DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, hogy már-már unalomba fullad ennek a törvényjavaslatnak a vitája, hiszen egy huszárvágással megoldott egy olyan belső konfliktust, amely a Fideszen belül alakult ki még az év elején. De azért engedjék meg, hogy emlékeztessem önöket erre a folyamatra, illetve arra, hogy még tavaly év végén az úgynevezett pénzügyi salátatörvény keretében beérkezett egy javaslat, amely arról szólt, hogy ezt a jövedéki biztosítékot 22 millió forintról 150 millió forintra kívánta emelni az előterjesztő.
Mi már akkor kiabáltunk és felhívtuk a figyelmet arra, hogy a trafikmutyi, a dohány-nagykeres-kede-lem, a dohánymutyi átszervezése és megszervezése után következik az úgynevezett italmutyi, merthogy már a kormány egyik képviselője is jelezte, hogy a meglévő vállalkozások közül 4-5 vagy 5-6 vállalkozás tudna talpon maradni, ők tudnák csak ezt a jövedéki-biztosíték-mértéket, a 150 millió forintot befizetni, illetve felmutatni vagy bankgaranciában bemutatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.
(17.50)
És láss csodát, ha az ember utánanéz, akkor ezek a legnagyobb ital-nagykereskedők valamilyen módon a Fideszhez közel álló vállalkozások, vagy ilyen vállalkozásoknak szállítanak be. Ez a kormányvélemény is azt erősítette meg, hogy azok a kis családi vállalkozások, amelyek bizonyos speciális termékek kereskedelmével foglalkoznak, teljesen ellehetetlenülnének, tehát több száz család került volna bajba és kellett volna megszüntetnie ezt a tevékenységet.
Majd a Törvényalkotási bizottság elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Gulyás Gergely észlelte ezt a problémát, és beterjesztett a Törvényalkotási bizottság egy olyan módosító javaslatot, amely arról szólt, hogy egy úgynevezett adóztatás, illetve sávos mértékű jövedéki biztosíték nyújtása kerüljön meghatározásra a törvényjavaslatban, tehát minél alacsonyabb árbevételnél minél alacsonyabb szintű jövedéki biztosítékot kellett volna bemutatni. S valóban, a Törvényalkotási bizottságban bizonyos személyek különböző tippeket adtak a Törvényalkotási bizottság elnökének, hogy ez milyen mértéket öltsön. Végül is ez a döntés a bizottságban megtörtént.
Majd egy következő törvényalkotási bizottsági ülésen, ahol Gulyás Gergely nem volt ott, Balla alelnök úr vezette azt az ülést, és az ő szájából hangzott el, hogy egy formális javaslatot kell hogy a Törvényalkotási bizottság megszavazzon, szünetet is rendelt el, majd kiosztott egy új anyagot, amelyben, láss csodát, januárra kiderült, hogy újra az a 150 millió forint szerepelt, amit be kell mutatni biztosítékként. Itt akkor kialakult egy vita a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és Gulyás Gergely között. Mi ezt fideszes korrupciós belháborúnak neveztük, amiből végül is egy huszárvágással jött ki Lázár János és nyújtotta be ezt a törvényjavaslatot, hogy akkor nem is az eredeti mértékre, a 22 millió forintra, hanem 10 százalékkal alacsonyabb mértékben, 20 millió forintra csökkenti ezt a jövedéki biztosítékot.
Nyilván üdvözölni lehetne ezt a javaslatot és törvénymódosítást, ha nem ismernénk ennek az előéletét és előtörténetét. De engedjék meg, bár nincs itt Gulyás Gergely alelnök úr, elnök úr, itt szeretném megköszönni neki, hogy végül is a kardoskodásának és a javaslatának köszönhetően a magyar vállalkozók, amelyek ital-nagykereskedéssel foglalkoznak, most kedvezőbb helyzetbe kerülnek. Örülök neki, hogy ebből a harcból ő jött ki győztesen, és nem arról kell vitatkoznunk, hogy milyen Fidesz közeli ital-nagykereskedők fogják majd ennek az üzletágnak a hasznát learatni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me