L. SIMON LÁSZLÓ

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ
L. SIMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen képviselőtársaim hozzászólását. Ugyanakkor szeretném egyértelművé tenni azt, hogy a bizottsági jelentés vitáján vagyunk, önök pedig megismételték azt, amit elmondtak az általános vitában. A parlamentben vannak szabályok, önök figyelmen kívül hagyják ezeket a szabályokat, és másról beszélnek, mint ami a mai vita tárgya. Minthogy a bizottsági jelentésben gyakorlatilag nincsen semmi, önök megspórolhattak volna fél órát az életünkből, hogy a politikai lózungjaikat ne ismételgessék fölöslegesen a parlamentben. De ha már megtették, akkor kénytelen vagyok én is válaszolni néhány dologra.
Tóth Bertalan képviselőtársamnak azt tudom mondani, hogy a trafikmutyitól az italmutyiig mindenféléről beszélt, egyes-egyedül a globális felmelegedés nem került elő a problémák között (Dr. Schiffer András folyamatosan közbeszól.), és nem tette azt is a mi vállunkra. Mindenesetre szeretném képviselőtársamnak megemlíteni, hogy ha itt valójában igaz lenne az a tényleg durva és visszautasítandó vád, hogy fideszes korrupciós belháborúnak vagyunk részesei, akkor nem ez az eredmény született volna, mint ami végül is születik, hogy még a korábbi évek gyakorlatától eltérően is vagy ahhoz képest is csökkentjük a jövedéki biztosíték mértékét.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Képviselőtársaimnak ajánlom figyelmébe, amit miniszterelnök úr elmondott ma a vitában, határozottan visszautasítjuk, hogy a különféle szocialista mutyinagyvállalatokat védő szocialista képviselők igazítsanak itt bennünket vagy tegyenek itt bennünket helyre.
Tisztelt Képviselőtársam! Akárhogy is nézzük, ezt az előterjesztést Lázár János miniszter úr és én nyújtottuk be, nem Gulyás Gergely képviselőtársunk. Ön megköszöni Gulyás Gergelynek azt, amit mi nyújtottunk be, és ami arról szól, hogy csökkentsük 22-ről 20 millióra a jövedéki biztosítékot, és ne legyen az az eredeti javaslat, amivel mi sem értettünk egyet. Nem is értem, hogy miért és mit köszön meg, tisztelt képviselőtársam!
Z. Kárpát Dánielnek azt tudom mondani - ha csak az lenne benne, hogy csökkentjük a jövedéki adót, akkor az támogatható lenne -, képviselő úr, nyugodjon meg, csak ez van benne. Nincs benne más. A törvényjavaslatban ez van benne. Amiről önök beszélnek, az a történelem, az a múlt, az a politika. De a törvényjavaslat egy szikár törvényjavaslat, és annyi van benne, hogy csökkentsük 20 millió forintra az italkereskedők esetében a jövedéki biztosíték mértékét. Képviselő úr, olvassa el a törvényjavaslatot, és akkor látni fogja!
Mi az, hogy látszólagos teherkönnyítés? - mondja Z. Kárpát Dániel. Nem, képviselő úr, ez valóságos teherkönnyítés, hiszen nem kell 22-t fizetni, hanem csak 20-at, vagy a korábbi tervezetthez képest nem kell 150 milliót fizetni, csak 20-at. Ez egy valóságos teherkönnyítés, tisztelt képviselőtársam.
Schmuck képviselő asszonynak pedig azt tudom mondani, hogy ha a sávos rendszer jobb lett volna, akkor tetszett volna benyújtani módosító indítványt. Miért nem dolgozott ki egy módosító indítványt, és nyújtotta be? Akkor lehetett volna érdemben arról vitatkozni, amit egyébként most ön hiányol. Nem nyújtottak be képviselőtársaim módosító indítványt, akkor nem értem, hogy mi mellett érvelnek. Ez egy olyan törvényjavaslat volt, amit nyugodtan lehetett volna továbbdifferenciálni. Ha önök azt gondolják, hogy egy nagyobb árbevételű italkereskedő esetében a nagyobb biztosíték garantálása indokolt lehet, ez egyébként egy elfogadható érvrendszer, akkor tetszettek volna benyújtani egy olyan alternatív javaslatot, ami a mi javaslatunkat árnyalta volna.
Egyetlenegyet tudok mondani, hogy ebben a helyzetben egy biztos: a jövedéki biztosíték mértékét két kormánypárti képviselő akarja csökkenteni 22 millióról 20 millió forintra, és hála a Jóistennek, a kormány, ahogy ezt a múltkori ülésen Tállai államtitkár úrtól hallottuk, és ahogy az előbb hallottuk László Tamás képviselőtársunktól, a parlamenti kormánypárti frakciók is támogatják. Abban bízom, hogy nem fognak kibújni itt képviselőtársaim a holnapi szavazáskor ez alól, és valóban támogatni fogják ezt az ésszerű és korrekt javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me