Ókor

Full text search

Ókor
Felerősödik a Föld szervetlen folyamatainak hatása az életre a földtörténet utolsó 570 millió évében, amikor elkezdődik az élővilág robbanásszerű fejlődése. Ekkorra kialakul a soksejtű állatok számos képviselője, közülük egyesek már szilárd külső burkot választanak ki és benépesítik a sekély tengereket. Az utolsó félmilliárd év hegységképződési időszakai szoros összefüggést mutatnak az élővilág forradalmi változásaival. A mintegy 450-400 millió évvel ezelőtti ún. kaledóniai hegységképződés során a hol emelkedő, hol süllyedő mocsaras tengerpartokon egyes növények alkalmazkodni tudnak a változó viszonyokhoz, majd a szárazföldi életformához, s így meghódítják a kontinensek peremszegélyét, majd a korpafüvek megkezdik a kontinensek belsejébe vezető út „keresését” is. Ez a folyamat – csakúgy, mint a növényeket a szárazföldre követő állatok alkalmazkodása az új környezethez – csak a teljes biztonságot nyújtó ózonpajzs védelmében játszódhat le. Ettől kezdve a növények megváltozatják a szárazföldek lepusztulási folyamatait, kialakítják a talajt, megvédik a felszínt a korábbi igen gyors lepusztulástól. A növényvilág mintegy 100 millió év – geológiai értelemben rövid idő – alatt meghódítja a kontinensek belsejét is.
A kaledóniai hegységképződéshez hasonlóan éles határvonal az élővilág fejlődésében a variszkuszi hegységképződés, mintegy 300 millió éve. Ekkor adják át helyüket az edényes virágtalan növények a nyitvatermőknek, majd néhány 10 millió évvel később az állatvilág jelentős csoportjai is kihalnak, ill. új típusok törnek gyorsan előre.
A variszkuszi hegységképződést követően a kontinensvándorlás folyamata különleges állapothoz vezet: az összes ma ismert kontinens egyetlen szuperkontinenssé áll össze, s az ezeket egykor elválasztó tengerek helyén hegységek emelkednek ki. Az ókor végén az éghajlat is erősen megváltozik: végbemegy – főleg a déli féltekén – az ún. permokarbon eljegesedés. Ez a korábbi trópusi területeken is jelentős lehűlést okoz. Mérete a geológiai közelmúlt jégkorszakáéval vethető össze.
A szárazföldek benépesítése a növényekkel kezdődik. Először barna- és zöldalgák honosodnak meg az árapályöv part felé néző szikláin, később a parti mocsarakban, majd a szilur időszak végén, mintegy 400 millió éve a korpafüvek is megtalálhatók a kontinenseken. Az első szárazföldi növények 40-50 millió év (geológiai értelemben igen rövid idő) alatt vastag törzsű fává fejlődnek. A korpafüvek és zsurlók 10-15 m-re, a harasztokból kifejlődő, fenyőkre emlékeztető, nyitvatermő ősfák 40 m magasra is megnőnek. Az első szárazföldi állatok a tüdővel rendelkező bojtosúszós halak. Erőteljes páros úszóikat minden irányban mozgatni tudják, s e „végtagokkal” képesek szárazföldi helyváltoztatásra is. Belőlük alakulnak ki a kétéltűek. (A bojtosúszósok egyik leszármazottja ma is él). A bojtosúszós halakon kívül már az ókor elején is élnek egyéb tüdős halak, ezek úszói azonban alkalmatlanok a szárazföld meghódítására.
A legősibb – halkoponyájú, de négylábú – kétéltű (kövületét eddig csak Grönland keleti részén találták meg) 1 m-es testhosszúságú, feje aránytalanul kicsi. Nemcsak koponyája, de lapos teste is a halakra emlékeztet. Végtaggá vált egykori úszói segítségével törzsét már fel tudja emelni a talajról.
Az ókor második felében elszaporodnak a mocsárlakó kétéltűek. Az ősföldrajzi változások kedveznek e folyamatnak, hisz a karbon időszakban az ekkori trópusokon óriás kiterjedésű mocsárerdők terpeszkednek. A csapadékdús forró égövi erdőségekben 30-40 m magasra nőnek a pecsét- és pikkelyfák. A talajt mohák és páfrányok szövedéke borítja. E környezetben, amelyben a vegetációhoz méltóan gazdag a rovarvilág is (egyes szitakötők szárnytávolsága 70 cm), fejlődnek ki a kétéltűek egyes csoportjaiból a hüllők. Végtagjaik révén mozgékonyabbak, pikkelyes testükkel pedig védekeznek a kiszáradás ellen. A tojásrakással nagyot lépnek előre a szaporodásban, illetve az utódokról való gondoskodásban is. A legrégibb ismert megkövesedett hüllőtojások kora 280 millió év.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me