DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én úgy látom, hogy indulatoktól nem volt mentes, de hasznos volt a vita abból a szempontból, hogy világosan meg tudta fogalmazni a kormánypárti képviselők jó része azt, hogy ez a törvényjavaslat arról szól, hogy miképpen lehessen biztonságosan, hatékonyan és nagyon szűk határidőn belül megvalósítani a Paksi Atomerőmű kapacitásbővítését.
Ez a törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy egy olyan jogi környezetet teremtsünk, ami egy alkotásra ösztönöz, ez az alkotás a kapacitásbővítés. Eddig az ellenzéki sorokból azt hallottuk, hogy mi és hogy és nem, és például Heringes Anita képviselő asszonytól, aki paksi, még a mai vitában sem hangzott el, hogy igen, kérem szépen, én paksi létemre és országgyűlési képviselőként és MSZP-s országgyűlési képviselőként támogatom a Paksi Atomerőmű kapacitásbővítését. Helyette inkább arról beszélt, hogy számára fontosabb a szlovákiai atomerőmű kapacitásának a bővítése (Heringes Anita: Nem értette, államtitkár úr?), mert azzal többet foglalkozott, mint a Paksi Atomerőmű kapacitásbővítésének a mikéntjét tartalmazó törvény tartalmával. (Heringes Anita: Maguk ennyit értenek meg ebből!)
Én azt látom, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy ez egy megalapozó törvény, a beruházást megalapozó törvény, és azt szolgálja, hogy egyértelmű viszonyok legyenek mind a beruházás során, mind az engedélyezés során, mind a titkosítással kapcsolatos kérdésekben is.
Valóban az a szándékunk, hogy amennyire lehet és szükséges, csak olyan mértékben szolgálja ez a titkosításról szóló rendelkezés azt, hogy műszaki és üzleti adatokat elzárjunk a közérdekű adatok sorából. De nem az egészet, és nem azokat a lényeges kérdéseket, amelyek alkalmasak arra, hogy megnyugtató módon, átláthatóan építsük fel ezt a történelmi, korszakos beruházást, amire igencsak nagy szükségünk van. Nagy szükségünk van azért, mert a 2030-as éveket követően Európában energiaéhség fenyeget, amelynek egyik legfontosabb és legbiztosabb megoldója a Paksi Atomerőmű kibővített kapacitása.
Én ezért köszönöm a vitában elhangzott támogató megnyilvánulásokat, és arra kérem az ellenzéki képviselőket, hogy ismételten figyelmesen olvassák el az előterjesztést, és akkor remélhetőleg, ha a józan ész kerekedik fölül az önök gondolkodásában, akkor teljes mértékben támogatni tudják a javaslatot, amely biztosítani tudja a Paksi Atomerőmű kapacitásbővítésének hathatós, mindannyiunk számára biztató, jövőt mutató kivitelezését.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me