SZABÓ SZABOLCS

Full text search

SZABÓ SZABOLCS
SZABÓ SZABOLCS (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy felolvassam a hozzászólásomat az időre való tekintettel. Először is szögezzük le, hogy a 2015. évi költségvetés tervezete semmi újat nem tartalmaz. Egyértelműen azt az utat folytatja Magyarország jövőre is, amit a második Orbán-kormány elkezdett, vagyis elvesz a szegényektől, és ad a gazdagoknak. Kivéreztetik a köznevelést, a felsőoktatást, az egészségügyet, nyakló nélkül támogatják a stadionépítéseket és a presztízsberuházásokat, ráadásul számtalan új adót vezetnek be, illetve emelik az adótételeket.
Ez a költségvetés nem a magyar társadalom érdekeit szolgálja, ez a költségvetés a fideszes haveri kör érdekeit szolgálja. Másként fogalmazva, azt is mondhatnánk, hogy ez egy lázálomban született költségvetés. Önök mindig azt mondják, hogy egy jól teljesítő Magyarország, egy jobban teljesítő Magyarország képe tárul elénk, miközben csak azt látjuk, hogy a közmunkások, a szegények, éhezők, alultápláltak, iskolázatlanok országának a képe tárul elénk. De önök ezzel nem hajlandóak foglalkozni.
Nézzük meg egy kicsit közelebbről a gyerekek, a szociális kiadások, valamint az oktatás helyzetét! Ha címet kellene adnunk a költségvetésnek ez alapján, akkor körülbelül az út a semmibe vagy az út a szegénységbe és az elmaradottságba címet kellett volna adni ennek a törvényjavaslatnak.
A bevezetőben önök úgy fogalmaznak, hogy a 2015. évi költségvetés megőrzi a kormányzás eddigi eredményeit. Önök tényleg azt akarják megőrizni, hogy minden harmadik gyermek nélkülöz? Ez egyébként a 18 éven aluliaknak a 31,9 százaléka. Valóban meg akarják őrizni azt a kasztrendszert, amit a köznevelésben kialakítottak? Valóban az a cél, hogy a gimnáziumokban tanulók számát csökkentik, a szakiskolákban tanulók számát pedig növelik? Valóban az a cél, hogy csökkentik az egyetemekre és főiskolákra járók számát? Valóban ez a XXI. századi Magyarország, amire itt az európai támogatásokat mi kapjuk?
Az oktatásra fordított kiadások például a GDP arányában csökkennek, erre Schmuck képviselőtársunk is már utalt. A köznevelésre fordított kiadások ezen belül erősen alultervezettnek tekinthetők. Az a pénz, amit a KLIK-nek előirányoztak, egyébként az MNB megállapítása szerint sem lesz elegendő. Mindenféleképpen erre majd jövőre évközben kell pluszforrásokat átcsoportosítani, még akkor is, ha egyébként 2 ezer fővel csökkentik a KLIK-nek a megengedett keretszámot. Ugye, vagy el kell bocsátani embereket, vagy nem tudják a státusukat betölteni. És még akkor sem lesz elegendő ez a pénz, ha a most benyújtott köznevelésitörvénymódosító alapján az önkormányzatokra próbálnak további költségeket áttolni, hiszen ugye, tudjuk nagyon jól, hogy azért nem volt nagyon sok iskolában kréta, meg nem volt flipchart, nem működött a digitális tábla vagy a projektor, mert a KLIK-nek nem volt rá pénze.
A felsőoktatásban egy nagyon szerény emelést irányoztak elő, de hozzá kell tenni, hogy a néhány évvel ezelőtti összeghez képest ez is egy nagyon alacsony összegnek tekinthető, márpedig pénz nélkül nem lesz minőségi oktatás. Minőségi oktatás nélkül nem lesz felzárkózás, így csak azt érik el kormánypárti képviselőtársaim, hogy rosszul képzett, nyelveket nem beszélő, új szakmát megtanulni képtelen emberekkel árasztják el a munkaerőpiacot, akik aztán persze nem találnak munkát, csak közmunkásként tudnak majd dolgozni.
Az önök példaképe egyébként Oroszország, mint ezt megtanultuk már az utóbbi évben, úgyhogy engedjék meg, hogy Lenintől idézzek: tanulni, tanulni, tanulni! - ucsitszja, ucsitszja, ucsitszja! Legalább neki fogadják ezt el, hogy igaza volt, ha már az ellenzéki képviselőkre nem hallgatnak.
Mi benyújtottunk néhány szimbolikus jellegű módosító javaslatot a felsőoktatásra a KLIK-nek, a Pedagógiai Szakszolgálatnak, a mindennapos testnevelésnek a fejlesztése érdekében tornaterem-építésre irányoztunk elő, a paksi beruházás, az Eximbanknak nyújtott támogatások, a Nemzeti Együttműködési Alap terhére. Bízunk benne, hogy legalább ezeket a szimbolikus javaslatainkat támogatni fogják, az egész költségvetési struktúrával meg számoljanak el a lelkiismeretükkel meg a választóikkal. Ez utóbbival, azt gondolom, hogy nagyobb problémájuk lesz. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me