HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Önöknek - most már többször bebizonyosodott - a Paksi Atomerőmű bővítése csupán egy üzlet, hiszen még a felelős miniszterük, Lázár János is elmondta, hogy az ő portfóliójában nincsen benne az energetika. Csak egy kérdés: akkor a Paksi Atomerőmű bővítése önök szerint milyen kérdés, ha nem energetikai? De kezdünk sajnos rájönni, hogy önöknek ez tényleg csak pusztán üzlet és semmi több.
Önök titkosítják harminc évre az engedélyezési és előkészítési anyagokat Pakssal kapcsolatban, sőt még a vállalkozói szerződéseket is. Uraim, maguk leszavazták a módosítóinkat múlt hét hétfőn, amelyek pont a közbeszerzésről és a titkosításról szóltak volna, majd már kétszer elutasították az eseti bizottság létrehozását, amely a Paksi Atomerőművet felügyelte volna. Ha nincs mit titkolniuk, akkor miért nem engedték át ezt a bizottságot?
Nagy arroganciával ott a Gazdasági bizottságon azt mondta éppen a levezető elnök úr, hogy majd kérjük meg Bencsik urat, aki az energetikai albizottság vezetője, hogy akkor hívja össze ő a bizottságot Pakssal kapcsolatban. De mikor, uraim? Majd amikor titkosítanak mindent, hogy már ne legyen miről beszélnünk? És az a kérdés ugye, hogy önök azért kívánnak titkosítani, mert titkolni kívánnak valamiket. Mert itt már csak ez az egy kérdés merül fel, hogy önök el akarják titkolni, hogy kikkel és milyen szerződéseket kötnek és mekkora összegekre.
Azt, hogy az elmúlt öt évben nem tettek semmit a bővítéssel kapcsolatban, pontosan elmondta Lázár János úr, aki azt mondta, amikor megkérdeztem, hogy akkor a kutató-fejlesztő reaktor, a gazdaság előkészítése, a vállalkozók fejlesztése, a terület előkészítése megtörténik-e, hogy igen, tervezzük. Csak, uraim, öt éve tervezik, ez az öt év elvesztegetett öt év, ami alatt egy mérnökgenerációt tudtak volna képezni erre, de nem tettek önök semmit, csak egy üzletnek tekintik a Paksi Atomerőmű bővítését.
És akkor lenne egy nagyon érdekes kérdésem és felvetésem. A tavalyi év végén felröppent a hír, hogy majd az MVM és a MOL megvásárolja a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját, amit még nem fejeztek be. Az a kérdés merül fel - csak így egyszerű újságolvasóként is -, hogy azért szól a titkosítás, hogy majd egyébként a titkosítás alatt ezeket a pénzeket nem Paksra kívánják elkölteni. Önöknek fontosabb a mohi atomerőmű, mint a Paksi Atomerőmű? És egyébként nagyon sokat elmond, hogy ma egyetlen Tolna megyei képviselő sem ül itt, mert ők tudják, hogy nem fognak tudni az embereik szemébe nézni, nem tudnak majd a mérnökök szemébe nézni és a vállalkozók szemébe nézni, mert Tolna megyében nincs olyan település, ahonnan ne dolgoznának a Paksi Atomerőműben. Nem fognak tudni a szemükbe nézni, főleg akkor nem, ha holnap ezt a 30 éves titkosítást megszavazzák.
Tudják, az a legnagyobb baj, amikor technikai jellegű módosítónak nevezzük azt, hogy 15-ről 30 évre emeljük a titkosítást. Tényleg az a kérdésem, hogy önöknek mi a fontosabb: ha az MVM megvásárolja a szlovák energetikai céget, és a mohi atomerőmű is benne lesz ebben a csomagban, akkor az a fontosabb, és arra kívánják költeni majd a pénzt, vagy Paks lesz a fontos és a magyar emberek?
Hazafiak vagy nem? Ez a kérdés, államtitkár úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(18.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me