HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Hát, a költségvetési törvénytervezet általános indoklásában a környezetvédelem megemlítésre sem került, de ezen már meg sem lepődünk, hiszen ismerjük már a kormány környezettudatos gondolkodását. Hiszen földművelésügyi államtitkáruk is munkatársainak elmondta ugye, hogy nem kell pápábbnak lenni a pápánál; ezt sokan úgy is értelmezték rögtön, hogy első a gazdasági érdek - de már ezen sem lepődünk meg, hogy mindenek fölött a gazdasági érdek áll. Ezért ezen sem lepődtünk meg, hogy a környezetvédelem szó meg sem jelenik az általános indoklásban.
Pici segítséget szeretnénk nyújtani, hogy mik azok az apróságok, amiket módosítaniuk kéne ahhoz, hogy normálisan lehessen tárgyalni ezt a költségvetést, és az emberek számára is elfogadható legyen. Például beszéljünk most a termékdíjról, melyet ugye ’95-ben vezettek be.
A legfontosabb célja az volt, hogy a környezeti veszélyeztetések, károk megelőzésének csökkentésére pénzügyi forrásokat teremtsen. 2013-ban önök bevezették a lerakási járulékot, melynek eredeti célja nem más volt, mint hogy a kevesebb hulladék termelését támogassa.
(16.20)
A 2015-ös költségvetés-tervezetben a hulladéklerakási járulékból származó bevétel 9 milliárd forint, a környezetvédelmi termékdíjból meg 63,3 milliárd forintot számol a költségvetés. Hölgyeim és Uraim! Ebben a 63,3 milliárdban már benne van a szappan- és mosószeradó is, ezt 10 milliárd forinttal számolja a költségvetés. Ez az, amit önök majd szappan- és mosószeradóként fognak befizetni.
Ami viszont érdekes, hogy eredetileg ezt arra hozták létre, hogy a hulladékgazdálkodási feladatokat támogassák. Mégis, a bevételekből 17,6 százalékot fordítanak majd erre, ami 12,7 milliárd forint. Nagyon aranyos, hogy a szappanadó 80 százalékát is majd elnyeli a központi költségvetés, melyből ugye, majd akkor stadionok épülnek, mint látjuk. A szegény, kiskeresetű emberek majd a szappanadóban ezt befizetik, és kívülről nézhetik majd a stadionokat, mert belépőre már nem lesz pénzük. De mint tudjuk, és többször elmondták már képviselőtársaim, sajnos ez az elszegényedés költségvetése, amit önök most 2015-re benyújtottak.
A hulladékgazdálkodást már említettem, hogy eredetileg a lerakási járulék erre lett kitalálva, mégis látjuk, hogy 80 százalékban teljesen másra fogják költeni, de legalább majd az adófizetők még fizethetik az új átmeneti hulladék-közszolgáltatással kapcsolatos kiadásokat, amely soron látjuk, hogy 4 milliárd forint található rögtön. Már én többször elmondtam önöknek, hogy ezek a nonprofit önkormányzati cégek éppen hogy fenntartani sem tudják magukat, és hogy a 2013-as szinten önök befagyasztották a lerakási járulékot, az nem megoldás, hiszen eddig sem tudták fizetni. Akkor az, hogy be van fagyasztva ez az összeg, nem fog változtatni ezen. Talán segíteni kellene a költségvetésben ezen cégeken is, hogy mondjuk, a kistelepüléseken az embereknek egyrészt ne kelljen ennyit fizetni a szemétszállítási díjért, másrészt az önkormányzati cégek is fönn tudjanak maradni, a szolgáltatónak se jelentsen problémát ez a szolgáltatás.
Nagyon-nagyon érdekes, önök többször elmondták, hogy az épületszigetelési programra majd több pénzt fordít a kormány. Ahogy mi néztük a költségvetést, az is nagyon-nagyon aranyos, hiszen 743 millió forintról 654 millióra csökkentik az erre adott pénzt. Persze, majd arra fognak hivatkozni, hogy majd az uniós forrásokból kívánják finanszírozni. Ez is azért bájos, bárhogy nézzük, kedves képviselőtársaim, hiszen az uniós források jól jönnek, de az uniós zászlót nem hajlandók megtűrni a Parlament épületén, épületében.
Igazán érdekes az is, hogy míg 2008 és 2010 között az önök által szidott, szidalmazott szocialista kormány még 292 723 lakóegység felújítását támogatta a szigetelési programban, addig önök 2011-ben már csak 4045-öt és 2012-ben már csak 1082-t. Bárhogy nézzük, ez még a legkisebb számítások és hallomás alapján is nagyon durva csökkenést jelent.
Az allergiásoknak egy ideje már az 1 százalékot nem tudják a személyi jövedelemadójukból önöknek utalni. Ahogy Lázár János miniszter úr is elmondta, hogy majd azt, amit egyébként 2009-ben felajánlottak 1 százalékot - 1,1 milliárdot ajánlottak föl az adózók, abból 642 milliót önök másra költöttek el. Mi vártuk azt, hogy a költségvetésből ez látszódjon, hogy ez az összeg majd hol jelenik meg. Gondolom, ez egy apró tévedés, hogy ez nincs.
Környezetvédelmi civil szervezetek. Az előző négy évben a kormány folyamatosan csökkentette a zöld és környezetvédelmi civil szervezetek működését és programjaik megvalósításának támogatá-sát állami források keretéből. 2002-ben, az első Orbán-kormány távozásakor évi 1,2 milliárd forint volt erre, ma ehhez képest nagyságrendileg kevesebb, annak ellenére, hogy a feladataik nem csökkentek. A kormány 2015-ben 63,3 milliárd forintos, mint mondtam, termékdíjbevételre számít, ebből 12,7 milliárd forintot szán a hulladékgazdálkodási feladatok támogatására. Ebben az esetben véleményünk szerint szükségszerű az állami feladatokat átvállaló környezetvédelmi és civil szervezetek pályázati úton történő keretének meg-emelése.
És már csak egy apróságot szeretnék megemlíteni önöknek. A paksi stadion is megújulhat, és nagyon-nagyon reménykedünk, reménykedem benne paksiként, hogy a mostanában felreppenő hírek, hogy az MVM megvonja a támogatást a paksi futball-csapattól, az nem arról szól, hogy nem fideszes városvezetés van mostantól, mert ez eléggé kicsinyes lenne.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me