SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy már az előző vitában is elmondtuk a jelen törvényjavaslatról, maga az, ahogyan ez a kijavítandó jogszabály született, a fideszes törvényalkotásnak az állatorvosi lova, a selejt bosszúja, sokadik felvonás. Előkészítés és az érintettekkel való egyeztetés nélkül valakik valamilyen oknál fogva beterjesztettek egy javaslatot, amely rengeteg kereskedőt tehetett volna tönkre. Majd amikor a hiba kiderült, hiába próbálkozott egy fideszes képviselő a kijavításával kétszer is, ragaszkodtak a rosszhoz.
Az intézkedés ugyanis nemcsak a piacon okoz kárt, hisz a kvázi monopolhelyzetbe kerülő nagykereskedők megemelhetik az árakat, míg a tönkrementeknél igen sok munkahely megszűnik, de a költségvetés is veszít a csökkenő foglalkoztatás és a kevesebb befizető cég miatt.
Természetesen az is lehetséges, hogy a javaslat nem volt véletlen. Ez is eszünkbe jutott. Egy lobbicsoport akarta így kiiktatni a konkurenciát egy becsempészett paragrafussal. Ebben az esetben az, hogy a józan ész ellenére ragaszkodtak hozzá, nem dilettantizmusnak, hanem sokkal súlyosabb dolognak tűnt. A parlament napirendjére nem került a másik, ugyanezt a hibát javító módosító javaslat, amit Gulyás Gergely nyújtott be T/2520. számon. Az LMP véleménye szerint a helyzet rendezését pedig sokkal jobban szolgálná az a sávos rendszer, amely ebben a javaslatban van. Magasabb forgalomnál indokolt a magasabb jövedéki biztosíték, mert nagyobb a költségvetés kockázata.
(18.00)
Jelen előterjesztést az LMP jobb híján megszavazza, hiszen ez óriási hibát javít ki, 150 millióról 20 millióra csökkenti a jövedéki biztosítékot. Ugyanakkor a biztosíték mértékének változtatgatása mellett ismét felhívnánk a tisztelt kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy ennél több gond is van a jövedéki biztosítékkal. Jelzések szerint a befizetések ellenőrzése és az ebből következő szankciók érvényre juttatása akadozik. Hiába hoznak bármilyen szabályt, ha nem tudják betartatni. Ezért javasoljuk, kevesebb ötletszerű módosításokat nyújtsanak be a jövőben különböző területek hirtelen átalakítására, és több energiát fordítsanak a meglévő szabályok betartására, betartatására, a rendszer működtetésére. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me