DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Én magam is tudnék színes történetekkel szolgálni a vidéki Magyarországon tett látogatásaimról, még Zala megyébe is ellátogattam, ahol az Orbán család bányáit vizsgáltam meg, hogy hogyan működnek a Natura 2000-es területen, viszont az LMP képviselőcsoportjának sajnos nincsen annyi ideje, hogy ilyen sok színes képpel illusztrálja azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket önök itt benyújtottak, meg amelyeket mi próbálunk módosítózni.
Egyvalamiben teljesen egyetértek Vigh László képviselőtársammal: itt azért kell felkelni minden reggel képviselőként, hogy az ország javát szolgáljuk, de ezt nem szoktam hangsúlyozni, mert nekünk ez természetes, de ha a Fidesznek ezt ennyire mondani kell, akkor nyilván a Fidesz meglehetősen nagy létszámú frakciójában ez valami kohéziós gyakorlat lehet, viszont azt gondolom, hogy ami természetes, arról nem kell feltétlenül túl sokat beszélni.
Őszintén sajnálom, hogy Rétvári Bence államtitkár úr már nincs itt a körünkben, mert igazából ott szerettem volna elkezdeni, ahol abbahagytuk egy korábbi diskurzusunk során, de örömmel látom, hogy Czibere államtitkár úr itt van velünk, és azt gondolom, ő is fog tudni reflektálni azokra a pontokra, amiket itt ki szeretnék emelni a mai felszólalásomban.
Ott kezdeném, hogy tegnap Rétvári Bence államtitkár úr sajnos erősen félreértett minket, félreértett engem, meg lehet, hogy ezt az egész témát is egy kicsit félreérti, mert amikor mi arról beszélünk, hogy a vállalkozóvá válást elő kell segíteni ebben az országban, akkor például azokra a kisgyermekes nőkre is gondolunk, akik nem alkalmazottak, szülnek egy gyermeket, és utána szeretnének egy vállalkozást indítani. Na most, tudja, államtitkár úr, ezek a nők, ezek az asszonyok olyan problémával szembesülnek, hogy rögtön az egész tb-t meg kell fizetniük, holott ők nem tudják a vállalkozásukat kapásból 8-10-12 órában csinálni, merthogy kicsi gyermekük van.
A Lehet Más a Politika már évek óta kiáll azért, hogy legyen egy olyan megfelelő, fokozatosan bevezetendő tb-járulék, hogy ahogy telnek az évek, az első évben csak 25 százalékot, aztán 50-et, 75-öt, majd az egészet kelljen megfizetni annak érdekében, hogy fokozatosan tudjon a vállalkozást tervező nő visszatérni a vállalkozásába, és ne fojtsák meg az egészet azzal, hogy kapásból a nulladik pillanatban a teljes tb-t meg kell fizetni.
(15.50)
Ez abszolút egy életből vett példa. Női politikusként, azt hiszem, kicsit könnyebb a nőkkel szót érteni, engem megkerestek azzal szakmájukat végzett asszonyok, és mondták, hogy jó lenne ezt elérni, mert nekik ez egy komoly probléma, hogy otthon vannak a kisgyerekkel, indítanák a vállalkozást, de nem tudják a tb-t kitermelni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy kompromisszum kell hogy legyen ebben a parlamentben, hogy a nők ügye és a családok ügye mindennél fontosabb, merthogy meglehetősen elhanyagoltuk a nőket az elmúlt 25 évben, hogy csak pár évtizedet mondjak. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan intézkedés lenne, amit jó szívvel támogathatna a Fidesz-KDNP is meg mindenki más ebben a parlamentben, hiszen azt gondoljuk, hogy ez egy olyan fontos dolog, ami szerintem mindenki által támogatható. Ennek megfelelően mi le fogjuk tenni a javaslatot - már le is tettük - a mostani költségvetésben is.
Hadd emeljem ki azt is, hogy ha női foglalkoztatásról beszélünk, akkor ne legyen az egy evidencia, hogy csak alkalmazott nőkről beszélünk. Önök próbálnak - csak hogy egy kicsit boncolgassuk ezt a témát - azoknak a nőknek megoldást adni, akik alkalmazottak, és megengedhetik maguknak azt, hogy részmunkaidőben dolgozzanak. Viszont van a nőknek egy olyan csoportja, amely alkalmazott, de rugalmas munkára van szüksége, mert részmunkaidőből kapott bérből nem él meg. És van a nőknek egy harmadik csoportja, amely meg vállalkozóként szeretne dolgozni, például kozmetikus, és szeretné a szakmáját folytatni gyermekvállalás után is. Én azt kérem önöktől, hogy itt a következő időszakban olyan szemmel vizsgálják meg ezt a költségvetést, hogy erről a két fontos csoportról ne feledkezzenek meg, én erre szeretném önöket inspirálni.
A szociális nyári gyermekétkeztetésről is szeretnék pár szót mondani, mert én azt gondolom, hogy egy olyan helyzetben… - tegnap ugye, volt egy jelentés, amit letettek ebben az országban mértékadó tudósok, szakemberek, és ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországon a 7 évnél kisebb gyermekeknek csaknem fele szegénységben él. Szóval, én azt gondolom, hogy önök emellett nem mehetnek el egy szóval. Ugye, Font Sándor képviselőtársam tegnap azt mondta, hogy én túldramatizálom a helyzetet itt a szegénység terén. Én azt gondolom, hogy önök nem néznek szembe a helyzettel.
Önök nem néznek szembe azzal a helyzettel, hogy Magyarországon a gyermekszegénység az egekben van, sereghajtók vagyunk olyan országok társaságában, mint Románia és Bulgária. És azt gondolom, hogy azt is látnia kell, Czibere államtitkár úr pontosan tudja, hiszen szakembere ennek a témának, hogy a nélkülözés összes mértékadó indexe nőtt. Én elég sokat leveleztem önnel, ismerem az ön álláspontját, viszont én azt szeretném kérni, hogy vegyék figyelembe azt, hogy önöknek még bőven van adóssága a magyar gyermekek irányába.
Amikor eljön a nyár, akkor kezdődnek a problémák. Önök nagyon büszkék arra, hogy ha jól számolom, 360 millió forinttal megnövelték a nyári szociális gyermekétkeztetés keretösszegét, ami most így 3 milliárd forint. Csakhogy jó sok kormány óta nézzük azt a mozit, hogy ebben az országban van, mondjuk, 550 ezer rászoruló gyermek, akinek az egyötöde kap nyáron nyári szociális gyermekétkeztetést. Ez azt jelenti, hogy a négyötöde nem kap. És én azt gondolom, hogy nem az a helyes, hogyha önök 360 millió forinttal ezt megtoldják, hanem én azt gondolom - és ezt módosító javaslatban le is tettük az önök asztalára -, hogy 5, azaz ötmilliárd forinttal kellene megtolni ezt az összeget, hogy egyetlenegy gyerek se éhezzen Magyarországon nyáron.
Én azt elismerem, hogy abban van haladás, hogy amíg iskolaidő van, addig legalább egyszer kapnak meleg ételt. Értem, de mi van nyáron? Mi van nyáron, amikor ezeknek a gyerekeknek a négyötöde kiesik a rendszerből? És azért hangsúlyozom, hogy itt egyrészt pénzkérdésről van szó, de van itt, ami nem pénzkérdés, hogy az önkormányzatok mennyire tudják teljesíteni a feltételeket. Én elég sokat foglalkoztam ezzel a témával, akkor még Czibere államtitkár úr nem volt itt körünkben, vegye figyelembe, legyen kedves, azokat a javaslatokat, amiket letettem, én azt gondolom, hogy ezek olyan javaslatok, amelyek szakmai és - azt gondolom - emberi konszenzust is kell hogy élvezzenek. Én nem gondolom, hogy önök megengedhetik maguknak azt, hogy ez így menjen tovább. 360 millió forint nem elég, 5 milliárd forintra van szükség. Például Orbán Viktor is megfinanszírozhatná ezt, ugyanis amennyit ő kért arra, hogy a Várba költözzön, az pontosan ennyi. Orbán Viktor ne költözzön a Várba, maradjon, ahol van, legyen olyan szíves, és adja ezt a pénzt a rászoruló gyermekeknek, hogy nyáron kapjanak egy tál meleg ételt. (Korózs Lajos: Éljen! - Taps az MSZP soraiból.) Legyen ez miniszterelnök úr felajánlása az ügy érdekében. El fogjuk fogadni.
Még egy témát szeretnék behozni, helyesebben kettőt. Szintén államtitkár úrra nézek, mert ön pontosan tudja, hogy a szociális ágazatban milyen helyzet van. És itt megint miniszterelnök urat kell egy kicsit képbe hoznom, mert erősen megdöbbentem az ő hétfői nyilatkozatán. Hétfőn egy kérdésre adott válaszában miniszterelnök úr azt mondta, hogy ha jól emlékszik, elkezdődött a tárgyalás első köre a szociális ágazattal. Ez az, amiben miniszterelnök úrnak pontosan képben kellene lenni, ugyanis ők azok az emberek, a szociális ágazatban dolgozó emberek, akik a nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett alkalmazottai. És szeretném még egyszer mondani, hogy amíg mi itt ülünk és dolgozunk, addig a mi gyerekeinkre ezek az emberek vigyáznak, a mi időseinkre ezek az emberek vigyáznak. És ezek az emberek 70-80 ezer forintot keresnek, és az ő bérük 2008 óta nem emelkedik, és önök - már megbocsássanak - folyamatosan hitegetik őket, és egész egyszerűen most is csak egy ígéret van az asztalon, hogy jövőre valamit emelnek, de önöknek már nem hisz senki, mert egész egyszerűen, amit eddig letettek az asztalra, az szégyenletes volt. Ezeket az embereket folyamatosan hitegették. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.)
És azért azt hadd emeljem ki, államtitkár úr, hogy a Fidesz 2010-es programjában ez benne volt. Emlékeztetnék rá, hogy nyertek pár választást… (Közbeszólásra reagálva:) - igen (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hányat is?), és azt gondolom, hogy akkor ideje lenne betartani, amit ígértek. Kezdjék a szociális dolgozókkal, kezdjék azokkal az emberekkel, akik az időseket, akik a betegeket, akik a gyerekeket gondozzák!
Hozzáteszem, hogy nagyon keveset kérnek ezek az emberek. 30 milliárdból megoldható lenne. Én úgy látom, hogy 10 milliárd van, tehát 20 milliárddal kellene kiegészíteni. Most mondjam azt, hogy inkább ezzel kellene foglalkozni, mint Paks bővítésével, amire 28 milliárdot beterveztek? Nézzék, az, amit mi leteszünk az asztalra, a módosítójavaslat-köteg, annak mind megvan a fedezete a költségvetésben. Ugye, körülbelül 500 módosítót nyújtottak be összesen, annak az egyötödét, tehát 80-at az LMP frakciója tette le az asztalra. Mi mindennek megtaláltuk a fedezetét. Én azt gondolom, hogy megvan itt a pénz, csak önök nem jó helyre teszik. És ezek az emberek nem kérnek sokat, csak annyit kérnek, amennyit az egészségügyi dolgozók kaptak. Nagyon kicsi emelést kérnek, adják meg nekik.
Hozzáteszem azt is, hogy nem elég, mert életpályamodellre is szükség van. Nem jó dolog az - hogy finoman fogalmazzak -, hogy egy pályakezdő ugyanannyit keres, mint aki már évtizedek óta a pályán van. És mindez, mondom, 70-80 ezer forint, 84 400 forint. Szóval, ilyen pénzekről beszélünk, ez így nincs rendjén. A frakciónknak az a véleménye, hogy itt azonnali és valódi béremelésre van szükség, nem bérpótlékra, be kell épülni a bérbe. Nem toldozgatni-foltozgatni kell, hanem rendes, valós béremelésre van szükség, államtitkár úr.
És még egy témával szeretném kiegészíteni az itt elmondottakat, mert azt gondolom, hogy ez is a Fidesz-KDNP-nek egy nagy adóssága. Tudják, ebben az országban fogyatékossággal élő embertársaink is vannak, és vannak megváltozott munkaképességű embertársaink is. Önök elkövettek egy nagyon súlyos mulasztást, az országos fogyatékosügyi program 2013. évi lejártával önök nem gondoskodtak arról - holott törvény előírja -, hogy a 2014-20-as időszakra egy fogyatékosügyi programot le kellett volna tenni az asztalra. Azóta, én azt tudom, hogy önök már társadalmi egyeztetésre bocsátottak egyet, de abban általánosságok szerepeltek. És ami ennek az egésznek a fontosabbik része, a végrehajtási terv, az intézkedési terv. Én azt nem tudom, hogy hogyan áll, legyenek kedvesek, mondják el, már csak azért is, mert 2015-ben ezt kell kezdeni végrehajtani.
A probléma az, hogy nem látom a fedezetét a költségvetésben, miből fogják ezt megcsinálni. Mi úgy látjuk, hogy körülbelül 8 milliárd forintra van szükség; ha nem ennyire, akkor cáfolja meg. Én mindenesetre OFP-végrehajtásra 8 milliárd forintra benyújtottam önökhöz egy módosító javaslatot. Én azt gondolom, hogy ez a legfontosabb feladataink egyike. Ebben az országban addig nincs rend, amíg megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embertársainkról nem tudunk gondoskodni a törvényi előírások szerint. Önök nem engedhetik meg maguknak, hogy ebben mulasztás legyen.
Ezen túlmenően még egy módosító javaslatunkat szeretném az önök figyelmébe ajánlani. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához bértámogatást nyújtanak, de a számításaink szerint ezt körülbelül 5 milliárd forinttal meg kell emelni, ennyivel tervezték alul önök a költségvetést. Ezt azért fontos látni, mert Magyarországon nagyon nehéz munkát találni, de a megváltozott munkaképességű embertársainknak még nehezebb munkát találni. És külön nehezíti a helyzetet, hogy ők rehabilitációs kártyát nem kapnak. Ez egyébként megkönnyítené az elhelyezkedésüket. És az őket foglalkoztató nonprofit szervezetek nem tudják kigazdálkodni azt a bért, ami számukra nyújtható, ezért nagyon nagy szükség lenne arra, hogy önök megemeljék az erre nyújtható forrásokat.
Én szeretném felhívni az önök figyelmét arra, hogy ha ez elmarad, tehát ha önök ezt a módosító indítványt elvetik, akkor ez azt fogja eredményezni, hogy ezek az emberek még rosszabb helyzetbe fognak kerülni. Eddig se voltak jó helyzetben, nagyon rossz helyzetben voltak. Én magam egy albizottság elnökeként funkcionáltam az előző ciklusban, ahol nagyon sokat foglalkoztam ezzel a témával, azt gondolom, hogy ez is egy olyan ügy, amely pártok között, frakciók között, parlamenti erőcsoportok között konszenzust kellene hogy élvezzen, hogy ezen a területen előremozduljunk.
(16.00)
Az ott kezdődik, hogy a törvényeket betartjuk, szeretném tudni, hogy hogyan áll a végrehajtási, az intézkedési terv, és szeretném tudni, hogy ezt miből kívánják önök finanszírozni, mert borzasztó nyugtalanító azt számomra látni, hogy ebben a költségvetésben egy csomó luxuskiadásra van fedezet; Orbán Viktor a Várba költözik, stadionokat építünk és folytathatnám, és a legalapvetőbb humán kötelességeinknek nem teszünk eleget, hogyha ez így elfogadásra kerül.
Úgyhogy tisztelettel kérem Czibere államtitkár urat és az összes többi, itt körünkben helyet foglaló államtitkárt és minden egyes képviselőtársamat, hogy ilyen szemmel nézze az LMP képviselőcsoportjának a módosító javaslatait, nem egy van köztük, amit akár önök is benyújthattak volna. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me