KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Lassan befejeződik az iskola, és a gyermekek (Zaj. - Az elnök csenget.) százezrei mennek vakációra. Sajnos hazánkban az a nagyon szomorú helyzet, hogy nem minden gyermeknek boldog a nyár. Ma Magyarországon több százezer gyermek nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, ma hazánkban rengeteg kisgyermek egyszerűen éhezik.
Világos mindannyiunk számára, hogy az a gyermek, aki nem jut megfelelő táplálékhoz, csökken a fejlődésének üteme, az alultápláltság kihatással van az egészségügyi állapotára, szellemi fejlődésére, ez később kihat az iskolai teljesítményre, az iskolában eltöltött sikereire. Ez a korgó gyomor állapota. Amiatt, hogy ma ezek a gyerekek nem jutnak megfelelő ételhez, óriási árat fognak fizetni szinte egész életük során. És ha továbbgondoljuk, a hűvös racionalitás világába evezve könnyen belátható, hogy az emberi szenvedés bizony gazdasági károkat is fog okozni hazánknak. A táplálék hiánya felnőttkorban olyan betegségekhez vezet, amelynek gyógyítása nagyon sokba fog kerülni mindannyiunknak, már ha lesz még bármilyen állami szolgáltatás, hiszen óriási mértékben zuhan az állam által biztosított szolgáltatások minősége hazánkban.
Az adatok jól mutatják és tünetként visszaigazolják az önök tehetetlenségét ezen a területen. A gyermekekkel rendelkező családok majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben Magyarországon, hogy nem tudták a szükséges élelmiszereket megvenni maguknak és szeretteiknek. Ma a gyerekek több mint egynegyede a szegénységi küszöb alatt él hazánkban. Ennél is rosszabb a helyzet, ha az UNICEF Magyar Bizottsága által végzett kutatás eredményeit nézzük, amely szerint a magyar gyerekek körében 2009-hez képest nőtt a jólétükben veszélyeztetettek aránya. Ez azt jelenti, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) jelenleg minden második gyerek nélkülöz valamilyen szempontból Magyarországon.
Végezetül azt kérdezem a miniszter úrtól, unos-untalan azt a kérdést kell feltennem, hogy önök minek és kinek kormányoznak, ha még az éhező gyermekek szájába sem tudnak ételt juttatni.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me