KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Reagálni szerettem volna a Tuzson képviselő úr által elmondottakra, mégpedig azért, mert ő jogosan egyébként figyelmeztette a szocialista képviselőket, hogy több szerénységet tanúsítsanak Paks ügyében, ami a korrupciós ügyeket illeti. Azonban én visszadobnám a labdát, és a szocialisták mellett a Fidesz figyelmét is felhívnám arra, hogy az elmúlt öt évben, ugye, már ők voltak kormányon, és a Paksi Atomerőműben is az ő háttérgazdasági érdekeltségeik voltak jelen, és akár a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot nézzük vagy akár a Paksi Atomerőműben bedolgozó külsős háttérvállalkozásokat, bizony a korrupció nemcsak a szocialista kormány idején, de nagy valószínűséggel, sőt erősen valószínűsíthetően az elmúlt öt évben is jelen volt. Hiszen, ahol ilyen mennyiségű állami pénzek vannak, ott előbb-utóbb sajnos akarva-akaratlanul, de megjelenik a korrupció is, ezért azt mondom, hogy a Fidesz részéről is több szerénységet és alázatot tanúsítsanak.
Én azért kíváncsi lennék arra, hogy ha a Központi Nukleáris Alapban fellelhető vagy állítólagosan fellelhető összeget hirtelen mobilizálni kéne, vagy valamire fel kellene használni, akkor mi volna a reakció, hiszen ez egyfajta virtuális pénz, és vagy van, vagy nincs. Ezt most csak valószínűsíteni lehet. Mindenesetre több óvatosságot ebben az ügyben is!
Ami pedig a terrortámadást illeti, ne nevettessék ki magukat, képviselőtársaim, senki nem mondta, hogy a Paksi Atomerőmű vagy bármilyen nukleáris létesítmény ellen nem kísérelhetnek meg terrortámadást. Ugyan az elmúlt 30 évben a jelenlegi működő paksi blokkok ellen semmi ilyesmiről nem tudunk, hogy történt volna akár csak kísérlet is, tehát valószínűleg a jelenleg hatályos szabályok a titkosítással kapcsolatban vagy a nemzetbiztonsági intézkedésekkel kapcsolatban tökéletesen alkalmasak arra, hogy megvédjék ezt a nukleáris létesítményt. Ez a 30 évre szóló titkosítás egészen biztos, hogy nem erről szól. Önök maguk mondták el, hogy ebben nem kötelező jelleggel, de a lehetőséget, a felhatalmazást megadja a parlament, hogy üzleti és műszaki titkokat 30 évre titkosítsanak.
(19.00)
Itt nem arról van szó, hogy teszem azt, hol őrzik a nukleáris fűtőelemeket, vagy terrortámadás esetén veszélyessé váló információkról, vagy hogy azok a műszaki paraméterek milyenek és hogy néznek ki, amelyek alapján egy terrortámadást végre lehetne hajtani az atomerőmű ellen; ezek szerintem jelen pillanatban sem nyilvánosak, a jelenlegi jogszabályok alapján se.
Úgyhogy én azt mondom, hogy jelen pillanatban, ha nem alkalmas a jogszabályi környezet, azt nem itt és most, ennek a törvényjavaslatnak a keretében, egyébként egy utólagosan benyújtott módosító indítvány keretében kell orvosolni, hanem akkor meg kell hozni a szükséges döntéseket más formában, és még egyszer elmondom - ahogy már elmondtam -, a társadalmi igények is azt mondják, hogy sokkal átláthatóbban kell egy ilyen horderejű beruházást végrehajtani.
És ha valóban titkosítani kell, akkor ott van az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága, ahol C típusú átvilágítással rendelkező országgyűlési képviselők ülnek, akik el tudják dönteni, hogy mi az az információ, amit titkosítani kell, és mi az, ami az ország nyilvánosságára tartozik. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me