SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. A mindennapos testnevelés mellett vannak hosszú idő óta, több mint tíz éve futó sikeres programok. Magyarország és a magyar sport alapját az utánpótlás-fejlesztő programok határozták meg. A londoni nyolc aranyérmünkből hét versenyző volt részese a világhírű Héraklész-programnak. Úgy véljük, hogy e programok támogatása mindennél fontosabb, és a programban részt vevő sportágak kiterjesztése is szükséges lenne. Az utánpótlásnevelési feladatokhoz a Jobbik további 231,1 millió forintot kíván hozzárendelni a költségvetésből. Kérem önöket, hogy majd nézzék át ezeket a módosító javaslatokat, és támogassák a Jobbik ezen törekvéseit.
Most egy éles kanyarral még egy módosító javaslatra szeretném felhívni az önök figyelmét, vagy kérném a támogatásukat hozzá. Ez a módosító javaslat arról szól, hogy szeretnénk, ha a rendkívüli kormányzati intézkedésekből 2 milliárd forinttal az egészségügyi ágazati előirányzatoknál az asszisztált reprodukciót, az IVF-et támogatnák. Nem nagyon szeretem, hogyha a képviselők, mondjuk, behoznak a parlamentbe akár magánügyeket, magánpéldákat - mindenkinek megvan a saját magánügye, és van egy privát szféránk -, de most mégis engedjék meg, hogy saját példát hozzak föl arra vonatkozóan, hogy ezt a módosító javaslatunkat támogassák.
Több mint 20 éve élek együtt a feleségemmel, van két szép kislányunk. Több mint 10 évet vártunk arra, hogy az első gyermekünk megszülessen. Amikor először szembesültünk azzal, hogy valami nincs esetleg rendben, akkor orvostól orvosig jártunk, hozzáteszem, nem tudták az orvosok megállapítani, hogy lenne bármilyen problémánk. Sem nekem, sem a feleségemnek nem volt semmi kimutatható problémája, azt mondták, hogy mind a ketten egészségesek vagyunk, és nyugodtan tudunk gyermeket vállalni. Ez mégsem sikerült, úgyhogy egy idő után belekerültünk ebbe a programba, és mind a két kislányom a lombikbébiprogram keretében született meg, istennek hála, így saját tapasztalatból tudom, hogy egy-egy házaspárnak, aki ezzel a problémával küzd, mit kell átélnie egy ilyen beavatkozás során.
Csak hogy tudják, körülbelül egy ilyen beavatkozás olyan 1 millió forintba kerül az államnak, 1-1,2 millió forintba kerül egy ilyen beavatkozás. Ezt természetesen a tb öt próbálkozásig támogatja, de a támogatás azt jelenti, hogy ezeknek a pároknak önerőből körülbelül 300-400 ezer forintot kell fizetniük egy-egy ilyen beavatkozás során. Amikor legelőször elmentem a legelső injekciós dózist kiváltani, és azt mondták a gyógyszertárban, hogy 80 ezer forint lesz, akkor hirtelen megkérdeztem, hogy lehet-e bankkártyával fizetni ott helyben. Tehát nem egy olcsó dolog, és nagyon sok házaspár, aki pedig nagyon szeretne gyermeket, nem tud részt venni, mondjuk, ebben a programban, mert nincs 300-400 ezer forint önerő, nem áll rendelkezésre. Mi találkoztunk nagyon sok olyan házaspárral, akik vagy eladták az autójukat, vagy jelzáloghitelt vettek föl éppen, és megterhelték a házukat csak azért, hogy ebben a programban részt tudjanak venni, és nagyon sokan még ennek hatására sem tudnak részt venni benne.
Tehát ez a 2 milliárd forint - az előbb említettem, a Puskás Stadion tervezése került 2 milliárd forintba -, úgy érzem, ez a 2 milliárd forint a költségvetéshez mérten nem egy olyan nagy összeg, ez körülbelül egy évben olyan 6-8 ezer családnak vagy házaspárnak tudna segíteni abban, hogy ha nincs pénzük, akkor is részt vehessenek ebben a programban. Én azt mondom, hogy egy olyan népesedési politikánál, amivel találkozhatunk akár a kormány részéről is, és kifejeződik az, hogy az lenne a szükséges, hogy minél több magyar gyermek születhessen, az olyan párokat és az olyan családokat, akik szeretnének és vállalnák ezeket a gyermekeket, sőt azt mutatja a példa, hogy általában, akiket az IVF-program keretén belül gyermekkel áld meg az isten, azok mindent megtesznek azért, hogy az a gyermek a legtökéletesebben betöltse az élete során, azt az életpályát írja le, ami neki megfelelő vagy ami a társadalomnak hasznára válik, én úgy érzem, hogy segíteni kellene ezeket a családokat.
Tehát kérem önöket, hogy támogassák ezt a módosító javaslatot, 2 milliárd forinttal, az IVF-program keretében járuljunk hozzá ezeknek a családoknak ahhoz, hogy az álmuk teljesülhessen, és gyermekeket nevelhessenek az életük során. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me