Eduard Sevardnadze

Full text search

Eduard Sevardnadze
Kevés államférfi szerepelt 1988-ban annyit a világlapok címoldalán, mint a Szovjetunió mindig kiegyensúlyozottnak látszó, ősz hajú külügyminisztere. Ez persze nem is igen meglepő: meglepetést inkább még az keltett, amikor 1985 nyarán a volt grúz első titkárt, a helyi állambiztonsági bizottság korábbi elnökét a szovjet diplomácia élére állították. Eduard Amvrozievics Sevardnadze időközben főszereplő lett a világpolitika színpadán: amerikai kollégájával, Shultzcal folytatott washingtoni, genfi, moszkvai megbeszélései, az afgán kibontakozást szolgáló kabuli villámlátogatásai vagy szinte egymásba érő tárgyalásai „címszerephez” juttatták őt mindenütt.
A moszkvai vezetés derékhadához tartozó Sevardnadze 1988-ban ünnepelte 60. születésnapját és valóban jelentős múlttal rendelkezik. 20 éves korában lépett be az SZKP-be, majd – pedagógiai főiskolai diplomával a zsebében – pártfunkcionárius lett. Volt városi és területi párttitkár, grúz belügyminiszter, majd első miniszterelnök-helyettes Tbilisziben. 30 éves korában a grúz KB tagja, később össz-szövetségi szinten is fölfigyeltek rá. 1976-tól az SZKP KB tagja, 2 évvel később már a PB póttagja, majd – 1 nappal külügyminiszteri kinevezése előtt – 1985 júliusában lett a legszűkebb körű vezetés teljes jogú tagja.
Már Grúziában a rugalmasabb reformpolitika híveként tartották számon, így érthető, hogy világszerte a Gorbacsov nevével fémjelzett átalakítás irányvonalát hatékonyan képviselő államférfiként jegyzik. Külföldi tárgyalópartnerei kompromisszumokra kész, de kemény politikusként jellemzik, legyen bár szó akár stratégiai egyensúlyról, akár regionális válságok elsimításáról. E téren modellértékűnek tartják az Afganisztán körüli erőfeszítéseket, amelyekben Sevardnadze kulcsszerepet játszott. Az évet Kabulban kezdte: „Remélem, ez az utolsó esztendő, amikor katonáink Afganisztánban állomásoznak” – mondta januárban. És Genfben áprilisban aláírták az afgán–pakisztáni egyezménycsomagot.
Mi közben nagynevű elődje, a szovjet diplomáciát évtizedeken át irányító Gromiko államfőként visszafogottan szerepel a nemzetközi életben, a Gorbacsov-korszak szovjet külpolitikai „peresztrojkájának” alighanem legjelentősebb építőmestere Eduard Sevardnadze lett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me