Középkor

Full text search

Középkor
Az ókor utolsó időszakában, a perm derekán a növényvilág alapvetően megváltozik. A szárazföldön eddig uralkodó primitív formákat – köztük az uralkodó harasztféléket – kiszorítják a robbanásszerű fejlődésnek induló nyitvatermők. Az állatvilágban végigsöprő kihalási hullám néhány 10 millió évvel később jelentkezik, elsősorban a sekély tengerekben.
Eltűnnek a tengerekből a nagy testű egysejtűek, a háromkaréjos ősrákok (trilobiták), visszaszorulnak bizonyos korall- és tüskésbőrű típusok. A tengeri élővilág tehát valósággal „megtizedelődik”, ugyanakkor az összetapadó kontinensek óriási távlatokat nyitnak a hüllők különböző csoportjai előtt. Emiatt viszont a kétéltűek – elsősorban nagyobb testű, alkalmazkodásra kevésbé alkalmas típusai – eltűnnek a Föld színéről.
A középkor elején az óriási méretű Pangeán (az egységes szuperkontinensen) igen szélsőségesek az éghajlati feltételek. Az északi részeken (a későbbi, kettéválás utáni Laurázián) a szárazságtűrő ősfenyők terjednek el, míg a délsarki eljegesedés hatására a (szintén későbbi) Gondwana nagy területeit fagytűrő Glossopteris-vegetáció borítja. A hüllők egy meghatározott csoportjából alakulnak ki az ókor végén és a középkor elején az emlősök.
A korai emlősök többnyire apró termetűek, s még közel 200 millió éven át szerényen meghúzódnak a felvirágzó új hüllőcsoportok árnyékéban. (Az ókorban is élő hüllőcsaládok 80%-a kihal a perm időszak végén, kb. 240 millió évvel ezelőtt). Az új hüllőcsoportok nemcsak a szárazföldet, hanem a vizeket és a levegőt is meghódítják. Az Ichthyosaurus-félék (vagy halgyíkok) a nyílt tengerek lakói. Cuvier báró, a múlt század híres őslénykutatója ezt írja róluk: „Delfinpofájúak, krokodilfogúak, gyíkfejűek, cetuszonyúak, halcsigolyájúak, aki nem vizsgálta őket, nem hinné el, hogy éltek”. Ők a tengerek legnagyobb gerinces ragadozói, akadnak köztük 15 m-es példányok is. Egész életüket a tengerben töltik, áramvonalas testük torpedóra emlékeztet.
A különböző gyíkok, krokodilok, kígyók ugyancsak a földtörténeti középkorban jelennek meg először.
A madárvilág mellett a hüllők is meghódítják a levegőt. Az első vállalkozók még csak arasznyiak, a középkor vége felé azonban már 15 m szárnytávolságú óriások is akadnak köztük. A testfelépítés, a viszonylag nagy méretű agy és a repülő életmód ellenére mégsem a repülő hüllők a velük csaknem egy időben megjelenő madarak ősei.
Egyre több kutató szerint a Dinosaurusok is melegvérűek. Medencecsontjuk alapján két nagyobb csoportja osztják őket: a hüllőszerű és a madárjellegű medencecsonttal rendelkezőkre. Az előbbiek közé tartoznak a közel 30 m-es testhosszúságot elérő Diplodocus-félék. Ezek, valamint az akár 100 tonnát is elérő kortársaik valószínűleg a mocsarakban laknak, s többnyire növényevők. Ezek az óriás méretű állatok 120 millió éven át élnek.
A hüllőszerű medencecsonttal rendelkező Dinosaurusok közé tartozik minden idők legnagyobb szárazföldi ragadozója, a Tyrannosaurus rex. (Nevének jelentése: a zsarnok sárkánygyíkok királya). Hossza 10 m, két hátsó lábán jár, és – nevéhez méltóan – 5 m magasan hordja a fejét.
Az evolúció ugyancsak döntő fontosságú eseménye a középkor derekán, úgy 150 millió éve, a madarak megjelenése. A madarak őse, az Archaeopteryx, mindössze galamb nagyságú, küllemre félig hüllő, félig madár. Testét tollazat fedi, de hosszú farka a gyíkokéra hasonlít. Fán élt, de még nem lehetett valami kiváló repülő.
A középkor vége felé hasonló események történnek, mint az ókor végén. Az állatvilág egyes csoportjainak kihalását néhány 10 millió évvel most is megelőzi a növényvilág átalakulása, a tűlevelű erdők helyét ekkor veszik át a zárvatermők. Eukaliptuszok, diófák, sőt ősi tölgyek, bükkök, füzek és nyírfák jelennek meg a táj képében, liliomfák és magnóliafélék egzotikus szépségű virágai nyílnak.
A középkor végéig azután sorra kihalnak az utolsó Dinosaurusok, a tengerből eltűnnek az Ichthyosaurus- és Plesiosaurus-félék, a levegőből az óriási repülő hüllők. Az időszak végére a földi éghajlat hűvösebbre fordul.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me