KOVÁCS SÁNDOR

Full text search

KOVÁCS SÁNDOR
KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt gondolom, hogy nagyon fontos fejezetről szeretnék beszélni, mégpedig a szociális kiadások az önkormányzat fejezetében. Államtitkár úr tegnapelőtt tartott egy sajtótájékoztatót, ahol a segélyezés átalakításáról volt szó. Azt gondolom, hogy meg kell világítani, hogy az állam és az önkormányzatok segélyezéssel kapcsolatos feladatellátását élesen szét kell választani, és ennek a kormánynak az a feladata, hogy a nagyobb adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok vállaljanak részt abból a szociálpolitikai feladatból, amit a településeken élő rászorultaknak segélyezés formájában oda kell adni. Úgyhogy ennek érdekében a hatáskörök is tisztázódtak, és azt gondolom, hogy nagyon fontos megemlíteni, hogy átlátható és visszaélésektől mentes szociális szolgáltatásokat kell bevezetni.
Tehát nagyon röviden: meg fog szűnni néhány ellátás, de ugyanakkor át is alakulnak. Egy nagyon fontosat hadd mondjak el: a rendszeres szociális segély át fog alakulni. Három, mondjuk úgy, ellátotti csoport jön be helyette: a nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltők, ők foglalkoztatást helyettesítő támogatásra válnak majd jogosulttá; valamint van még két csoport, az egészségügyi állapotukra tekintettel nem foglalkoztathatók, illetve aki a 14 éven aluli gyermeke felügyeletét nem tudják megoldani; ezt úgy fogják hívni, hogy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban fognak részesülni.
Nagyon fontos, hogy amint említettem, ezeket a segélyeket a települési támogatás fogja kiváltani, hiszen ezekre a krízishelyzetekre az önkormányzatoknak válaszolnia kell, és lehetőségük lesz az adóerő-képesség hiányában központi források megrendelésére is.
Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me