DR. TAPOLCZAI GERGELY

Full text search

DR. TAPOLCZAI GERGELY
DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! A fideszes képviselőtársaimra tekintettel vagyok, és rövidebbre fogom a mondanivalómat.
Engedjék meg, hogy három speciális témát említsek meg, mind a három témához beadtam módosító javaslatot.
Az egyik a fogyatékos személyek országos érdekvédelmi szervezeteinek a támogatása. Tudni kell, hogy a 2009. évhez képest 60 százalékkal csökkent az állami támogatás. Az elmúlt években sikerült a 2009. évi szintre, annak 95 százalékára felhozni a támogatás összegét.
A mostani módosító javaslatom egyik célja, hogy visszaálljon általában véve a 2009. évi szint.
Azokon fö a szervezetek kapnak támogatást, akik egyben az Országos Fogyatékosügyi Tanácsnak a tagjai is. Időközben viszont változott az Országos Fogyatékosügyi Tanács tagságának az összetétele. Bekerültek olyan kisebb szervezetek is, amelyek eddig nem kaptak működési támogatást. A javaslatom másik célja pont ez, hogy ők is kapják meg ezt a támogatást. Ilyen az Afázia Egyesület, a Démoszthenész Egyesület, illetve szeretném egy olyan szervezetnek is emelni a támogatását, amelyek évtizedek óta nagyon magas színvonalon, magas szakmai szintű munkát végeznek a fogyatékos személyekért, illetve a fogyatékos gyermekek érdekében. Az egyik a Dévény Anna Alapítvány, amelyik 80 százalékos hatékonysággal gyógyítja a nem szervi betegségben szenvedő gyerekeket. A másik pedig a KézenFogva Alapítvány, aminek a szakmai munkáját is ismerik szerintem a képviselőtársaim.
A második téma pedig a jelnyelvi tolmácsszolgálatok és a vakok elemi rehabilitációja sorával kapcsolatos. A tervek szerint az erre betervezett támogatást uniós forrásból kivánják majd kiegészíteni, ám ez egy olyan átmeneti időszakot feltételez, ami valószínűleg szolgáltatási problémákat fog okozni. Ezért az ehhez kapcsolódó módosító javaslatom célja, hogy az átmeneti várható problémákat megoldja, és visszaállítsa az előző évi szintre, illetve a tolmácsszolgálatok növekedését is figyelembe kell venni. A kiegészítő támogatást már nem tudják száz százalékban jelenleg kifizetni a szolgálatok. Plusz-támogatást javasolnék a módosítómban erre a területre is.
A fogyatékosok sportjával kapcsolatban: az összes, sportra fordítható költségvetési támogatás emelkedett, csak a célokat nézve más besorolásba helyezték ezeket. Az én javaslatom célja, hogy a fogyatékosok sportjára tervezett összeg visszaálljon az ez évi szintre, plusz nevesítve legyenek a jövő évi világjátékok ebben, a téli siketlimpia, a nyári speciális olimpia és a szervátültetettek nyári világjátéka. Ezek nevesítve kapjanak támogatást, és plusz figyelembe vesszük a ’16-os paralimpiai játékokat és az erre való felkészülést, a kvalifikációs versenyen való részvételeket, ezek is megnövelt támogatást kellene hogy kapjanak.
Nagyon kérem ebben a parlamenti képviselőtársaim segítségét és támogatását. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(16.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me