KOVÁCS SÁNDOR

Full text search

KOVÁCS SÁNDOR
KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a 2015-ös költségvetési évnek nagyon fontos társadalmi rétegét érintő fejezetéről, a nyugdíjalapról váltsunk néhány szót. A kormánynak a nyugdíjasok nemcsak kiadást jelentenek, hanem egy olyan erőtartalékot, amelyre számíthatunk később és számolunk is a tapasztalataikkal, akár a képzéseknél, akár a mentori programnál, de megemlíthetjük az európai uniós forrásokat is. Az egyik 75 éves barátom úgy fogalmazott, hogy szeretné ezt ő is kihasználni, mert amíg az agya mozog, úgy gondolja, hogy fiatalos. Azt gondolom, a nyugdíjas-társadalomra ezzel a szemmel is tekintenünk kell.
Tehát a 2015. évi költségvetési Nyugdíjbiztosítási Alap alkalmas arra, hogy bizonyítsa a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer alapvető célkitűzéseit, a nyugdíjellátások értékállóságának megőrzését, valamint a nyugdíjrendszer működésének feltételeit. A nyugdíjalap költségvetése a hatályos jogszabályokban meghatározottak szerint mutatja be a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer bevételeit és kiadásait. A bevételi oldal az ellátások finanszírozását szolgáló járulékokból, szociális hozzájárulási adóból és egyéb forrásokból történő befizetések mellett a működési bevételeket tartalmazza. A nyugellátási kiadások oldalát az egyéb ezekhez tartozó, valamint a kötelező nyugdíjbiztosítási rendszerhez, nyugdíjbiztosítási szervezetekhez tartozó intézmények működtetésével kapcsolatos kifizetések képzik.
A bevételi oldal alakulását alapvetően a bruttó keresettömeg 2015. évre tervezett 4,8 százalékos mértékű emelése határozza meg, a bevételek döntő részét, együttesen 99 százalékát a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék, illetve a szociális hozzájárulási adó foglalkoztatási befizetései adják. A kiadási főösszeg 99,4 százaléka a nyugellátási kiadásokra kerül kifizetésre 2015-ben. A nyugellátások 2015. évi előirányzata tartalmazza a januárban végrehajtásra kerülő 1,8 százalékos nyugdíjemelés fedezetét, a nyugdíjemelés mértéke a törvényi előírásoknak megfelelően megegyezik a fogyasztói árindex tervezett emelkedésével. A nyugellátások reálértékének megőrzése tehát biztosított.
A bevételek, ahogy említettem: a nyugdíjak 99 százalékát a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól érkező szociális hozzájárulás nyugdíjalapot megillető része, valamint a biztosítottak által fizetett egyéni nyugdíjjárulék összege képezi. A munkáltató által befizetett rész összege 2046,953 milliárd forint, a biztosítottak által befizetett összeg 948 milliárd 894 millió forint. Egyéb járulék címén 12 milliárd 421,9 millió forint bevétellel számol a költségvetés. Ezek összegén belül, engedjék meg, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás utáni közterhet emeljem ki, mivel én is Kelet-Magyarországról jöttem, és nagyon fontos, hogy az ilyen egyszerűsített foglalkoztatások, amelyek különböző alkalmi munkákat jelentenek, a 2010. évi LXXV. törvény 8. §-ának (2) bekezdése alapján történnek, amely szerint a munkavállalót a munkaviszony minden naptári napjára a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében 500 forint, az alkalmi munka esetében ezer forint, a filmiparban - bár ez keleten nem jellemző, de megemlítem – 3 ezer forint összegben terheli. A késedelmi pótlékok 11,965 milliárd forintban, az egyéb bevételek 2,5 milliárd forintban, az MVM által kezelt vagyongazdálkodás 1,5 millió (Sic!) forintban, a költségvetési szervek általi befizetések 1,8 milliárd forintban jelennek meg a nyugdíjalap bevételeinél.
A 2015-ös kiadásoknál, ahogy az előzőleg mondtam, a kifizetések 99 százalékát a nyugdíjak kifizetése jelenti. Öregségi nyugdíjra 2440 milliárd 510 millió forintot, hozzátartozói nyugellátásra 381 milliárd 8 millió forintot, egyösszegű méltányossági kifizetésre 500 millió forintot, szolgáltatásfüggő nyugdíjra 185 milliárd 208 milliót, tehát a nyugellátásokra összesen 3007 milliárd 227 millió forintot tervezett a kormány; egyéb kiadásokra 6,7 milliárd forintot, amelynek csak a postaköltsége 4,5 milliárd forint. A vagyongazdálkodásra eső kiadási rész 29,3 milliárd forint. A költségvetésben a működési célú költségvetés tervezésének alapja a Nyugdíjbiztosítási Alap fejezetébe tartozó költségvetési szervek számára az 1381/2014. VII. hó 17-ei kormányhatározatban foglalt 50,2 millió forint összegű zárolás szerinti csökkentett bázis többlet-előirányzata a költségvetési javaslatban nem szerepel.
Engedjék meg, hogy a végén néhány, több évre áthúzódó projektet megemlítsek: egy EKOP-os programot, amely az adatkezelési, adategyeztetési eljáráshoz nagyon fontos beruházás, egy másik EKOP-os programot, amely a saját számlás nyugdíjjárulék-kezelés ügyfélfolyamatát fejleszti, egy adminisztratív adatokra épülő magyar mikroszimulációs nyugdíjmodell fejlesztése. Ez mind azt jelenti, amit régen is értettünk alatta, hogy az egyéni számla megvalósításához vezető utakra többet fordított a kormány, és ezeknek a pályázatoknak a folytatását is szem előtt tartja. (Dr. Szakács László: Most mondták, hogy nem lesz! Sajtótájékoztatón bejelentették, hogy nem lesz!)
Azt gondolom összefoglalva, hogy a nyugellátások 2015. évi előirányzata tartalmazza a januárban végrehajtásra kerülő 1,8 százalékos nyugdíjemelés fedezetét, a nyugdíjemelés mértéke a törvényi előírásoknak megfelelően megegyezik a fogyasztói árindex tervezett emelkedésével, a nyugellátások reálértékének megőrzése tehát biztosított. A nyugdíjalap benyújtott költségvetése nullszaldós, tehát a tervezett bevételek fedezik a felmerülő kiadásokat Ezzel teljesül az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírása, valamint az a kormányzati célkitűzés is, amely szerint a felmerülő kiadásokat alapvetően a biztosítottak és a foglalkoztatók befizetései fedezik.
2015-ben sem szükséges tehát központi költségvetési hozzájárulás a nyugdíjalap egyensúlyának fenntartásához. Megtisztelő figyelmüket megköszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
(15.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me