DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is azt szögezzük le, hogy Paksnak csak alternatívája van. Kettő: az a paktum, amit tavaly Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal megkötött, önmagában veszélyezteti Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit. Az a helyzet, Tuzson képviselőtársam, hogy lehet, hogy az ön fejében vagy a szándékai szerint az van, amit itt ön mond, előttünk viszont nem ez fekszik. Nem sorolom fel idő hiányában az egész szégyenletes paktum címét, de itt az van, hogy az egyezmény előkészítésével, megkötésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok, amik az infotörvény ilyen és ilyen pontjára figyelemmel közérdekű adatként nem ismerhetők meg. (Tuzson Bence ingatja a fejét.) Nem az van, de nem az van, Bence!
Nem az van odaírva, hogy azok az adatok, amik egyébként nemzetbiztonsági érdeket sértenek, nem így van kodifikálva. Az, hogy mi az, ami az infotörvény alapján szellemi tulajdonjogot vagy nemzetbiztonsági érdeket sért, ez gyakorlatilag bármi lehet. Lehet az ügyvédi szerződés, adott esetben lehet egy olyan médiamarketing-szerződés, amit még annak idején Gyurcsány Ferenc cége kötött meg a Paksi Atomerőművel, hiszen az is szolgálja ugyebár a beruházás megvalósulását.
A másik, amit Cseresnyés képviselő úr valótlanul állított, hogy ez nem vonatkozik a környezeti információkra. Dehogynem! Hogyha elolvassa a környezetvédelmi törvényt vagy az aarhusi egyezmény definícióit, gyakorlatilag szinte minden, lehet, hogy az ügyvédi szerződés nem, de azon kívül gyakorlatilag minden, ami ezzel a hazaáruló paktummal összefüggő információ, az bizony környezeti információ. Ez a helyzet, környezeti információkat korlátoznak. Miután a törvények, akár az államivagyontörvény, akár az aarhusi egyezmény azt mondja, hogy korlátozhatóak, nem lehet idehozni egy olyan javaslatot, ami gyakorlatilag parttalanul lehetővé teszi azt, hogy nemzetbiztonsági érdekre, szellemi tulajdonjogra hivatkozva letitkosítsanak mindent. Hát láttam én már olyan marhaságot, hogy ügyvédi szerződésre, ilyen-olyan bonyolult szerződésre is közlik, hogy szellemi tulajdon. Nincs ilyen! Nincs ilyen!
Tuzson képviselő úr, az a helyzet, hogy lehet, hogy az ön szándéka nem ez, amiről önök holnap meg fogják nyomni az igen gombot, az lehetővé teszi, hogy itt minden titokban maradjon. Titokban maradjon az, hogy önök hogyan kívánják ezt a 4000 milliárd forintot három részre osztani; hogyan kívánják önök Magyarországot három részre osztani. Hiszen ez a sztori arról szól, feltettem a kérdést, hogy igazam van-e vagy sem, Aradszki államtitkár úr kitérő választ adott. Úgy kapnak önök nyilván zöld lámpát majd Brüsszeltől, hogy beengednek nyugati befektetőket, a Gazprom is jól jár, és a MET-et is ki lehet fizetni. Jól fognak járni a nyugati befektetők, jól fog járni a Gazprom, jól fog járni a MET, vesztesek a jövő generációk, vesztesek a magyar adófizetők. Ez a helyzet. És önök nem kívánják azt, hogy itt a színfalak mögé lehessen látni.
Ez egy olyan paragrafus, államtitkár úr, amelyik lehetővé teszi, hogy bármikor, amikor önök azt gondolják, le lehessen titkosítani bármit. Hiába rázza a fejét, higgye el, államtitkár úr, én műszaki dolgokban nem fogok önnel vitába szállni, higgye el, éppen elég pert vittem a Paksi Atomerőművel szemben is közérdekű adatok, környezeti információk kiadása iránt. Onnantól kezdve, hogy a parlament megszavazza azt, hogy nemzetbiztonsági érdekből a biznisszel kapcsolatos üzleti és műszaki adatok nem megismerhetőek legyenek, elég az, ha jön egy pecsétes papír valami nagykutyától, hogy azt mondja, hogy nemzetbiztonsági érdeket sért, mondjuk, hogy melyik ügyvédi irodával szerződnek.
A bíróságnak mérlegelési joga sincsen, államtitkár úr, értse már meg! Ha valaki, aki a szerződés szerint diszponál az egész beruházás felett, annyit állít egy magyar bíróság előtt, hogy nemzetbiztonsági érdeket sért az, hogy hogyan tolják ki a nagy lóvét akár a haveroknak, itt a MET-nek, akár nyugatra, akár keletre, erre azt mondják, hogy ez nemzetbiztonsági érdeket sért, innentől kezdve a bíróságnak nincsen mozgástere. Ez a helyzet. Ez a helyzet, államtitkár úr! Akkor ne tetszettek volna így kodifikálni, és az is meglehetősen mulatságos, hogy Lázár János még korábban, decemberben azt mondta, hogy itt az Európai Bizottság elvárásai miatt itt aztán minden rettenetesen átlátható lesz.
Ön, államtitkár úr azt mondja, hogy aki arra kíváncsi, hogy ki építi, ki a fővállalkozó, ki van kint a területen, ki az alvállalkozó, azt a teljes nyilvánosság előtt meg tudja majd nézni. Innentől kezdve erre mi a garancia, államtitkár úr? Ön ezt nyilatkozta, ezt a törvényt holnap elfogadják. Ha ön holnapután azt mondja, hogy az alvállalkozó kiléte nemzetbiztonsági érdeket sért, esetleges szerződés valakinek a szellemi tulajdonát sérti, innentől kezdve nincsen pardon, az van, hogy minden titkos.
Egész egyszerűen a saját szavát szegi meg, államtitkár úr! Ez a törvény azért egy szégyenletes, cinikus valami, mert lehetőséget biztosít arra, hogy mindent titokban tartsanak, hogy hogyan lopják ki az emberek szemét. Erről van szó. (Szilágyi György és Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me