VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 2015-ös költségvetés kapcsán én elsősorban, sőt kizárólag a saját szakterületemet érintő kérdésekről, a szociális kérdésekről szeretnék beszélni. Elsőként arról a megdöbbentő tényről szeretnék beszélni, hogy a 2015-ös költségvetésben a kormány által lebegtetett szociális életpályamodellnek semmi jelét nem látjuk. (Dr. Rétvári Bence: 12 milliárd forint!) Én is fordultam szóbeli kérdésben a kormányhoz e tekintetben, akkor azt a választ kaptam, hogy még egy érdekvédelmi szervezet bekapcsolódott a tárgyalásokba, de formai hibák voltak a megállapodásban, azért nem született meg. Ehhez képest, hogy egy-két technikai akadályt kellene már csak elhárítani, hogy az életpályamodell, amire olyan sokan várnak egyébként a területen, megvalósuljon, ehhez képest a 2015-ös költségvetésben ennek nyomát sem látjuk. Ez azt jelenti, hogy legközelebb 2016. január 1-jétől várhatják a szférában dolgozók, hogy emelkedik a bérük.
Pedig megállapíthatjuk azt sajnos, hogy ma Magyarországon egy szociális területen dolgozó, középfokú végzettséggel szociális területen dolgozó ember nagyon sok esetben kevesebb pénzből gazdálkodik, mint azok a kliensek, akikkel neki a szakmáján belül, a hivatásán belül foglalkoznia kell. Nagyon sokan egyébként ténylegesen az éhhalál küszöbén állnak. Éppen ezért tapasztaljuk azt, hogy akár felsőfokú végzettséggel, nagyon sok tapasztalattal és nagyon jó képzettséggel rendelkező szociális szakemberek ahelyett, hogy Magyarországon a végzettségüknek, képzettségüknek megfelelően kamatoztatnák a tudásukat, azt a tudást, amit egyébként magyar adófizetők pénzéből szereztek, kénytelenek vagy fogyatékossággal élő vagy idős személyt ápolni, gondozni Nyugat-Európában vagy a legrosszabb esetben egy szállodában mosogatni, vagy egy multinacionális áruházlánc berlini, londoni vagy dublini áruházában a polcokat feltölteni.
Ez pazarlás. Ezt a pazarlást csak úgy tudjuk megállítani, ha ténylegesen annak a munkának megfelelő és annak a felelősségnek megfelelő bért megkapják a szférában dolgozók, ami megilleti őket. Elvárjuk tőlük a minőségi munkát, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen minőségű munkát végeznek. Ehhez képest az állam ezt semmiféleképpen nem próbálja honorálni nekik, ezt az állam anyagi szempontból sehogy nem próbálja meg biztosítani a számukra. Itt elkövetkezhet az, hogy nem maradnak a szakmában olyan emberek, akik ezt a rendszert a vállukon vinni tudják.
Nagyon sok problémánál feljön az a felvetés, egyébként frakciótól függetlenül, egy nagyobb probléma kapcsán előkerülő törvényjavaslat tárgyalásánál minden frakcióból elhangzik az a mondat, hogy ezt a kérdést komplexen kell kezelni. Egy kiragadott példát szeretnék említeni. Legutóbb, amikor a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos törvényeket tárgyaltuk, akkor is minden frakcióból azt a kijelentést hallottuk, hogy komplexen kell kezelni ezt a kérdést is, csak együttműködéssel oldható meg ez a probléma, csökkenthető ez a jelenség.
Ha ezt a kiragadott példát vesszük, ennek a rendszernek egyik fontos alapköve, a probléma megoldásában legfontosabb segítő eszköz a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer. Ehhez képest azt tapasztaljuk, hogy megvonások lesznek erről a területről a 2015-ös költségvetés alapján. Visszatérve arra, amit az előbb is mondtam, ha komplexen akarjuk kezelni a problémákat, ha komplexen nézzük a helyzetet, akkor hogy akarjuk, hogy akár a felismerésben, akár a prevencióban, akár egy félresiklóban lévő vagy félresiklott életpálya megállításában, megfordításában megfelelő szakmai és emberi segítséget tudjunk nyújtani, ha ezekre a forrás egyre jobban csökken, ezekre a programokra és a szakmai tevékenységre a forrás csökken.
Így ezeket a problémákat sem fogjuk tudni megoldani, akár ezt sem. Egyébként véleményem szerint, lehet, hogy szakbarbár vagyok, de úgy gondolom, rengeteg társadalmi és egyértelműen persze szociális, de akár egészségügyi és mentális problémát is meg tud oldani, ki tud küszöbölni, meg tud előzni egy jól működő szociális és gyermekvédelmi rendszer, amelyik időben felfedezi a problémákat, időben felfedezi akár a problémás eseteket is, és arra megfelelő, helyi szinten vagy akár a probléma jellegének megfelelő szinten segítséget is tud nyújtani. És akár a további károsodást meg tudja állítani, akár preventív jelleggel, így egyáltalán a károsodás és a kár lehetőségét ki tudja zárni.
Tehát úgy gondolom, ahelyett, hogy ezeknek a programoknak kevesebb költségkeretet adunk, ezeket a programokat inkább hevesebben, sokkal nagyobb elánnal és sokkal nagyobb összegekkel kell támogatni. Egy 2012-2014 közötti, kormánytervekről szóló határozatban szerepel, ha már a komplex rendszert nézzük, az iskolai szociális munkás fogalma. Az iskolai szociális munkás fogalma, amit elvileg 2013. szeptember 1-ig kellett volna bevezetni, és azóta már az iskolákban szociális munkásoknak kéne tevékenykedniük az előbbi témakörökben elmondott problémák kiküszöbölése, problémahelyzetek feltárása, krízishelyzetek megoldása szempontjából és annak érdekében.
(A jegyzői székben Gelencsér Attilát
Móring József Attila váltja fel.)
Ehhez képest ennek nyomát sem látjuk még a 2015-ös költségvetésben sem. Tehát már eleve hároméves csúszást lehet borítékolni. Egyébként pont ezért, hogy ezt a mulasztását, a saját határozatával szembeni mulasztását a kormánynak kiküszöböljük, illetve hogy segítsünk kiküszöbölni, mi beletettünk egy ilyen tételt módosító indítványként a 2015-ös költségvetésbe, hogy igenis, ha már akár kétéves csúszással is, de 2015. szeptember 1-jén ez a fajta intézmény el tudjon indulni. Ezek az emberek áldozatos és embereken segítő, gyermekeken segítő munkájukat szeptember 1-jétől meg tudják kezdeni az oktatási intézményekben.
Tapasztaljuk azt is a társadalomban, hogy a drogprobléma egyre nagyobb probléma. És azt is tapasztaljuk, hogy az eddigi rendszer, akár a ráfordított költségeket nézzük, akár a programokat nézzük, nagyon sok esetben nem célravezető. A probléma egyre nő. Éppen ezért nem értjük azt sem, hogy már évek óta az erre szánt összeg sem emelkedik. Éppen ezért javasoltuk azt is, hogy a drogprevencióra szánt összeg emelkedjen.
Egy kormánypárti felszólalásban hallottuk azt, hogy a 2015-ös költségvetésből látszik, hogy elő akarja segíteni akár a régóta munka nélkül lévő emberek, és példaként mondta, a megváltozott munkaképességű személyek munkába állását. Ehhez képest a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási támogatása 15 százalékkal csökken a 2015-ös költségvetésben a ’14-eshez képest, illetve a megváltozott munkaképességű személyek keresetkiegészí-tése 17 százalékkal csökken.
(14.10)
Én pont az ellenkezőjét olvasom ki a 2015-ös költségvetésből, mint amit az előttem felszólaló kormánypárti képviselőtársam mondott. Vagy bennem van a hiba, vagy benne, vagy a rendszer úgy, ahogy van, rossz. Szerintem köztes megoldásokat kéne ehhez találnunk, hogy megválaszoljuk.
A másik nagyon nagy probléma, amit mi már évek óta mondunk, és ombudsmani jelentés is szól róla, az nem más, mint a gyermekpszichiátriák helyzete. Jelenleg Magyarországon összesen 60-70 gyermekpszichiáter dolgozik. Nagyon nagy a hiány a gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekből, ezzel szemben pedig látjuk azt, hogy a jelenlegi gyermekek - most nem kezdem el sorolni, hogy milyen hatások következtében - milyen mentális problémákkal rendelkeznek, mennyire megszaporodott a 18 év alatti öngyilkossági kísérletek száma, ehhez képest azt látjuk a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények terén vagy akár az orvosszám terén is, hogy Nyugat-Magyarországon például egyetlenegy ilyen intézmény sincs.
Hogyan várjuk azt, hogy a gyermekeink mentális problémája megoldódjon, a gyermekek körében tapasztalható ilyetén problémák nagyon nagy száma akár az európai viszonyokat is tekintve vagy akár európai viszonylatban is tekintve megváltozzon, hogyha erre nem fordítunk nagyobb összegeket? Hogyan várjuk el akár egy pályaválasztás előtt álló orvostanhallgatótól azt, hogy a gyermekpszichiátriát válassza, ha látja, hogy semmi lehetősége nincs arra, hogy akár a gyakorlati idejét letöltse, akár később az általa választott szakterületen praktizáljon?
Ezekre várjuk a válaszokat, és egyébként módosító indítványainkkal ezekre a problémákra meg is próbáltuk megadni a választ. Már csak bízhatunk abban, hogy ez befogadásra kerül. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me