Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha csak annyi feküdne előttünk, amit itt megpróbált az előterjesztők egyike előadni, hogy a jövedéki biztosíték mértéke 10 százalékkal csökken, akkor valóban két mondatban el lehetne intézni, hogy ezt mindenki támogatja. De a helyzet ennél egy kicsit bonyolultabb. Mi ezt támogatni fogjuk a kis- és közepes méretű és elsősorban a családi gazdálkodó egységek miatt, akár közvetlenül, akár közvetett módon érintettek ebben az iparágban.
De azért egészen elképesztő kettős érzéseket kelt az emberben az, ami itt történt. Egyrészt az, hogy a Fidesz-KDNP teljesen átgondolatlanul merészelte 150 milliós tételre emelni - vagy legalábbis megpróbálkozni ezzel egy gondolatkísérlet erejéig - azt a terhet, ami által valóban öt-hat nagy Fidesz közeli cég kezébe került volna lényegében ez a teljes szegmens. És elmondható az, hogy annyiban nem értek egyet az MSZP felvetésével, hogy önmagában az, hogy a jövedéki biztosíték mértéke most 10 százalékkal csökken, nem garantálja azt, hogy nem Fidesz közeli cégcsoportok kezében lesz ez a teljes iparág, pusztán az esélyét teremti meg annak, hogy adott esetben más is beférkőzhet erre a piacra, és nem öt-hat nagy társaságról beszélünk, hanem pár tucatnyi kicsiről hosszú távon.
De azért az elmondható, hogy az az átgondolatlanság, amivel hozzányúltak ehhez az egészhez, hogy próbáljunk be egy koncepciót, miszerint 22 millióról felmegyünk 150-re, aztán most a 22-ről áttételesen lemennek 20-ra, és ezt csökkentésként adják elő, legalábbis érdekes huszárvágás, de azt mindenképpen bizonyítja, hogy elképesztő átgondolatlanság zajlik bizonyos kormányzati előterjesztések kapcsán, és ezt nem először tapasztalhatjuk. Amikor a tranzakciós illeték kapcsán nyújtottak be beadványokat, aztán módosították azokat, amikor földügyekben nyújtottak be beadványokat és módosították azokat, de talán az adóügyek a leginkább tipikusak ezen a téren, tehát a kormányzat adópolitikája a leginkább a követhetetlenek közé sorolható. És egészen elképesztő módon nagyon sokszor előfordult, önök harmincvalahány adótípussal vették át 2010-ben a kormányzást, most már 45 felé tartunk, tehát amellett, hogy új adótípusok jelennek meg, a régiekkel való folyamatos variálás egy olyan gazdasági környezetet, gazdálkodási környezetet eredményez, aminek egy következménye az előttünk fekvő előterjesztés.
Bedobnak egy többszörös számot, aztán majd lesz valami, megnézzük, hogy reagálnak a piaci szereplők. Hát úgy reagáltak, ahogy, hogy önöknél még házon belül is kitört a háború emiatt, hiszen a Lázár János-féle javaslat köszönő viszonyban sincs a Gulyás Gergely-félével. És látható, ahogy az önök sávos javaslata elbukott, és most talán egy kicsit ember közelibb, vállalkozó közelibb javaslat jött be, ez azért tanulságokkal szolgál az önök számára, s nagyon remélem, hogy most még képesek belátást gyakorolni. De úgy lett volna tisztességes felvezetni ezt az egész módosítást, ha azt mondták volna, hogy megpróbálták, megvizsgálták a helyzetet, belátták, hogy elrontották, önkritikát gyakorolnak - mert önök is képesek a tévedésre, ezt egyébként nagy emberek be tudják látni -, és miután a tévedésüket korrigálták, most letesznek az asztalra egy módosított verziót, amivel kapcsolatban kérik az ellenzék támogatását, hiszen egy össznépi támogatással nyilvánvaló módon ez a piaci szegmens sokkal jobban tud működni, mintha csak a kétharmad erőszakolja rá az akaratát újfent.
Tehát azt kell mondjuk, gratulálunk ahhoz, hogy önkritikát tudtak gyakorolni. Sokkal szebb lenne az, ha ezt szavakban is kifejeznék, és nem csak nekünk kéne hozzágondolni, beleérezni, kifejezni önök helyett. Még egyszer mondom, a magyar vállalkozók és a magyar családok megmaradása, megélhetése érdekében a Jobbik természetesen támogatni fogja ezt a látszólagos teherkönnyítést. De ennek hosszú távon akkor van értelme, ha ez a teljes üzletág nem kerül lenyúlásra, s nemcsak úgy, hogy nem kerül öt-hat nagy cég kezébe, de igenis engedik élni a kicsiket, engedik élni a más pártállásúakat, és egyáltalán azokat a gazdasági szereplőket, akik nem voltak eddig bekötve a hálózatba. Tehát ne úgy diverzifikálják a rendszert, hogy végül egy oligopol helyzetben pár nagy diktál, és a kicsik elpusztulnak vagy beolvadnak.
Tehát a magyar kisvállalkozók érdekeinek és a közepes méretűeknek kell alárendelni minden kormányzati cselekvést, az ellenzék nyilvánvaló módon csak ehhez tud adni felhatalmazást. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me