Újkor

Full text search

Újkor
67 millió évvel ezelőtt új felvonás kezdődik az élet színpadán. A Föld történetének ezt a fejezetét eocén – azaz hajnalkor – néven ismeri a geológia. A kihalt hüllőcsoportok helyén egy csapásra megjelennek az addig háttérben meghúzódó emlősök. Ezek azonban szinte törpék mai leszármazottaikhoz képest, az akkori lovak pl. csupán macska nagyságúak. A repülő hüllők kihalása után a levegőt a madarak veszik birtokukba.
Ekkoriban kezd kialakulni Európa mai arculata: az Európát és Afrikát hátukon hordozó kőzetlemezek egymásnak ütköznek, és a köztük hullámzó Tethys-óceán üledéktömegei hegységként gyűrődnek a magasba. Az Ős-Alpok azonban még nem olyan éles éghajlati választóvonal, mint a mai magashegység Európa szívében. A klíma még az Alpoktól északra is szubtrópusi, meleg-nedves. Ezt részben az is okozza, hogy Európa ekkoriban több 100 km-rel délebbre fekszik, mint manapság és csak az eltelt 50 millió év során vándorol mai földrajzi szélességére. Az újkor elején egyébként Európát és Ázsiát, nagyjából a mai Ural hegység vonalában, tenger választja el.
A csontos halak nemcsak a tengereket népesítik be, hanem csakhamar az édesvizeket is. Az újkorban az emlősök veszik át az evolúció stafétabotját. Az emlősök előnyös tulajdonságai az állandó testhőmérséklet, a szőrzet és az ivadékgondozás szempontjából lényeges emlő. Az ivadékgondozás azonban nem merül ki a szoptatással; az utódokról egészen addig gondoskodnak, amíg azok nem képesek az önálló táplálékszerzésre.
Az emlősök törzsfejlődése már a középkor évszázmilliói során szétválik egy méhlepényes és egy erszényes ágra. Az erszényesek az újkor elején elsősorban a déli kontinenseket, Ausztráliát és Dél-Amerikát népesítik be. A méhlepényes emlősök – amelyek közé a ma élők döntő többsége tartozik – a középkor végén, a kréta időszakban jelennek meg először. Elsősorban az északi kontinenseken terjednek el rohamosan, majd – Észak- és Dél-Amerika összekapcsolódása után – a déli testvérföldrészről is kiszorítják erszényes vetélytársaikat. Dél-Amerika egykor gazdag erszényes élővilágának ma alig néhány képviselője él.
Az emlősök újra meghódítják a vizeket és a levegőt. A fókák, delfinek, cetek, szirének a tengerekben szaporodnak el, a denevérek repülni tanulnak.
Az újkor elején az emlősök többsége még mindig törpe méretű mai leszármazottaihoz képest. A méretnövekedésre a leglátványosabb példát az ormányosok szolgáltatják a disznó nagyságúaktól az elefánt méretűekig.
A jégkorszak elefántféleségei, a hosszú szőrű mamutok, 4,5 m-es magasságukkal kiemelkednek az ormányosok sorából. Görbe agyaruk 5 m-re is megnő, ezzel kotorják össze növényi táplálékukat a vastag hó alól. Hatalmas csordákban élnek, s Eurázsiából Észak-Amerikába is átvándorolnak a mai Bering-szoroson keresztül. Az eljegesedések idején ugyanis az óceánok vízszintje csökken, s így a két északi kontinens közötti szárazföldi híd alakul ki.
A lófélék 55 millió éves fejlődésük során nemcsak eredeti nagyságuk sokszorosára nőnek, de közben meghódítják az északi kontinensek legnagyobb részét. A lovak a páratlan ujjú patások közé tartoznak, amelyek virágkora 15-20 millió évvel ezelőttre, a miocén korszakra esik. A páros ujjú patások viszont ma élik virágkorukat.
A jégkorszak periódusaira növényvilág rugalmasan reagál. A hideg időszakokban visszahúzódik a melegebb vidékekre, a felmelegedések alatt ismét kezd a sarkok felé nyomulni. Az elmúlt tízezer év során azután fokozatosan kialakulnak a mai növényföldrajzi övezetek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me