HISZÉKENY DEZSŐ

Full text search

HISZÉKENY DEZSŐ
HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan ügyről szeretnék szólni, ami nem szerepel a 2015. évi költségvetésben, nem szerepel, de az én megítélésem szerint szerepelnie kellene. Ez az ügy a panelépületek felújítása.
Azt gondolom, ennek az ügynek van egy története. Volt egy olyan időszak, amely eltagadhatatlanul sikeres időszak volt, jelentős számban újultak meg panel-lakóépületek, és ezen belül természetesen az abban található lakások is. Azt gondolom, ez sikeres program volt, bár azt nem állítom, hogy teljesen tökéletes volt. Bizonyára lehetett volna ezen finomítani és javítani, de az mindenképpen elmondható, hogy azoknak a 35-40 éve épült épületeknek, amelyek jelentős számban találhatók az országban - nagyrészt Budapesten vagy a megyei városokban nagy számban építettek ilyen épületeket -, a 25-30 százalékát a korábbi panelprogramban sikerült felújítani.
Azoknak az épületeknek a lakóközösségei, akik vállalták azt, hogy felújítják az épületet, nemcsak azt nyerték meg, hogy egy gazdaságosabban működtethető épületben lakhatnak, kevesebb rezsit fizethetnek, hanem azt gondolom, esztétikai szempontból is ezek az épületek mást nyújtanak, mint korábban nyújtottak, és szerintem azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek a lakásoknak, ezeknek az épületeknek az értéke is jelentős mértékben nőtt.
Azt is tapasztalhattuk, hogy a közelmúltban ez megváltozott. Az elmúlt időszakban, gyakorlatilag 2010 óta a kiírt pályázatok száma nulla. Úgy gondolom, ez kellemetlen hír, és az még kellemetlenebb, hogy komoly csúszásban volt a kormány, hiszen volt, akit még a 2009-ben elfogadott pályázatok alapján 2013-ban tudtak kifizetni, gyakorlatilag akkor valósulhatott meg négy év csúszással az, amit 2009-ben sikeresen megnyertek ezek a lakóközösségek. És ahogy elnéztem a 2015. évi költségvetést, azt tapasztaltam, hogy ez a szám most sem fog nőni.
Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ebben az ügyben gondolkodhatnánk együtt, annál is inkább, mert hoztam egy idézetet, felolvasnám önöknek, Bencsik János államtitkár tette ezt akkor még államtitkárként. 2010-ben egy panelprogrammal kapcsolatos interpellációra válaszolva mondta a következőket: „Az első évek során egy lassabb felfutású bevezető szakaszban évi 100 ezer, majd fokozatosan gyorsítva évi 150-200 ezer lakás egyenértékű ingatlan-felújítására kerülhet sor. Arra törekszünk, hogy a pályázati rendszer kiszámíthatóan működjön, ne változzanak évről évre a pályázati feltételek, a lakók és lakóközösségek évekre előre is tudjanak tervezni. Egy létrehozandó zöldbankon keresztül kívánjuk biztosítani azt a hitelkonstrukciót, amelynek törlesztőrészleteit a beruházás megtérülése alapján fogjuk megszabni annak érdekében, hogy a háztartások napi kiadásait ne terhelje a felújítás elvégzése.”
Ezek szimpatikus és szép szavak, bár visszaemlékszem, hogy 2010-ben mi történt az államtitkár úrral. Ha jól emlékszem, akkor egy frakción belüli belső harcnak esett áldozatául, de talán most országgyűlési képviselőként az ebben a témában benyújtott módosító javaslatomnak - amely megfelel az általa elmondottaknak - lehet, hogy lesz egy támogatója a Fidesz padsoraiból.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me