George Shultz

Full text search

George Shultz
Amikor 1974-ben, Nixon kényszerű lemondása után, leköszönt a pénzügyminiszteri és a gazdasági főtanácsadói tisztről, George Shultz úgy nyilatkozott, hogy a jövőben nem kíván semmiféle miniszteri posztot betölteni. Ám 8 év múlva Reagan elnök kérésére megmásította ezt az elhatározást: Shultz, akinek egész életútja a gazdasághoz kötődik, külügyminiszter lett.
Az 1920-ban New Yorkban született George Pratt Shultz a princetoni egyetem elvégzése után, 1946-tól, egészen fiatalon – de már leszerelt tengerésztisztként – 11 esztendőn keresztül a híres MIT (Massachusetts Institute of Technology) tanára. Párhuzamosan az iparszervezés professzora ill. különböző republikánus kormányzatok gazdasági tanácsadója. 1969-ben vállal először miniszteri tárcát, majd 5 év múlva visszatér a katedrára. 6 évig alelnöke, 2 évig elnöke az Egyesült Államok legnagyobb építőipari vállalatának, a Bechtel Corporationnek, Kaliforniában. Tagja a „californiai lobby”-nak, gazdasági tanácsadó Reagan mellett a választási kampányban.
Kritikus időpontban – 1982-ben, Haig külügyminiszter lemondását követően – az elnök őt kéri fel az amerikai diplomácia irányítására. Előkészítője a Reagan–Gorbacsov csúcstalálkozóknak, s 3 év alatt harmincszor találkozik új szovjet partnerével, Sevardnadzéval. Támogatja – Weinberger hadügyminisztertől eltérően – a kettős nullamegoldást, az amerikai–szovjet rakétamegállapodást.
Neve politikai fogalommá lett a Shultz-terv révén. A közel-keleti megoldást szorgalmazó kompromisszumos elképzelés elfogadtatására több ingautat tett a térségben, eddig sikertelenül. Izrael túl soknak, az arab államok viszont túl kevésnek tartották a külügyminiszter elképzeléseiben foglaltakat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me