VIGH LÁSZLÓ

Full text search

VIGH LÁSZLÓ
VIGH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idei költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami ’15-ben bizony meg is valósul,2,4 százalékos hiánnyal, 1,8 százalékos inflációval és 75,4 százalékos államadóssággal. Azért mondtam el ezt a sort, mert régen, amikor el szoktuk mondani ezt a sort, akkor mindig elkezdték támadni az Unióból, az IMF-től, és mindenféle gazdaságkutató mondta, hogy a hiányunk nem lesz 3 százalék alatt. És akkor hozzátették, hogy a gazdasági növekedésünk meg nem lesz annyi, amennyit mi terveztünk. Az idei évben hasonlóképpen tettek velünk, azt mondták, hogy a gazdasági növekedésünk 1 és 2 százalék között lesz, és mit ad isten, a gazdasági növekedésünk több mint 3 százalék.
Ilyenkor azt várnánk a különböző elemzőktől, hogy azt mondják nekünk, elnézést kérünk, bocsássatok meg, ne haragudjatok, már megint rosszul riogattuk az embereket, már megint nem volt igazunk. Ez az első év, amikor sem az ellenzék, sem a különböző gazdaságkutatók ezt a számsort nem támadják.
Én a hozzászólásomban ma inkább az önkormányzati szférára térnék ki, hiszen az önkormányzati szféra, amelyben én is részes voltam, 20 évig voltam polgármester, azt gondolom, egy sikerágazat. Amit az elmúlt 24 évben a településeink fejlődtek, az előtt le a kalappal, 3177 településen meg lehet látni a polgármesterek, önkormányzati képviselők munkáját. Hihetetlen, de 1990-ben, a rendszerváltáskor, amikor áttértünk a tanácsrendszerről az önkormányzatiságra, volt olyan Zala megyei település, ahol még a vezetékes ivóvíz sem volt kiépítve.
Azóta nagyon sok helyen rekonstruálták a villanyhálózatot, mindenhol vízrendszer épült, gázrendszer. Ami még talán hiányosság, és nagyon fontos, hogy pótoljuk, szennyvízrendszert kell még több településen építeni. Vannak fehér foltok. Ami szintén fejlesztésre méltó, és fontos, hogy odafigyeljünk rá, óriási esőzések voltak szűkebb hazámban, Zala megyében szeptember-október hónapban, és a Szévíz-Principális-csatorna tisztítása, úgy gondolom, fontos, hogy támogatásra szoruljon a következő ciklusban.
Nagyon nehéz a településeket kiegyenlíteni, hiszen azt vállaltuk, hogy a különbségeket csökkentjük. Az én választókerületembe tartozik az ország legkisebb települése, úgy hívják, hogy Iborfia. Ez a település 13 fős. A településeink közül a legnagyobb Zalaegerszeg, amely 60 ezer fős, és ha vesszük Budapestet, az 1,7-1,8 milliós, és ha ezeket ki akarjuk egyenlíteni, nincs egyszerű dolgunk. Egyébként a kormány olyat tett, amire az elmúlt 24 évben nem volt példa, 1300 milliárd forintot adott adósságkiegyenlítésre, az önkormányzatok a hitelszámláikon a kifizetetlen szállítási tartozásaikon 1,3 milliárdot halmoztak fel. Azt gondolom, hogy ez egy óriási teher, ami elment az önkormányzatokról, és azok az önkormányzatok, amelyek nem adósodtak el, kaptak egy kis jutalompénzt. Azt látom mostanság a választókerületemben, hogy nagyon sok út, épület újul föl ezekből a pénzekből. Úgy gondolom, jó célra ment, amikor azt mondta a kormány, hogy mindent vigyünk el, ami az önkormányzatok adóssága.
Azt gondolom, hogy a költségvetés tisztességesen kezeli az önkormányzati rendszeren belül az óvodát, az óvodai előkészítést, ami az iskolára való felkészítést szolgálja. Okos gondolat, azt gondolom, támogatandó, hogy hároméves kortól a gyermekek óvodába járjanak. Az is, úgy gondolom, támogatandó, hogy az ne kapjon családi pótlékot, aki nem járatja óvodába a gyerekét.
(15.40)
Azt mondják, hogy a gyermek, illetve a felnőtt élete eldől 3 és 7 éves kor között; azt gondolom, ez egy nagyon fontos terület.
A másik fontos terület az alapfokú oktatás. Nagyon sok vita előzte meg az államosítást. Amikor elkezdődött az államosítás, felhívott egy polgármester telefonon, és azt mondta, hogy miért visszük el az iskolát a településéről, hiszen most újította fel. Azt kérdeztem tőle, hogy valóban elviszik, vagy netalántán ott marad. Azt mondta, igazság szerint ott marad, de mégsem az övéké. Én azt mondtam neki, ha felújította, akkor az ő fénye, az ő dísze az az épület, ugyanúgy odajárnak a helyi gyerekek, ugyanúgy a helyi pedagógusok tanítanak.
A kormány mindösszesen annyit tett, hogy kivette azt a vitát, amely éjfélig, hajnalig tartott, amikor a települések összejöttek, hat-hét-nyolc fenntartóval, és azon vitatkoztak, hogy ki mennyit adjon egy iskolai normatívához még, hiszen a végén már úgy tűnt, hogy egy 100 milliós költségvetésű iskolához 40 milliót kaptunk, tehát 60 milliót kellett hozzátenni, ami felhalmozta forráshiányainkat. Azt gondolom, ez nagyon helyes gondolat volt.
Egyébként az én településemen, ahol lakom, ott például még azt csináltuk a szocialista érában, hogy magánszemélyekkel létrehoztunk egy alapítványi iskolarendszert azért, hogy megmentsük az általános iskolákat. Szeretném jelezni, hogy ma is öt iskolát működtetünk, és nagyon jól működik. Igaz, hogy nem 38 és 40 gyerek van egy osztályban, hanem mindösszesen 10-15 fő, hihetetlen, hogy milyen jó tanítás folyik ezekben az iskolákban.
A másik téma, amiről gyorsan szeretnék még beszélni, az a közös önkormányzati hivatal. A közös önkormányzati hivatalokkal kapcsolatban az ellenzék elmondta, hogy innentől fogva vége a településeknek. Összeálltunk mintegy kétezren, és azt látom Zala megyében és az országban, hogy nem döntötte el negatív értelemben a települések sorsát. Azt rebesgették, hogy néhány település bezár; egyetlenegy ilyen települést nem láttam, amely bezárt volna, és negatív értelemben rossz dolgok indultak volna el. Azt gondolom, az a folyamat, amit annak idején elindítottunk, folytatásra méltó.
Itt szeretném még megjegyezni, hogy a háziorvosi szolgálat, amely szintén egy nagyon fontos terület, 10 milliárd forinttal szintén többet kap.
És az iskolához még visszatérek egy gondolattal: 50 milliárddal többet tettünk be ebben az évben a költségvetésbe a KLIK-hez, és 38 milliárd forintot kapnak a pedagógusok a béremelésre.
Czomba Sándor államtitkár úr, azt hiszem, a hét elején mondta itt a parlamentben, hogy először fordult elő, hogy 11 hónapja 4 millió fölött van a foglalkoztatás, 3,7 millió ember helyett - amikor 2010-ben átvettük a kormányrudat - 4,2 millió ember dolgozik, ez 500 ezerrel több. Ez azért egy óriási szám és egy óriási mennyiségű embertömeg, akiket munkába tudtunk állítani.
A választókerületemben volt - most már nem oda tartozik - egy kisváros, Pacsa, ahol létrehoztunk egy csirkefeldolgozót, a csirkefeldolgozóban jelenleg 160-170 fő dolgozik. Az ügyvezető igazgató megkeresett bennünket, hogy szeretne egy 30 fős bővítést csinálni. A múlt héten összehívtam a LEADER-közösségünket, amelybe 31 település tartozik, és azt kértem, segítsenek abban, hogy ezt a 30 fős létszámot fel tudjuk tölteni. A polgármesterek megígérték, hogy mindazt a 2-3 embert elhozzák a 30 településről, aki nem dolgozik, nincs közmunkában; nem nagy reményünk van arra, hogy ha odaviszünk arra a munkahelyre mintegy 100 főt, hogy 30-cal tudjuk bővíteni a cég dolgozói létszámát.
Ezt azért meséltem el, mert amikor arról beszélgettünk, hogy mekkora szám a 3,7 millió helyett, hogy 4,2 millió dolgozik, azt gondolom, az óriási teljesítmény, és nem az én teljesítményem, nem a kormányé, nem a Fidesz-KDNP-é, hanem az egész országé. Azt gondolom, ezt meg kell becsülni, hihetetlen, mekkora munka van abban, hogy ma 4,2 millió ember dolgozik.
És itt térnék rá a másik témánkra, a közfoglalkoztatásra, amely nagyon sok bántást és nagyon sok kritikát kap az ellenzéki oldalról, és egy-egy kritika után, amikor kimegyünk a folyosóra, azt szoktam kérdezni a képviselőtől, aki felszólalt, hogy hány közmunkásod van és hány Start-munka-progra-mosod. És akkor szokták mondani, hogy hát nekem nincsen Start-munkaprogramosom meg közmunkásom, de tudom, mert hallottam.
Annyit szeretnék elmondani, hogy húsz éve foglalkozom Start- és közmunkaprogrammal, azóta vagyok polgármester, és ki kell emelnem az ő munkájukat. Hihetetlen, hogy kistelepüléseinken mennyit dolgoznak, mennyi épületet újítanak fel. Csak az én településemet alapul véve, paprikát, paradicsomot, burgonyát termelnek a helyi konyhára, hihetetlen, hogy milyen tisztán tartják falvainkat, településeinket, városainkat. Nagyon fontos tevékenység az, amit ők csinálnak, azt gondolom, meg kell őket becsülni, és nagyon fontos, hogy ezt a programot folytassuk.
Azt szoktam mondani, hogy minden település úgy fejlődik, ahogy a polgármester és a képviselőtestület az adott lehetőségből a legtöbbet ki tudja hozni. Azt látom, hogy van egy-két olyan település, amely külön lehetőségeket talál; azt gondolom, a működésnek ez már egy magasabb szintje, ha olyan dolgot tud kihozni a településéből, ami nincs benne, és mégis a helyi kreativitás megtalálja azt a dolgot, amiből még nagyobbra tud menni egy-egy település.
A parlamentben voltam, ez öt-hat éve történt: felhívtak telefonon, hogy az egyik kis falumban leégett egy ház teteje, tudnék-e segíteni másnap. Kedd reggel volt, kimentem a településre, és azt láttam, hogy leégett a tetőszerkezet, és egy apuka sírt az udvaron két pici gyermekkel, az édesanya meg bent feküdt a házban. Kérdeztem, hogy miben segíthetek, és azt mondták, segítsek abban, hogy el tudják ma kezdeni az építkezést, mert csütörtökre esőt mondanak. Sikerült a technikai dolgokat átvariálni, elkezdték az ácsok építeni a tetőt, sikerült mintegy 2400 cserepet ajándékba szereznünk, és csütörtökre állt a házon a tető, állt a cserép.
Ezt azért meséltem el önöknek, mert az az igazság, úgy gondolom, minden reggel azért kelünk fel, azért dolgozunk, hogy az embereknek, a családoknak, a polgároknak, a vállalkozásoknak, a településeknek jobban menjen. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Esett az eső?) Manapság meg azt látjuk, sokan azon dolgoznak, hogy mit tudnak azért tenni, hogy minél rosszabbul menjen ennek az országnak. Azt gondolom, nem ezen kéne dolgoznia az ellenzéknek, nem ezen kéne dolgoznia a képviselőknek, hanem azért, hogy az adott településen, az adott választókerületben minél több minden megvalósuljon.
És hadd dicsekedjek azzal, hogy választókerületem központjában, Zalaegerszegen most azon dolgozunk, hogy egy új szívcentrum épüljön, azon dolgozunk, hogy egy nagy cég egy 500 fős munkahelyteremtő beruházást fog indítani. Ezért érdemes felkelnünk mindennap és ezért érdemes dolgoznunk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból. - Korózs Lajos hangosan tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me