üteme - a 80-as évek óta először az utolsó nyolc hónapban csökkent a népességfogyás, 3 ezerrel több gyerek született, mint egy éve, és ez több mint 3 százalékos népességfogyási ütemcsökkenést jelent -, de ettől függetlenül csökken, tehát kevesebb gyerekre nyilván kevesebb családi pótlékot fognak igénybe venni. De ez nem azt jelenti, hogy bármelyik gyerekre jutó családi pótlék csökkenne, csak egész egyszerűen sajnos még mindig kevesebb gyerek születik. Higgye el, ha több gyerek fog születni jövőre, mint ahányan meghalnak Magyarországon, akkor örömmel fogjuk ezt a tételt azon nyomban növelni. De mindenkinek biztosítjuk az eddigi állandó juttatásokat. És azt ön is tudja, hogy a családok egyébként adókedvezmény szintjén a jövő évben is igencsak kedvező helyzetben lesznek.
Mi 700 milliárd forintot hagytunk ott a családoknál az elmúlt négy és fél évben. Egy átlag magyar család ma 20 ezer forinttal többől tud gazdálkodni, 20 ezer forinttal több marad ott, mint 2010-ben volt náluk. Ennyivel vannak havonta előrébb a magyar családok. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me