TUZSON BENCE

Full text search

TUZSON BENCE
TUZSON BENCE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Legfontosabbnak azért ebben az ügyben azt tartjuk, és arra kell koncentrálnunk, hogy az emberek biztonsága mindenképpen megvalósuljon. Ezért fontos az, hogy ha ilyen titkosítási szabályokról beszélünk, akkor olyan, jól körülírt titkosítási szabályok legyenek, amelyek arra vonatkoznak, és csak arra vonatkoznak, ami az emberek biztonságával kapcsolatos. Ezért nem véletlen az, hogy nemzetbiztonsági okból engedi meg ez a jogszabály a titkosítást, és természetesen a szerzői és szomszédos jogok még beletartoznak, de nyilván a legfontosabb - és a fókusz ezen van - a nemzetbiztonsági adatok titkosítása, olyan adatoké, amelyek veszélyesek lehetnek nemzetbiztonsági szempontból.
Ezek az adatok terminus technicus alapján, tehát jogi fogalom alapján kétfélék lehetnek, mint elmondtam, lehetnek műszaki adatok, amelyek kifejezetten az erőművel kapcsolatosak, és amelyek azt mondják meg, hogy bizonyos ponton, mondjuk, hol nem szabad megtámadni azt az erőművet, vagy hol vannak a gyenge pontjai egy ilyen erőműnek. A másik, amit üzleti adatnak nevezünk - de mondom, ez egy jogi terminus technicus -, azt jelenti, hogy lehetnek olyan eljárásrendek, amik ugyan nem minősülnek műszaki adatnak, de ugyanúgy nemzetbiztonsági szempontból veszélyesek lehetnek. Erre a két körre terjed ki ilyenformán egységesen ez a szabályozás, ez ennek a lényege. És az, hogy ez a titkosítás 30 éves, ez az erőmű élettartamához kapcsolódik, tehát hogy mennyi ideig fog tudni működni ez az erőmű. Erről szól tehát ez a szabályozás, és erről szól ez a biztonsági szabályozás, mert nyugodtan nevezhetjük ezt biztonsági szabályozásnak, hiszen a lételeme, a legfontosabb része az, hogy ez az erőmű biztonságosan tudjon működni.
Ezért fontos ez, és ezért fontos az is, hogy az európai szabályozást kell e tekintetben követni, és azt, hogy Európában milyen minták vannak ebből a szempontból. Hiszen vannak olyan országok, ahol sokkal több, már régóta működő erőmű van, aminek a szabályait, a szabályozását érdemes átvenni. Érdemes odafigyelni ilyenkor a francia szabályozásra, hogy ott milyen alapon engedik meg a titkosítást, vagy éppen a finn példára, ami nagyon hasonlít a magyar rendszerhez, és ahol a titkosítási szabályok is nagyon hasonlóak a magyar titkosítási szabályokhoz.
Tehát ebből a szempontból a legfontosabb az, hogy a magyar emberek biztonságára koncentráljunk, figyeljünk oda arra, hogy biztonságosan tudjon működni egy ilyen atomerőmű, és erre vonatkoznak ezek a mostani szabályok is. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me